Životna sredina

WISE projekat predstavljen na međunarodnoj radionici u Rimu

WISE-projekat-predstavljen-na-medjunarodnoj-radionici-u-Rimu

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

16.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Branislava Jovičić, WISE projektna menadžerka, predstavila je dosadašnje rezultate projekta Žene u održivoj energetici (Women in Sustainable Energy – WISE) na međunarodnoj radionici Razvoj znanja o zastupljenosti žena u sektoru čiste energetike. WISE projekat predstavljen je kao primer dobre prakse u sakupljanju informacija o zastupljenosti žena u sektoru održive energetike.

Radionicu je u Rimu organizovala ENEA u saradnji sa C3E – TCP inicijativom i Međunarodnom energetskom agencijom.

Govoreći na panelu Metodologija za procenu zastupljenosti žena u sektoru čiste energetike na nacionalnom nivou, Branislava je predstavila metodologiju WISE projekta, kao i rezultate istraživanja koje je sprovedeno među ženama profesionalno angažovanim u sektorima održive energetike, klimatskih promena i zaštite životne sredine, kao i među ženama u opštoj populaciji.

Tom prilikom Branislava je ukazala da jačanje rodne komponente treba da prevaziđe do sada često zastupljenu praksu na projektima gde se rodna ravnopravnost svodi na prebrojavanje muškaraca i žena, već da jačanju uloge i zastupljenosti treba pristupiti kroz konkretne programe podrške i obezbeđivanje veće vidljivosti žena. Kreiranje mreže žena poput WISE ekspertske mreže žena, koja je uspostavljena kao rezultat projekta, dobar je primer i korisna alatka da se obezbedi održivost inicijative.

“Uspeh koji smo postigli u Srbiji, kao i stečeno znanje na projektu iskoristićemo za razvijanje konkretnih programa za žene u održivoj energetici, kao i repliciranje projekta u zemljama regiona i drugim zemljama koje nas pozovu da im pomognemo”, rekla je Branislava na skupu na kome su iskustva razmenili predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, privatnih kompanija i obrazovanih i istraživačkih institucija iz čitavog sveta, koji se bave temom rodne ravnopravnosti u sektoru energetike.

Kanada, Švedska i Italija lideri u jačanju uloge žena u čistoj energetici

Unapređenje znanja o značaju rodne diversifikacije predstavlja ključnu polaznu osnovu u procesima donošenja odluka. Trenutno je dostupan ograničen broj podataka o zastupljenosti žena u sektoru čiste energetike, a svest o važnosti ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca je na veoma niskom nivou.

Program saradnje u oblasti obrazovanja i osnaživanja kapaciteta u sektoru čiste energetike (C3E – TCP) osnovan je u junu 2017. godine, pod rukovodstvom Kanade, Italije i Švedske, sa nastojanjem da ojača ulogu žene u sektoru čiste energetike, kao jednom od sektora sa najsporijim usaglašavanjem po pitanju rodne ravnopravnosti.

Program C3E – TCP nastaviće sa prikupljanjem informacija o angažovanosti žena u sektoru čiste energije i razvijati indikatore za merenje napretka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. april 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

16. april 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

16. april 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. april 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora