OIE

Konkurs: 12 mediteranskih gradova i organizacija traže rešenja za korišćenje energije mora

plavi-dogovor-energija-talasa-mora

Slika: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Objavljeno

12.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradovi, organizacije i kompanije širom Mediterana objavile su pozive za ukupno 12 inovativnih rešenja u okviru projekta Plavi dogovor, koji promoviše korišćenje energije mora. Među planiranim projektima je korišćenje energije mora za grejanje i hlađenje i morskih talasa za proizvodnju električne energije, kao i pretvaranje morske trave sa plaža u biogorivo.

Pozivi za inovativna rešenja u okviru projekta Plavi dogovor objavljeni su u Albaniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Španiji i na Kipru. Rok za dostavljanje predloga je 30. novembar.

Toplotna pumpa koja koristi morsku vodu će grejati i hladiti glavnu zgradu u luci Saranda u Albaniji

Albanska luka Saranda objavila je poziv za rešenja za postavljanje toplotne pumpe koja će koristiti morsku vodu za grejanje i hlađenje glavne lučke zgrade. Pumpa će koristiti morsku vodu, ali ne direktno iz mora, već preko bušotine u neposrednoj blizini obale, navodi se u pozivu.

Marina di Pescara u Italiji želi da energiju morskih talasa pretvara u električnu

Marina di Pescara, jedna od najvećih turističkih luka u Italiji, traži rešenja za proizvodnju električne energije iz morskih talasa u okviru energetske tranzicije. Grad se trenutno snabdeva strujom iz elektroenergetske mreže, a koristi i prirodni gas.

Još jedan grad u Italiji planira da konvertuje energiju morskih talasa u električnu. Naime, San Felice Circeo želi da razvije sistem za punjenje malih električnih vozila, poput električnih bicikala ili trotineta, kroz mrežu punjača koji bi bili postavljeni u blizini turističke luke i keja.

Luka u Valensiji planira integraciju obnovljivih izvora energije, uključujući i energiju morskih talasa

U Španiji, luka Valensija je raspisala poziv za tehnološka rešenja koja bi joj omogućila korišćenje svojih ogromnih potencijala obnovljive energije, poput talasa, vetra i sunca. Takvo rešenje bi bilo integrisano u postojeću lučku infrastrukturu, a moglo bi poslužiti i kao model drugim lukama širom sveta koje žele da postanu zelenije.

Kiparski grad Larnaka traži rešenje za konverzju morske trave u biogorivo

Grad Larnaka na Kipru traži inovativno i održivo rešenje za pretvaranje morske trave koja se skuplja na njegovim plažama u biogorivo. Ovim projektom bi se omogućilo održavanje plaža čistim i urednim i štitila životna sredina.

U prehrambenom sektoru, kiparska firma Levantina Fish Ltd. pozvala je da se dostave rešenja za integraciju obnovljivih izvora energije iz mora u njene platforme za hranjenje ribe, kojim bi se omogućilo snabdevanje energijom za dnevne potrebe uz niske emisije CO2.

Grčki CRES je objavio poziv za podvodne sisteme za monitoring u blizini uređaja za “plavu energiju”

U Grčkoj je organizacija za obnovljive izvore energije CRES objavila poziv za postavljanje inovativnih podvodnih sistema za monitoring u blizini uređaja za proizvodnju “plave energije.” Sistemi mogu imati optičke, zvučne, hemijske ili fizičke uređaje, ili bilo koje druge odgovarajuće uređaje ili senzore.

Na grčkom ostrvu Samos objavljen je poziv za ideje koje bi omogućile da istoimeni lučki grad postane energetski nezavisan. Predlozi treba da sadrže održivost, inovacije i mogućnost otvaranja radnih mesta.

Splitsko-dalmatinska županija u Hrvatskoj traži rešenja za preobuku radnika iz sektora brodogradnje i metalurgije za inovativne tehnologije i sektore industrije, sa ciljem da ublaži efekte tranzicije ka turizmu kao dominantnoj privrednoj gradi.

Italijansko ostrvo Điljo, gde se potrebe za energijom pokrivaju iz termoelektrana na obali, radi na uvođenju sistema “plave energije” kako bi se ostvarila energetska nezavisnost i ublažio uticaj na životnu sredinu. Javni poziv se odnosi na predloge kako da se ograniči vizuelni efekat takvih tehnologija.

Španska firma EnerOcean želi da smanji vizuelni efekat vetroturbina na moru

Smanjenje vizuelnog efekta vetroturbina na moru je cilj projekta za koji je poziv raspisala španska firma EnerOcean. Cilj je da se poboljša vidljivost instalacija na vodi, a da se ujedno smanji njihov vizuelni uticaj, što bi omogućilo da takvi projekti budu bolje prihvaćeni od strane lokalne zajednice.

Takođe u Španiji, oblast Andaluzija objavila je poziv za razvijanje optimalnog modela lokalne uprave zasnovanog na korišćenju plave energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

12. oktobar 2021. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

12. oktobar 2021. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

12. oktobar 2021. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković

Mapirane potencijale lokacije za razvoj projekata solara i vetra u opštini Nikšić

Nikšić iz solara, vetra može da proizvede dovoljno struje za celu Crnu Goru

12. oktobar 2021. - Solarne i vetroelektrane na optimalnim lokacijama u opštini Nikšić mogle bi da pokriju potrošnju svih domaćinstava u Crnoj Gori