Električna energija

Zakazana aukcija za prekogranični kapacitet prenosa struje za 2021. za Kosovo*

aukcija prekogranicni kapacitet prenosa struje 2021 Kosovo

Slika: Anil Kumar Shrestha on Unsplash

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

SEE CAO je pokrenuo proceduru za alokaciju kapaciteta na granicama Kosova* s tri zemlje za 2021. godinu. Aukcija za fizička prava prenosa električne energije biće održana 15. decembra.

Kosovski Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) počeo je da koristi usluge Koordinisana aukcijske kuće u Jugoistočnoj Evropi – SEE CAO, što je dovelo do najave predstojeće godišnje aukcije za prava na prenos struje. SEE CAO koordiniše eksplicitnu raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta na Balkanu.

Ukupni raspoloživi kapacitet je dva puta po 400 megavata

Nakon što je završeno nadmetanje za fizička prava prenosa, PTR, za šest granica i, odvojeno, za podvodnu interkonekciju Italije i Crne Gore, kompanija je saopštila da će prva godišnja aukcija za kosovske granice biti održana 15. decembra.

Korisnici za fizička prava prenosa plaćaju u mesečnim ratama

Učesnici mogu da daju ponude za po 200 megavata u oba smera za bilateralni prenos između Kosova* i Albanije i za po 100 megavata preko granice sa Crnom Gorom, i to u formi osnovnog proizvoda. Kapacitet za granicu sa Severnom Makedonijom je dva puta po 100 megavata, ali pobednici će ga rezervisati uz predviđeno srazmerno umanjenj tokom održavanja. Konačni rezultati treba da budu objavljeni 17. decembra.

Najviša prihvaćena ponuda na poslednjoj aukciji iznosila 15,38 evra po megavat-satu

Na aukciji za prenos preko granice Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom i Crnom Gorom, Albanije sa Crnom Gorom i Grčkom i grčke granice sa Severnom Makedonijom i Turskom rezervisan je bezmalo celokupan raspoloživi kapacitet. Ponude su u svim slučajevima višestruko premašile mogući obim prenosa, a prihvaćene cene su se kretale od 0,05 do 15,38 evra po megavat-satu.

Konačni rezultati za po 140 megavata u dva smera između Crne Gore i Italije još nisu objavljeni. Korisnici PTR-ove plaćaju u mesečnim ratama.

Inače, KOSTT i operater prenosnog sistema Albanije OST nedavno su uspostavili nezavisnu kontrolnu zonu u okviru kontrolnog bloka Kosovo-Albanija – AK bloka, i potpisali sporazum o pokretanju Albanske berze struje (ALPEX).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

neto-gubitak-eps

EPS napravio neto gubitak od 29,8 milijardi dinara u prvom kvartalu

30 јуна 2022 - Loš rezultat EPS objašnjava velikim padom proizvodnje, kupovinom električne energije na tržištu i zamrznutim cenama za krajnje kupce