OIE

Kvota za zelene sertifikate u Rumuniji smanjena za trećinu

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Obavezna kvota za kupovinu zelenih sertifikata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Rumuniji smanjena je odlukom vlade za oko trećinu.

Kvota će u 2017. godini biti 8,3 odsto od finalne bruto potrošnje, dok je u 2016. iznosila 12,5 odsto. Odluka će stupiti na snagu nakon što nova Vlada Rumunije, gde su 11. decembra održani parlamentarni izbori, odobri hitnu uredbu o izmenama i dopunama Zakona 220 iz 2008. godine o obnovljivim izvorima. Prema sadašnjem zakonu kvota bi se drugačije računala i iznosila 18 odsto.

Promena je sprovedena prema preporuci Nacionalne regulacione agencije (ANRE), i ne bi trebalo da se odrazi na cenu električne energije, rekli su zvaničnici Ministarstva energetike. Prema računici ANRE, održavanje kvote na starom nivou u ovoj godini povećalo bi cenu energije za oko 17 rumunskih leja (3,74 evra) po MWh.

Mali proizvođači električne energije u Rumuniji protive se izmenama Zakona iz 2008. jer navodno favorizuju velike međunarodne kompanije,  dok diskriminišu proizvođače solarne energije jer će oni nastaviti da dobijaju samo dva umesto četiri zelena sertifikata do kraja 2024.

Zabrinutost oko smanjenja kvota izrazila su i druga udruženja proizvođača zelene energije – Udruženje za energiju vetra (RWEA), Organizacija proizvođača energije iz obnovljivih izvora (PATRES) i Udruženje fotonaponske industrije (RPIA), prema pisanju portala Business Review.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

10. januar 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

10. januar 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

10. januar 2017. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

10. januar 2017. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik