Električna energija

Zemlje centralne i jugoistočne Evrope proširuju saradnju u oblasti energetike

Slika: Evropska komisija

Objavljeno

29.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje centralne i jugoistočne Evrope, uključujući 9 članica EU i 8 članica Energetske zajednice, proširile su u okviru inicijative CESEC saradnju na električnu energiju, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. U tom cilju je juče na ministarskom sastanku u Bukureštu potpisan memorandum o razumevanju.

Ministri zemalja centralne i jugoistočne Evrope potpisali su u Bukureštu Memorandum o razumevanju kojim se dopunjuje Inicijativa o povezivanju zemalja centralne i jugoistočne Evrope (CESEC) u oblasti energetike. Inicijativa je pokrenuta u 2015. godini kako bi se omogućilo sigurnije snabdevanje gasom u zemljama članicama EU u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, a sada je ta saradnja proširena na električnu energiju, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Memorandum se odnosi na zajednički pristup u vezi sa tržištima električne energije, energetskom efikasnosti i razvojem obnovljivih izvora energije. Takođe, memorandum sadrži listu prioritetnih projekata za uspostavljanje međusobno povezanih regionalnih tržišta električne energije, kao i specifične aktivnosti za podsticanje obnovljivih izvora energije i investiranje u energetsku efikasnost. Dogovoreni su i nacionalni planovi za poboljšanje trgovinskih aranžmana u regionu.

Na sastanku su razmotreni ciljevi i projekti u sektoru gasa. Između ostalog, parafiran je Sporazum o dodeli sredstava iz Insutrmenta za povezivanje Evrope (CEF) za LNG terminal u Hrvatskoj.

Do stabilnog snabdevanja putem saradnje i solidarnosti

Potpredsednik Evropske komisije za Energetsku uniju Maroš Šefčovič, koji je učestvovao na sastanku, rekao je da se saradnja u okviru CESEC-a pokazala kao uspešna i dokazala pritom da je rešenje u solidarnosti.

„S obzirom na brzu realizaciju u oblasti gasa, proširujemo obim saradnje u regionu na električnu energiju, obnovljive izvore i energetsku efikasnost. Time će se obuhvatiti sve dimenzije projekta evropske solidarnosti , tojest Energetske unije“, dodao je on.

„Širenjem CESEC na druge oblasti, obezbedićemo efikasan pristup alternativnim izvorima energije, promovisati konkurenciju i niže cene, a takođe i dekarbonizovati ekonomije u regionu“, rekao je komesar za klimatsko delovanje i energiju Miguel Arias Canete.

On je dodao da će se ulagati dalji napori u cilju razvoja energetske infrastrukture u regionu.

Ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić istakao je da je sigurnost i stabilnost energetskog tržišta u susednim zemljama bitna za stabilnost i održivost hrvatskog tržišta. Prema njegovim rečima, zato je važno širiti ideje, iskustva i pravila EU na zemlje CESEC koje se pripremaju za članstvo u EU.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da memorandum garantuje da će sve zemlje raditi na energetskoj sigurnosti i to ne samo zemalja Zapadnog Balkana, već i drugih zemalja koje imaju problema u snabdevanju električnom energijom tokom godine.

On je istakao da su projekti u okviru Transbalkanskog elektroenergetskog koridora na vrhu liste prioritetnih projekata.

„Za Srbiju je posebno važno da je EK snažno podržala projekat izgradnje interkonekcije između Srbije i Crne Gore, koja je deo projekta povezivanja Crne Gore i Italije putem podvodnog kabla. Na taj način ceo region će dobiti pristup novim tržištima električne energije“, rekao je Antić.

Prioritetni projekti u oblasti električne energije u okviru CESEC-a uključuju unapređenje prenosnih kapaciteta između Bugarske, Rumunije i Grčke; unapređenje prenosnih kapaciteta duž koridora Istok-Zapad iz Italije do Rumunije preko Balkana; električne veze između Mađarske i Srbije; infrastrukture kojim dr energetski sistemi Ukrajine i Moldavije integrišu na evropsko tržište električne energije.

U oblasti obnovljivih izvora u zemljama CESEC-a izvršiće se procena potencijala obnovljive energije u regionu do 2030. i 2050. godine i promovisati najbolje prakse i alati za finansiranje razvoja obnovljivih izvora energije.

U pogledu energetske efikasnosti, fokus će biti na finansiranju i korišćenju finansijskih instrumenata kako bi se podstakla privatna ulaganja. Fokus će biti i na vrstama podrške za razvoj projekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

29. septembar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. septembar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

29. septembar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije