Električna energija

SEE CAO imenovao Ivana Bulatovića za novog izvršnog direktora

SEE-CAO-Ivan-Bulatovic-direktor

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kancelarija za raspodelu prekograničnih kapaciteta Coordination Auction Office in South East Europe (SEE CAO) imenovala je Ivana Bulatovića za novog izvršnog direktora, navodi se u saopštenju SEE CAO.

SEE CAO upravlja eksplicitnom raspodelom prekograničnih prenosnih kapaciteta na šest granica u regionu jugoistočne Evrope (JIE).

Kako se navodi u saopštenju, Ivan Bulatović ima dugogodišnje iskustvo u oblasti elektroenergetskih sistema.

Više od deset godina je na važnim pozicijama u crnogorskom operatoru prenosnog sistema Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), piše u saopštenju.

Bulatović je, inače, bio izvršni direktor CGES-a, a pre postavljenja na mesto izvršnog direktora SEE CAO obavljao je funkciju pomoćnika izvršnog direktora za institucionalnu i međunarodnu saradnju CGES-a.

SEE CAO u sapštenju navodi da je Bulatović bio kooordinator mnogih energetskih projekata na Balkanu, kao i član brojnih domaćih i evropskih energetskih organizacija. Tokom svoje karijere učestvovao je u radu ENTSO-E, USEA/USAID grupe za tržišta električne energije, CIGRE Crna Gora i CIGRE Pariz.

„Jedna od osnovnih vrednosti SEE CAO je izgradnja jakih veza i sticanje poverenja učesnika na tržištu, a tim koji predvodi Bulatović uveren je da će sve naše buduće aktivnosti dodatno osnažiti poslovne odnose sa trgovcima električnom energijom“, naveo je u saopštenju SEE CAO.

Eksplicitna raspodela kapaciteta na šest granica

SEE CAO obavlja eksplicitnu raspodelu dugoročnih i dnevnih fizičkih prava prenosa na granicama operatora prenosnog sistema, koji su njeni članovi, u skladu sa Harmonizovanim pravilima za raspodelu i uz poštovanje zahteva Regulation (EU) 2016/1719 i Regulation (EC) 714/2009 Evropskog parlamenta i Saveta o uslovima za pristup mreži za prekograničnu razmenu električne energije.

Akcionari SEE CAO su 8 operatora prenosnog sistema iz regiona JIE: HOPS (Hrvatska), NOS BiH, OST (Albanija), CGES (Crna Gora), KOSTT (Kosovo*), IPTO (Grčka), TEIAS (Turska) i MEPSO (Severna Makedonija).

SEE CAO obavlja aukcije na sledećim granicama:

  1. Hrvatska – Bosna i Hercegovina
  2. Bosna i Hercegovina – Crna Gora
  3. Crna Gora – Albanija
  4. Albanija – Grčka
  5. Grčka – Turska
  6. Grčka – Severna Makedonija.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

13. maj 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. maj 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. maj 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

13. maj 2019. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu