OIE

Završena izgradnja vetroparka Čibuk 1, najvećeg u Srbiji

cibuk zavrsena izgradnja vetropark

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Završena je izgradnja vetroparka Čibuk 1, najvećeg vetroparka u Srbiji, navodi se u saopštenju jedne od finansijskih institucija koje su odobrile kredit za ovaj projekat. Vetropark instalisane snage 158 MW je počeo probnu proizvodnju.

Čibuk 1, vetropark sa 57 turbina, „je potpuno izgrađen“, navodi se u saopštenju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Čibuk 1 i Kovačica, vetropark koji je banka takođe finansirala, „počeli su proizvodnju električne energije i sada su u finalnoj fazi koja prethodi formalnom priključenju na mežu“, dodaje se u saopštenju i podseća da su oba vetroparka izgrađena u Vojvodini.

Izraelska kompanija Enlight Renewable Energy saopštila je ranije da je započela probnu proizvodnju u vetroparku Kovačica, snage 104,5 MW, kao i da se zvanični početak proizvodnje očekuje u drugom kvartalu ove godine.

Čibuk 1 je potpuno izgrađen i u finalnoj je fazi koja prethodi priključenju na mrežu

Kompanija Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), većinski deoničar firme Tesla Wind, koja je vlasnik projektne kompanije Vetroelektrane Balkana, prethodno je saopštila da se puštanje u rad vetroparka Čibuk 1 očekuje početkom 2019. godine.

Ovaj vetropark je na spisku povlašćenih proizvođača električne energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu fid-in tarife.

Foto: Twitter.com/EBRD

Kompanija GE Renewable Energy je isporučila 57 turbina za vetropark Čibuk 1.

Investiciju od 300 miliona evra su podržale Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj kreditima u ukupnom iznosu od oko 215 miliona evra.

Očekuje se da vetropark Čibuk 1 snabdeva 113.000 domaćinstava električnom energijom i spreči više od 370.000 tona emisija ugljen-dioksida godišnje, saopštio je ranije Masdar.

Projektna kompanija Vetroelektrane Balkana je u 100% vlasništvu firme Tesla Wind, zajedničkog preduzeća kompanije Masdar (60%), finske komanije Taaleri Energia (30%) i nemačke investiciono-razvojne kompanije DEG, članice KfW grupe (10%).

Sporazum o otkupu električne energije (PPA) za vetropark Čibuk 1 je potpisan u oktobru 2016. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

17. april 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

17. april 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

17. april 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

17. april 2019. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu