Električna energija

Zakazana aukcija za prekogranični kapacitet prenosa struje za 2021. za Kosovo*

aukcija prekogranicni kapacitet prenosa struje 2021 Kosovo

Slika: Anil Kumar Shrestha on Unsplash

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

SEE CAO je pokrenuo proceduru za alokaciju kapaciteta na granicama Kosova* s tri zemlje za 2021. godinu. Aukcija za fizička prava prenosa električne energije biće održana 15. decembra.

Kosovski Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) počeo je da koristi usluge Koordinisana aukcijske kuće u Jugoistočnoj Evropi – SEE CAO, što je dovelo do najave predstojeće godišnje aukcije za prava na prenos struje. SEE CAO koordiniše eksplicitnu raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta na Balkanu.

Ukupni raspoloživi kapacitet je dva puta po 400 megavata

Nakon što je završeno nadmetanje za fizička prava prenosa, PTR, za šest granica i, odvojeno, za podvodnu interkonekciju Italije i Crne Gore, kompanija je saopštila da će prva godišnja aukcija za kosovske granice biti održana 15. decembra.

Korisnici za fizička prava prenosa plaćaju u mesečnim ratama

Učesnici mogu da daju ponude za po 200 megavata u oba smera za bilateralni prenos između Kosova* i Albanije i za po 100 megavata preko granice sa Crnom Gorom, i to u formi osnovnog proizvoda. Kapacitet za granicu sa Severnom Makedonijom je dva puta po 100 megavata, ali pobednici će ga rezervisati uz predviđeno srazmerno umanjenj tokom održavanja. Konačni rezultati treba da budu objavljeni 17. decembra.

Najviša prihvaćena ponuda na poslednjoj aukciji iznosila 15,38 evra po megavat-satu

Na aukciji za prenos preko granice Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom i Crnom Gorom, Albanije sa Crnom Gorom i Grčkom i grčke granice sa Severnom Makedonijom i Turskom rezervisan je bezmalo celokupan raspoloživi kapacitet. Ponude su u svim slučajevima višestruko premašile mogući obim prenosa, a prihvaćene cene su se kretale od 0,05 do 15,38 evra po megavat-satu.

Konačni rezultati za po 140 megavata u dva smera između Crne Gore i Italije još nisu objavljeni. Korisnici PTR-ove plaćaju u mesečnim ratama.

Inače, KOSTT i operater prenosnog sistema Albanije OST nedavno su uspostavili nezavisnu kontrolnu zonu u okviru kontrolnog bloka Kosovo-Albanija – AK bloka, i potpisali sporazum o pokretanju Albanske berze struje (ALPEX).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.