OIE

Mali proizvođači energije nezadovoljni predloženim izmenama zakona

mali proizvodjaci energije

Foto: Pixabay

Objavljeno

29.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Mali proizvođači energije u Rumuniji nezadovoljni su predloženim izmenama zakona u oblasti obnovljivih izvora energije.

Nakon javne rasprave, rumunsko Ministarstvo energetike nedavno je objavilo nacrt izmena Zakona 220 iz 2008. godine kojim je uspostavljena šema podrške za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Organizacija proizvođača energije iz obnovljivih izvora energije u Rumuniji (PATRES) tvrdi da će predložene izmene zakona dovesti do favorizovanja velikih međunarodnih kompanija u vetro energetskom sektoru, dok će mali i srednji proizvođači, naročito oni koji koriste fotonaponske tehnologije bankrotirati, prenosi rumunski portal News.ro.

„Zadržavanje postojećih bilateralnih sporazuma ne bi rešilo pometnju na tržištu. Mala i srednja preduzeća neće imati povećanje likvidnosti, bar ne u 2017. Veoma smo zabrinuti zbog toga što je ministarstvo odlučilo da podrži velike međunarodne kompanije na račun domaćeg kapitala i stranih malih i srednjih preduzeća,“ navodi se u saopštenju koje je objavio PATRES.

U malim i srednjim preduzećima smatraju da su predložene mere diskriminatorske prema proizvođačima solarne energije, jer će oni nastaviti da dobijaju samo dva umesto četiri zelena sertifikata do kraja 2024, dok će oni koji koriste energiju vetra do marta 2017. godine dobiti jedan umesto dva zelena sertifikata za svaki megavat-čas proizvedene električne energije.

U pismu koje su uputili premijeru Dačanu Čološu, predstavnici PATRES-a zahtevaju pravična rešenja za sve proizvođače u sektoru obnovljivih izvora energije, uključujući i fizička lica.

„Kao predstavnik domaćeg kapitala uloženog u obnovljive izvore energije i kao predstavnik malih i srednjih investitora koji nisu integrisani, PATRES ovakav predlog smatra neprihvatljivim jer on ide na ruku velikim kompanijama koje će moći da prodaju još zelenih sertifikata, dok će malim i srednjim proizvođačima biti presuđeno bez prava na žalbu,“ kažu u ovoj organizaciji.

Šema podrške za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora umanjena je za polovinu u 2013. godini. Ovakva šema trebalo je da se primenjuju do kraja 2016. godine, a od 2017. godine proizvođači energije iz energije vetra i sunca trebalo bi da dobiju pun broj sertifikata, uključujući i sertifikate koje nisu dobili u protekle tri i po godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. novembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. novembar 2016. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

29. novembar 2016. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

29. novembar 2016. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane