Električna energija

Zakazana aukcija za prekogranični kapacitet prenosa struje za 2021. za Kosovo*

aukcija prekogranicni kapacitet prenosa struje 2021 Kosovo

Slika: Anil Kumar Shrestha on Unsplash

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

SEE CAO je pokrenuo proceduru za alokaciju kapaciteta na granicama Kosova* s tri zemlje za 2021. godinu. Aukcija za fizička prava prenosa električne energije biće održana 15. decembra.

Kosovski Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) počeo je da koristi usluge Koordinisana aukcijske kuće u Jugoistočnoj Evropi – SEE CAO, što je dovelo do najave predstojeće godišnje aukcije za prava na prenos struje. SEE CAO koordiniše eksplicitnu raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta na Balkanu.

Ukupni raspoloživi kapacitet je dva puta po 400 megavata

Nakon što je završeno nadmetanje za fizička prava prenosa, PTR, za šest granica i, odvojeno, za podvodnu interkonekciju Italije i Crne Gore, kompanija je saopštila da će prva godišnja aukcija za kosovske granice biti održana 15. decembra.

Korisnici za fizička prava prenosa plaćaju u mesečnim ratama

Učesnici mogu da daju ponude za po 200 megavata u oba smera za bilateralni prenos između Kosova* i Albanije i za po 100 megavata preko granice sa Crnom Gorom, i to u formi osnovnog proizvoda. Kapacitet za granicu sa Severnom Makedonijom je dva puta po 100 megavata, ali pobednici će ga rezervisati uz predviđeno srazmerno umanjenj tokom održavanja. Konačni rezultati treba da budu objavljeni 17. decembra.

Najviša prihvaćena ponuda na poslednjoj aukciji iznosila 15,38 evra po megavat-satu

Na aukciji za prenos preko granice Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom i Crnom Gorom, Albanije sa Crnom Gorom i Grčkom i grčke granice sa Severnom Makedonijom i Turskom rezervisan je bezmalo celokupan raspoloživi kapacitet. Ponude su u svim slučajevima višestruko premašile mogući obim prenosa, a prihvaćene cene su se kretale od 0,05 do 15,38 evra po megavat-satu.

Konačni rezultati za po 140 megavata u dva smera između Crne Gore i Italije još nisu objavljeni. Korisnici PTR-ove plaćaju u mesečnim ratama.

Inače, KOSTT i operater prenosnog sistema Albanije OST nedavno su uspostavili nezavisnu kontrolnu zonu u okviru kontrolnog bloka Kosovo-Albanija – AK bloka, i potpisali sporazum o pokretanju Albanske berze struje (ALPEX).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

9. decembar 2020. - Rumunija namerava da odvoji i do 610 miliona evra za predstojeći javni poziv za solarne panele za domaćinstva

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

9. decembar 2020. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

9. decembar 2020. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

9. decembar 2020. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka