Vesti

Zemlje JIE formirale radnu grupu za diversifikaciju uvoza gasa i jačanje energetske sigurnosti

Zemlje JIE formirale radnu grupu za diversifikaciju uvoza gasa i jacanje energetske sigurnosti sofija

(Foto: Zorana Mihajlović/Facebook)

Objavljeno

05.05.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zemlje jugoistočne Evrope formirale su danas u Sofiji prvu regionalnu radnu grupu, u okviru platforme Evropske unije za zajedničku nabavku gasa, LNG-a i vodonika, kako bi zajednički diversifikovale svoje snabdevanje energijom, pre svega gasom, i ojačale energetsku bezbednost. Države, koje pretežno zavise od ruskog gasa, insistirale su na jedinstvu regiona i solidarnosti u pronalaženju rešenja za energetsku krizu.

Predstavnici Bugarske, Grčke, Rumunije, Severne Makedonije, Srbije, Turske, Ukrajine, Azerbejdžana i Evropske komisije u prestonici Bugarske razgovarali su i o dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji.

Radna grupa je osnovana na ministarskom sastanku pod nazivom „Jugoistočna energetska tranzicija – regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diversifikaciju i tranziciju“. Na skupu su učestvovali ministri energetike i životne sredine Alexander Nikolov (Bugarska), Kostas Skrekas (Grčka), Virgil Daniel Popescu (Rumunija), Kreshnik Bekteshi (Severna Makedonija), Zorana Mihajlović (Srbija), Alparslan Bayraktar (Turska), Herman Haluschenko (Ukrajina) i Parviz Shahbazov (Azerbejdžan). Prisutni su bili i Ditte Juul Jorgensen, šefica Generalnog direktorata za energetiku Evropske komisije, kao i bugarski premijer Kiril Petkov i ministar finansija Asen Vasilev.

Radna grupa bi trebalo da koordinira primenu zajedničkih planova za pripravnost u regionu, uključujući uvoz iz trećih zemalja, skladištenje i interkonekcije

Regionalna radna grupa rezultat je sastanka održanog pre nedelju dana između predstavnika Evropske komisije i Bugarske nakon odluke Gasproma da obustavi isporuke gasa bugarskoj firmi Bulgargaz jer „plavi energent“ nije htela da plaća u rubljama.

Evropska komisija je tada saopštila da će radna grupa razmotriti potrebe za gasom i električnom energijom, kao i cene, pravce snabdevanja i infrastrukturu u regionu.

Ideja je, kako je rečeno, da ona podrži i koordinira implementaciju zajedničkih planova za pripravnost u regionu, uključujući uvoz iz trećih zemalja, skladištenje i interkonekcije, kao i da pruži specifičnu regionalnu ekspertizu i znanje za razvoj i implementaciju akcionog plana REPowerEU.

EU je, inače, pozvala zemlje regiona da se priključe platformi Evropske unije za zajedničku nabavku gasa, LNG-a i vodonika.

Juul Jorgensen: EU će ponuditi rešenja za regionalnu energetsku bezbednost

Ditte Juul Jorgensen, šef Generalnog direktorata Evropske komisije za energetiku, rekao je da se energija koristi kao oružje i da je najbolji odgovor na to solidarnost, prenela je agencija BTA.

Odluka Rusije da zaustavi isporuke je pokušaj podele EU, a odgovor mora biti solidarnost, rekla je ona.

Jorgensen je istakla da će eksperti Evropske komisije predstaviti opcije za regionalnu energetsku bezbednost, i da će to biti urađeno u okviru radne grupe.

Nikolov: ostavimo po strani razlike i ujedinimo se

Bugarski ministar energetike Alexander Nikolov rekao je da je većina rešenja o kojima se razgovaralo srednjoročna i dugoročna, prenela je BTA. Kratkoročni planovi su vezani za spot tržište, kao što je sporazum između kompanija za snabdevanje gasom iz Grčke i Bugarske – DEPA i Bulgargaz, čiji je cilj da se optimizuju njihovi troškovi prilikom nabavke gasa.

Nikolov je pozvao sve zemlje da zaborave na razlike i ujedine se u pronalaženju najboljih rešenja za energetsku krizu.

Bekteshi: gasovod sa Grčkom obezbediće alternativu ruskom gasu

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije Severne Makedonije, takođe je zatražio jedinstvo, solidarnost i ostavljanje istorijskih pitanja po strani.

Severna Makedonija je mala zemlja na Balkanu, ali je uključena u sve regionalne inicijative kako bi obezbedila sigurnost snabdevanja gasom, kao i diversifikovala izvore snabdevanja, dodao je on.

Bekteshi je rekao da je gasni interkonektor sa Grčkom u završnoj fazi izgradnje, a sa Bugarskom se pregovara o novom kod Strumice. Severna Makedonija trenutno ima samo jedan gasovod i to preko Bugarske, a jedini snabdevač je Gazprom.


Od septembra 2023. Srbija dobija mogućnost da uvozi LNG

Na marginama ministarskog sastanka kompanije Bulgartransgas i DZZD International Gas potpisale su ugovor o projektovanju, isporuci materijala i opreme, izgradnji i puštanju u rad bugarskog dela gasnog interkonektora sa Srbijom.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović izjavila je da su radovi na srpskom delu gasovoda počeli u januaru. Ona očekuje da će gasovod biti gotov do septembra sledeće godine, što će obezbediti alternativu ruskom snabdevanju, i to preko LNG terminala za teni prirodni gas u Grčkoj ili iz Azerbejdžana.


Virgil Daniel Popescu, rumunski ministar energetike, istakao je da su saradnja, fleksibilnost i diversifikacija, sredstva za prestanak zavisnosti od ruskog gasa.

Planovi za korišćenje gasa kao tranzicionog goriva sada se moraju preispitati, a ulaganja u obnovljive izvore energije ubrzati, rekao je Popescu.

Mihajlović: diversifikacija i zajedničke strateške rezerve su ključne za regionalnu bezbednost

Kreshnik Bekteshi, Zorana Mihajlović i Ditte Juul Jorgensen (Foto: Zorana Mihajlović/Facebook)

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da su diversifikacija snabdevanja gasom i zajedničke strateške rezerve ključni za regionalnu bezbednost. Vitalni prioritet za Srbiju je, kako je dodala, završetak interkonektora sa Bugarskom.

Različiti putevi snabdevanja i dobavljači gasa i nafte, prema njenim rečima, jedini su način da država bude stabilna, jer kada je jedna država nestabilna, to utiče na ceo region.

Solidarnost je glavna poruka sastanka

Sastanak je osnova za sve odluke koje ćemo donositi kao region, u saradnji sa Evropskom komisijom i Sekretarijatom Energetske zajednice, uključujući koordiniranu implementaciju planova, zajedničku kupovinu i skladištenje, kao i dalju izgradnju interkonekcija, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je istakla i nameru Srbije da gradi interkonektore sa Rumunijom i Severnom Makedonijom.

Regionalna radna grupa će doprineti smanjenju zavisnosti od jednog dobavljača i povećanju energetske bezbednosti u regionu, rekla je Mihajlović, i dodala da je sa sastanka poslata poruka solidarnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vazduh zrak zakon

Federacija BiH pred usvajanjem novog zakona o zaštiti vazduha posle 21 godine

5. maj 2022. - Važeći Zakon datira iz 2003, poslednji put menjan je i dopunjavan 2010, a od tada do danas pogoršao se kvalitet vazduha u zemlji

Dragana Djordjevic

Ekološka šteta daleko veća od koristi od litijuma, pokazuje studija srpskih naučnika

5. maj 2022. - Grupa srpskih naučnika je zaključila da rudarenje litijuma u zapadnoj Srbiji, u naseljenom i poljoprivrednom području, nije isplativa, uzimajući u obzir ekološke rizike

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

5. maj 2022. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

5. maj 2022. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane