OIE

Konkurs: 12 mediteranskih gradova i organizacija traže rešenja za korišćenje energije mora

plavi-dogovor-energija-talasa-mora

Slika: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Objavljeno

12.10.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Gradovi, organizacije i kompanije širom Mediterana objavile su pozive za ukupno 12 inovativnih rešenja u okviru projekta Plavi dogovor, koji promoviše korišćenje energije mora. Među planiranim projektima je korišćenje energije mora za grejanje i hlađenje i morskih talasa za proizvodnju električne energije, kao i pretvaranje morske trave sa plaža u biogorivo.

Pozivi za inovativna rešenja u okviru projekta Plavi dogovor objavljeni su u Albaniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Španiji i na Kipru. Rok za dostavljanje predloga je 30. novembar.

Toplotna pumpa koja koristi morsku vodu će grejati i hladiti glavnu zgradu u luci Saranda u Albaniji

Albanska luka Saranda objavila je poziv za rešenja za postavljanje toplotne pumpe koja će koristiti morsku vodu za grejanje i hlađenje glavne lučke zgrade. Pumpa će koristiti morsku vodu, ali ne direktno iz mora, već preko bušotine u neposrednoj blizini obale, navodi se u pozivu.

Marina di Pescara u Italiji želi da energiju morskih talasa pretvara u električnu

Marina di Pescara, jedna od najvećih turističkih luka u Italiji, traži rešenja za proizvodnju električne energije iz morskih talasa u okviru energetske tranzicije. Grad se trenutno snabdeva strujom iz elektroenergetske mreže, a koristi i prirodni gas.

Još jedan grad u Italiji planira da konvertuje energiju morskih talasa u električnu. Naime, San Felice Circeo želi da razvije sistem za punjenje malih električnih vozila, poput električnih bicikala ili trotineta, kroz mrežu punjača koji bi bili postavljeni u blizini turističke luke i keja.

Luka u Valensiji planira integraciju obnovljivih izvora energije, uključujući i energiju morskih talasa

U Španiji, luka Valensija je raspisala poziv za tehnološka rešenja koja bi joj omogućila korišćenje svojih ogromnih potencijala obnovljive energije, poput talasa, vetra i sunca. Takvo rešenje bi bilo integrisano u postojeću lučku infrastrukturu, a moglo bi poslužiti i kao model drugim lukama širom sveta koje žele da postanu zelenije.

Kiparski grad Larnaka traži rešenje za konverzju morske trave u biogorivo

Grad Larnaka na Kipru traži inovativno i održivo rešenje za pretvaranje morske trave koja se skuplja na njegovim plažama u biogorivo. Ovim projektom bi se omogućilo održavanje plaža čistim i urednim i štitila životna sredina.

U prehrambenom sektoru, kiparska firma Levantina Fish Ltd. pozvala je da se dostave rešenja za integraciju obnovljivih izvora energije iz mora u njene platforme za hranjenje ribe, kojim bi se omogućilo snabdevanje energijom za dnevne potrebe uz niske emisije CO2.

Grčki CRES je objavio poziv za podvodne sisteme za monitoring u blizini uređaja za “plavu energiju”

U Grčkoj je organizacija za obnovljive izvore energije CRES objavila poziv za postavljanje inovativnih podvodnih sistema za monitoring u blizini uređaja za proizvodnju “plave energije.” Sistemi mogu imati optičke, zvučne, hemijske ili fizičke uređaje, ili bilo koje druge odgovarajuće uređaje ili senzore.

Na grčkom ostrvu Samos objavljen je poziv za ideje koje bi omogućile da istoimeni lučki grad postane energetski nezavisan. Predlozi treba da sadrže održivost, inovacije i mogućnost otvaranja radnih mesta.

Splitsko-dalmatinska županija u Hrvatskoj traži rešenja za preobuku radnika iz sektora brodogradnje i metalurgije za inovativne tehnologije i sektore industrije, sa ciljem da ublaži efekte tranzicije ka turizmu kao dominantnoj privrednoj gradi.

Italijansko ostrvo Điljo, gde se potrebe za energijom pokrivaju iz termoelektrana na obali, radi na uvođenju sistema “plave energije” kako bi se ostvarila energetska nezavisnost i ublažio uticaj na životnu sredinu. Javni poziv se odnosi na predloge kako da se ograniči vizuelni efekat takvih tehnologija.

Španska firma EnerOcean želi da smanji vizuelni efekat vetroturbina na moru

Smanjenje vizuelnog efekta vetroturbina na moru je cilj projekta za koji je poziv raspisala španska firma EnerOcean. Cilj je da se poboljša vidljivost instalacija na vodi, a da se ujedno smanji njihov vizuelni uticaj, što bi omogućilo da takvi projekti budu bolje prihvaćeni od strane lokalne zajednice.

Takođe u Španiji, oblast Andaluzija objavila je poziv za razvijanje optimalnog modela lokalne uprave zasnovanog na korišćenju plave energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

12. oktobar 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

12. oktobar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

12. oktobar 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

12. oktobar 2021. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.