x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Zelena ostrva za odvajanje otpada u centru Zagreba

04.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: cistoca.hr
Zelena ostrva za odvajanje otpada u centru Zagreba

Gradske vlasti Zagreba postavile su u centralne delove hrvatske prestonice prve podzemne kontejnere u čije odvojene delove može da se odlaže otpad za reciklažu po vrstama. Zagrebačka “Čistoća” je saopštila da je nabavila i posebna vozila za odvoženje otpada iz ovih kontejnera.

U njih će se, na takozvanim zelenim ostrvima, odvojeno odlagati plastika, papir, tekstil i staklo. Za plastiku postoje dve odvojene pregrade, a po jedna za papir, staklo i tekstil.

Gradske vlasti Zagreba su saopštile da je u prvo takozvano zeleno ostrvo u Kranjčevićevoj ulici u starom gradskom jezgru uloženo 180.000 kuna (oko 24.000 evra) i da nameravaju da podzemne kontejnere sa pregradama za posebne vrste otpada postave gde god je moguće u gradu. Još dva takva zelena ostrva su napravljena u centru grada.

Gradske vlasti planiraju da postave manje čipovane kontejnere za otpad ispred svake zgrade u gradu, a da na svakih 15 zgrada postave takozvana zelena ostrva sa podzemnim kontejnerima u skladu sa regulativama Evropske unije i planovima za upravljanje otpadom.

Vlada Hrvatske je krajem maja 2017. godine donela Uredbu o upravljanju komunalnim otpadom kojom je uvedena obaveza odvojenog prikupljanja različitih vrsta otpada. Ta Uredba je stupila na snagu početkom novembra 2017. godine. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je najavio da će do 1. februara 2018. biti nabavljena sva neophodna infrastruktura za sprovođenje ove Uredbe.

On je rekao da je, po podacima Agencije za zaštitu okoline, 27,65 odsto otpada odvojeno u hrvatskoj prestonici, dok gradski Centar za upravljanje otpadom ima podatke o 32,6 odsto. Prema standardima EU, Zagreb je obavezan da podigne to na nivo od 50 odsto odvojenog otpada do kraja 2020. godine.

Bandić: Biće potrebno vreme da se građani naviknu

Bandić je na otvaranju prvog zelenog ostrva sa podzemnim kontejnerom izjavio da će biti potrebno vremena da se građani naviknu na odvajanje otpada i dodao da će se podzemni kontejneri za otpad postavljati u okviru rekonstrukcije ulica kao funkcionalno rešenje koje pomaže da se ulepša grad.

Direktorka Čistoće Marina Lovrečki je izjavila da jedan komplet podzemnih kontejnera zapremine 1.100 litara košta 144.000 kuna (oko 19.000 evra).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.