Voda

Zrenjanin i Metito potpisali ugovor: pijaća voda stiže 2024.

zrenjanin voda metito ugovor brnabic

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

07.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zrenjanin je bez pijaće vode više od 18 godina, a najnovija obećanja govore da bi to trebalo da se promeni za manje od dve godine. Obećanja su data posle potpisivanja Ugovora o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu između kompanije Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Grada Zrenjanina i JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da priprema ovog ugovora ne uliva poverenje da će se najnovija obećanja ostvariti.

Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisali su u Vladi Srbije gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije Metito Rami Ghandour i direktor JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin Predrag Bodiroga.

Premijerka Ana Brnabić „izrazila je nadu da će stanovnici Zrenjanina u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. godine i vodu za piće“.

Ona je istakla da je skoro dvodecenijski problem pijaće vode u gradu sa skoro 100.000 stanovnika rešen na jedini mogući način, a to je javno-privatno partnerstvo (JPP).

Prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila je privatna kompanija, pa Vlada Srbije nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju, istakla je ona.

Brnabić: pijaću vodu će dobiti stanovnici u centralnom gradskom jezgru i delu grada oko njega

Inače, Metito odnosno njegova firma Panonnian Water kupila je u januaru ove godine fabriku vode u Zrenjaninu koja predstavlja jedan u nizu neuspešnih pokušaja nadležnih da se reši problem pijaće vode.

Brnabić je objasnila da je Metito otkupio postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode uložiti još 18 miliona evra.

Predsednica Vlade je istakla da će po okončanju projekta, pijaću vodu dobiti stanovnici u centralnom gradskom jezgru i delu grada oko njega, a da gradska uprava treba dalje da razgovara o novim vodoizvorištima, kako bi i sva sela na teritoriji Zrenjanina dobila pijaću vodu.

Ghandour: pijaća voda za 14 meseci od dobijanja građevinske dozvole

Metito će u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će ono postati vlasništvo grada. Premijerka je istakla da će Vlada uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao ona na izlazu iz fabrike vode.

Rami Ghandour, direktor kompanije Metito, je naveo da su se obavezali da obezbede pijaću vodu u Zrenjaninu u roku od 14 meseci od izdavanja građevinske dozvole. On je podsetio da je kompanija imala više od 3.000 sličnih složenih projekata u svetu.

Salapura: to što se čekalo dve godine nije bilo pitanje želje ili novca, već pitanje tehnologije i struke

Gradonačelnik Simo Salapura je izjavio da je to što je Vlada Srbije podržala ovaj projekat dodatna garancija da će biti uspešno realizovan. Dan ranije, prilikom sednice gradske skupštine na kojoj je data saglasnost za potpisivanje ugovora, on je izjavio da je ovo rešenje proizvod dugotrajnog rada, i da to što se čekalo dve godine nije bilo pitanje želje ili novca.

„To je bilo, pre svega, pitanje tehnologije i struke. Za rešavanje komplikovanih problema potrebno je vreme. Oformili smo stručni tim i tragali za rešenjem, tražili i dobili pomoć od države u pronalaženju kompanije koja ima tehnološke kapacitete da našu vodu učini adekvatnom za upotrebu“, istakao je Salapura.

Stojinović: obećavati Zrenjanincima vodu 2024. je bezobrazluk

Gojkan Stojinović, ekspert za upravljanje otpadom i cirkularnu ekonomiju, nema uopšte poverenje da je ugovor sa Metitom rešenje.

„I sami su rekli da ćemo dobiti vodu 2024, što je sad prilično veliki bezobrazluk. Još i kažu da ćemo početkom sledeće godine imati tehničku vodu. A, šta je onda ovo što imamo sada, i šta smo to plaćali“, jasan je ovaj stanovnik Zrenjanina.

Metito je projekat fabrike vode predstavio u Beogradu!?

Stojinović navodi elaborat iz 2014. koji je rađen u cilju sklapanja javno-privatnog partnerstva, i koji je usvojila gradska skupština. U njemu je jedan od zahteva za partnera, koji bi bio izabran, da čista voda mora da se obezbedi u roku od osam meseci.

To se nije desilo ni sa Zilio grupom, a neće ni sada, dodaje on.

Drugo, nastavlja, sve je opet urađeno bez prisustva javnosti. Tu se spominje, kako kaže, da je rešenje izabrao neki stručni tim gradonačelnika, a ne zna se na osnovu čega je to uradio.

Trebalo je tražiti regionalno rešenje jer 600.000 Vojvođana nema pijaću vodu

„Video sam da je Metito fabriku vode u Zrenjaninu predstavio u Beogradu u hotelu. Da li oni prave fabriku za Beograd ili Zrenjanin?! To je trebalo da se uradi u Zrenjaninu, i da zainteresovani građani mogu da dođu i informišu se, a možda i nešto pitaju“, ističe Stojinović.

On naglašava da je teško da u ovakvim uslovima Zrenjaninci dobiju pijaću vodu.

„Jasno je da se trebalo ići na regionalno rešenje jer u Vojvodini danas ima oko 600.000 stanovnika koji nemaju pijaću vodu“, zaključuje Stojinović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

7. jul 2022. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

7. jul 2022. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

7. jul 2022. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

7. jul 2022. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.