OIE

Kvota za zelene sertifikate u Rumuniji smanjena za trećinu

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Obavezna kvota za kupovinu zelenih sertifikata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Rumuniji smanjena je odlukom vlade za oko trećinu.

Kvota će u 2017. godini biti 8,3 odsto od finalne bruto potrošnje, dok je u 2016. iznosila 12,5 odsto. Odluka će stupiti na snagu nakon što nova Vlada Rumunije, gde su 11. decembra održani parlamentarni izbori, odobri hitnu uredbu o izmenama i dopunama Zakona 220 iz 2008. godine o obnovljivim izvorima. Prema sadašnjem zakonu kvota bi se drugačije računala i iznosila 18 odsto.

Promena je sprovedena prema preporuci Nacionalne regulacione agencije (ANRE), i ne bi trebalo da se odrazi na cenu električne energije, rekli su zvaničnici Ministarstva energetike. Prema računici ANRE, održavanje kvote na starom nivou u ovoj godini povećalo bi cenu energije za oko 17 rumunskih leja (3,74 evra) po MWh.

Mali proizvođači električne energije u Rumuniji protive se izmenama Zakona iz 2008. jer navodno favorizuju velike međunarodne kompanije,  dok diskriminišu proizvođače solarne energije jer će oni nastaviti da dobijaju samo dva umesto četiri zelena sertifikata do kraja 2024.

Zabrinutost oko smanjenja kvota izrazila su i druga udruženja proizvođača zelene energije – Udruženje za energiju vetra (RWEA), Organizacija proizvođača energije iz obnovljivih izvora (PATRES) i Udruženje fotonaponske industrije (RPIA), prema pisanju portala Business Review.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

10. januar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

10. januar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. januar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

10. januar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.