Električna energija

Zakazana aukcija za prekogranični kapacitet prenosa struje za 2021. za Kosovo*

aukcija prekogranicni kapacitet prenosa struje 2021 Kosovo

Slika: Anil Kumar Shrestha on Unsplash

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

SEE CAO je pokrenuo proceduru za alokaciju kapaciteta na granicama Kosova* s tri zemlje za 2021. godinu. Aukcija za fizička prava prenosa električne energije biće održana 15. decembra.

Kosovski Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) počeo je da koristi usluge Koordinisana aukcijske kuće u Jugoistočnoj Evropi – SEE CAO, što je dovelo do najave predstojeće godišnje aukcije za prava na prenos struje. SEE CAO koordiniše eksplicitnu raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta na Balkanu.

Ukupni raspoloživi kapacitet je dva puta po 400 megavata

Nakon što je završeno nadmetanje za fizička prava prenosa, PTR, za šest granica i, odvojeno, za podvodnu interkonekciju Italije i Crne Gore, kompanija je saopštila da će prva godišnja aukcija za kosovske granice biti održana 15. decembra.

Korisnici za fizička prava prenosa plaćaju u mesečnim ratama

Učesnici mogu da daju ponude za po 200 megavata u oba smera za bilateralni prenos između Kosova* i Albanije i za po 100 megavata preko granice sa Crnom Gorom, i to u formi osnovnog proizvoda. Kapacitet za granicu sa Severnom Makedonijom je dva puta po 100 megavata, ali pobednici će ga rezervisati uz predviđeno srazmerno umanjenj tokom održavanja. Konačni rezultati treba da budu objavljeni 17. decembra.

Najviša prihvaćena ponuda na poslednjoj aukciji iznosila 15,38 evra po megavat-satu

Na aukciji za prenos preko granice Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom i Crnom Gorom, Albanije sa Crnom Gorom i Grčkom i grčke granice sa Severnom Makedonijom i Turskom rezervisan je bezmalo celokupan raspoloživi kapacitet. Ponude su u svim slučajevima višestruko premašile mogući obim prenosa, a prihvaćene cene su se kretale od 0,05 do 15,38 evra po megavat-satu.

Konačni rezultati za po 140 megavata u dva smera između Crne Gore i Italije još nisu objavljeni. Korisnici PTR-ove plaćaju u mesečnim ratama.

Inače, KOSTT i operater prenosnog sistema Albanije OST nedavno su uspostavili nezavisnu kontrolnu zonu u okviru kontrolnog bloka Kosovo-Albanija – AK bloka, i potpisali sporazum o pokretanju Albanske berze struje (ALPEX).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. decembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. decembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. decembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. decembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.