U fokusu

Zelena je nova žuta

Zelena je nova zuta u fokusu Ivana Belić

Objavljeno

27.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Autorica: Ivana Belić, sveučilišna specijalistica za odnose s javnošću i glasnogovornica Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)

Što je zeleno, je li sve zeleno i što to uopće znači za poslovanje, za svakodnevni život? Klima i energija postale su top teme. Kako se boriti protiv fake newsa, kako ne potpasti pod estradizaciju i banaliziranje teme, kako ne odbiti već privući pozitivnim primjerom za solidarno, održivo i pravedno društvo?

Na prvom zelenom panelu koji se održao u sklopu Weekend Media Festivala razgovarala sam s prvim čovjekom energetske tranzicije u Hrvatskoj dr.sc. Julijem Domcem, osnivačem green.hr platforme i direktorom Greencajt festivala Vinkom Filipićem i Urošom Radojevićem, stučnjakom za održivi razvoj iz kompanije McCann Srbija.

„Dogodio nam se sindrom noja. Motivirana nepažnja, jer je lakše uvijek zabijati glavu u pijesak. Sada kada je ta glava napokon, makar na pola, izvučena iz pijeska, imamo naglo suočavanje s posljedicama koje su već tu. Pitanje energije i klime nije pitanje očuvanja okoliša već opstanka ljudske vrste u pravom smislu te riječi. Možda ovo zvuči radikalno, ali je činjenica. Koja i dalje ne pobija našu odgovornost da i te kako možemo i moramo puno toga napraviti. Tako smo s potpune negacije, s glavom u pijesku došli do faze naglog buđenja koje nikada i niti u jednoj situaciji nije ugodno. Ima li išta gore kada vas netko naglo probudi iz lijepog sna? To je proizvelo silan fokus na temu, a na koncu primoralo velike korporacije da u svojim obraćanjima široj javnosti koriste zeleno/održivo kao nešto in, nešto što danas prodaje“, dao je svoje objašnjenje na samom početku panela dr.sc. Julije Domac.

Osnivač green.hr platforme i direktor Greencajt festivala Vinko Filipić kroz različite segmente poslovanja već dugi niz godina radi na održivosti, no s pokretanjem zelene platforme priča je dobila puno veći opseg.

„O održivom zapravo govorim kroz gotovo cijelu svoju karijeru. Pokrenuvši najveće modno događanje u Hrvatskoj, dajući prostor hrvatskim dizajnerima da pokažu najbolje od sebe pričam priču o održivosti. Spora moda danas je aktualnija nego ikada prije. Green.hr platforma logičan je nastavak priče samo na jedan puno širi, sveobuhvatniji način. Ona uključuje sve segmente života – od hrane, mode, mobilnosti, stanovanja, edukacije, ali i događanja na EU i nacionalnoj razini koja se tiču energije i klime. Riječ je o platformi koja nastoji informirati, ali i poticati na promjenu. Kao osoba koja godinama radi u medijima osjetio sam to kao svojevrsnu odgovornost. Ne isključivo tek novi poslovni projekt“, rekao je.

Srbija se muči s kvalitetom zraka, a naftna kompanija želi promovirati zaštitu cvijeća

Nije tajna da Slovenija radi više obnovljivih projekata i jače potiče svoje građane prema održivom kao što nije tajna da Srbija nerijetko puno bolje priča priče u smislu filmske, televizijske, reklamne produkcije. Kako stoje po pitanju tema energije i klime otkrio mi je Uroš Radojević.

„Jedna od top tema je pitanje kvalitete vazduha. U Srbiji se mogu vidjeti sve češće demonstracije nezadovoljnih građana što samo po sebi govori da je ova tema prisutna. S druge strane imamo primjere velikih kompanija koje lutaju. Znaju koliko je važno biti održiv, no ne znaju od kuda krenuti. Nerijetko imaju i jako loše ideje poput naše naftne kompanije koja je održivu priču, iako ne rade ništa održivo, htjela ispričati kroz nacionalnu kampanju zaštite ugroženih cvetki. To su ti apsurdi.“

Percepcija se mijenja. Da je tako pokazuje i činjenica što se na Weekendu prvi put održava panel upravo na temu održivog. Građani u održivom vide koristi, jer obnovljivi sustavi za nas kao građane znače jeftinije troškove energenata i veći komfor. Poduzetnici također. Medijska industrija prepoznala je temu, ali u narednom periodu bit će važno znati odabrati prave sugovornike za temu. To je zamka u koju se lako upada. I u struci i izvan nje kada neka tema postane popularna javi se i puno „novih stručnjaka“ željnih pažnje, medijskog prostora s nekim drugim ciljevima, složili su se panelisti.

Najveća odgovornost leži u medijima

„Najgore što se može dogoditi temi zelenog, održivog, temi energije i klime je loše ili krivo informirana javnost. Prihvaćanje promjena svakako je dio kulture. Naša kultura je sama po sebi spora. To zna biti jako romantično, ali ne i u nekim kriznim situacijama koje zahtijevaju brzo djelovanje. Nažalost uvijek se vraćamo i na povjerenje u sustav, institucije. Pred nama je jako puno posla, a vrijeme nikako nije na našoj strani. Svatko treba krenuti od sebe i krenuti s promjenama danas – u privatnom i radnom okruženju“, pozvao je sve prisutne na akciju dr.sc. Julije Domac.

Vinko Filipić se nadovezao i dodao: „Velika odgovornost je na nama koji smo na bilo koji način radimo u medijskom biznisu. U svakom žitu ima i kukolja. Tako je uvijek bilo i tako će uvijek i biti. Svjesnost raste. Raste li brzo koliko bi trebala teško je reći. Ono što osobno mogu potvrditi je da se trudim kroz svoje poslovanje i kroz sve projekte koje radim pokazati da održivo nema alternativu.“

Da je situacija slična i u Srbiji potvrdio je Uroš Radojević te istaknuo za kraj nužnost povezivanja tema, projekata, ali i komunikacijskih aktivnosti: „Svjesnost naših građana raste. Najbolnija transformacija dogodit će se velikim tvrtkama. Moramo jedni drugima pomoći, jer promjena paradigme je jedno, praksa nešto sasvim drugo.“

Održivo kao jedina normalna opcija

Educirati, informirati, neprestano komunicirati zadaća je sviju nas. Mladi pokazuju da su teme i te kako svjesni, no osvještavati treba našu i starije generacije. Ovo je tek prvi put da je jedna ovakva tema pronašla svoje mjesto na ovom komunikacijskom događanju. Imamo li vremena dok ne dođemo do shvaćanja da je ova tema nešto što prožima sve pore našega društva i da je odgovornost na svakome od nas, pokazat će nam nažalost vrijeme. Na nama je da djelujemo danas, sada, odmah.

Panel sam odjavila pitanjem za sve nas – Je li održivo zapravo jedino normalno na koje smo zaboravili?

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

RESET Zasto su cijene elektricne energije i prirodnog gasa visoke

RESET: Zašto su cijene električne energije i prirodnog gasa visoke?

09 новембра 2021 - Regionalni centar za održivu energetsku tranziciju, nezavisni ekspertski institut iz BiH ponudio je odgovor na ovo pitanje iz pera Ognjena Markovića i Alije Mujčinagića

Zelena je nova zuta u fokusu Ivana Belić

Zelena je nova žuta

27 септембра 2021 - Što je zeleno, je li sve zeleno i što to uopće znači za poslovanje, za svakodnevni život? Klima i energija postale su top teme.

Tijana--Gajic_CWP-Global_ESG-Lead

Održivost u kompaniji CWP Global – Zašto čak i kompanije koje se bave obnovljivim izvorima energije treba da usvoje ESG standarde

14 септембра 2021 - Poslovanje na način koji uključuje brigu o životnoj sredini, društvu i korporativnom upravljanju (Environmental, Social and Governance - ESG) obezbeđuje zaštitu poslovnih ulaganja i doprinosi očuvanju vrednosti kako za kompanije tako i za društvo.

nadezda kokotovic autorski tekst demokratizacija energetike

Energetska demokratija na djelu

31 августа 2021 - Nadežda Kokotović u autorskom tekstu piše o demokratizaciji energetike u regionu kroz utiske sa petog energetskog foruma INTERENEF održanog u Splitu.