Otpad

Zelena ostrva za odvajanje otpada u centru Zagreba

Zelena ostrva za odvajanje otpada u centru Zagreba

Photo: cistoca.hr

Objavljeno

04.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradske vlasti Zagreba postavile su u centralne delove hrvatske prestonice prve podzemne kontejnere u čije odvojene delove može da se odlaže otpad za reciklažu po vrstama. Zagrebačka „Čistoća“ je saopštila da je nabavila i posebna vozila za odvoženje otpada iz ovih kontejnera.

U njih će se, na takozvanim zelenim ostrvima, odvojeno odlagati plastika, papir, tekstil i staklo. Za plastiku postoje dve odvojene pregrade, a po jedna za papir, staklo i tekstil.

Gradske vlasti Zagreba su saopštile da je u prvo takozvano zeleno ostrvo u Kranjčevićevoj ulici u starom gradskom jezgru uloženo 180.000 kuna (oko 24.000 evra) i da nameravaju da podzemne kontejnere sa pregradama za posebne vrste otpada postave gde god je moguće u gradu. Još dva takva zelena ostrva su napravljena u centru grada.

Gradske vlasti planiraju da postave manje čipovane kontejnere za otpad ispred svake zgrade u gradu, a da na svakih 15 zgrada postave takozvana zelena ostrva sa podzemnim kontejnerima u skladu sa regulativama Evropske unije i planovima za upravljanje otpadom.

Vlada Hrvatske je krajem maja 2017. godine donela Uredbu o upravljanju komunalnim otpadom kojom je uvedena obaveza odvojenog prikupljanja različitih vrsta otpada. Ta Uredba je stupila na snagu početkom novembra 2017. godine. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je najavio da će do 1. februara 2018. biti nabavljena sva neophodna infrastruktura za sprovođenje ove Uredbe.

On je rekao da je, po podacima Agencije za zaštitu okoline, 27,65 odsto otpada odvojeno u hrvatskoj prestonici, dok gradski Centar za upravljanje otpadom ima podatke o 32,6 odsto. Prema standardima EU, Zagreb je obavezan da podigne to na nivo od 50 odsto odvojenog otpada do kraja 2020. godine.

Bandić: Biće potrebno vreme da se građani naviknu

Bandić je na otvaranju prvog zelenog ostrva sa podzemnim kontejnerom izjavio da će biti potrebno vremena da se građani naviknu na odvajanje otpada i dodao da će se podzemni kontejneri za otpad postavljati u okviru rekonstrukcije ulica kao funkcionalno rešenje koje pomaže da se ulepša grad.

Direktorka Čistoće Marina Lovrečki je izjavila da jedan komplet podzemnih kontejnera zapremine 1.100 litara košta 144.000 kuna (oko 19.000 evra).

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

4. januar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

4. januar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

4. januar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

4. januar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela