x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

WISE projekat predstavljen na međunarodnoj radionici u Rimu

16.04.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Balkan Green Energy News
WISE projekat predstavljen na međunarodnoj radionici u Rimu

Branislava Jovičić, WISE projektna menadžerka, predstavila je dosadašnje rezultate projekta Žene u održivoj energetici (Women in Sustainable Energy – WISE) na međunarodnoj radionici Razvoj znanja o zastupljenosti žena u sektoru čiste energetike. WISE projekat predstavljen je kao primer dobre prakse u sakupljanju informacija o zastupljenosti žena u sektoru održive energetike.

Radionicu je u Rimu organizovala ENEA u saradnji sa C3E – TCP inicijativom i Međunarodnom energetskom agencijom.

Govoreći na panelu Metodologija za procenu zastupljenosti žena u sektoru čiste energetike na nacionalnom nivou, Branislava je predstavila metodologiju WISE projekta, kao i rezultate istraživanja koje je sprovedeno među ženama profesionalno angažovanim u sektorima održive energetike, klimatskih promena i zaštite životne sredine, kao i među ženama u opštoj populaciji.

Tom prilikom Branislava je ukazala da jačanje rodne komponente treba da prevaziđe do sada često zastupljenu praksu na projektima gde se rodna ravnopravnost svodi na prebrojavanje muškaraca i žena, već da jačanju uloge i zastupljenosti treba pristupiti kroz konkretne programe podrške i obezbeđivanje veće vidljivosti žena. Kreiranje mreže žena poput WISE ekspertske mreže žena, koja je uspostavljena kao rezultat projekta, dobar je primer i korisna alatka da se obezbedi održivost inicijative.

“Uspeh koji smo postigli u Srbiji, kao i stečeno znanje na projektu iskoristićemo za razvijanje konkretnih programa za žene u održivoj energetici, kao i repliciranje projekta u zemljama regiona i drugim zemljama koje nas pozovu da im pomognemo”, rekla je Branislava na skupu na kome su iskustva razmenili predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, privatnih kompanija i obrazovanih i istraživačkih institucija iz čitavog sveta, koji se bave temom rodne ravnopravnosti u sektoru energetike.

Kanada, Švedska i Italija lideri u jačanju uloge žena u čistoj energetici

Unapređenje znanja o značaju rodne diversifikacije predstavlja ključnu polaznu osnovu u procesima donošenja odluka. Trenutno je dostupan ograničen broj podataka o zastupljenosti žena u sektoru čiste energetike, a svest o važnosti ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca je na veoma niskom nivou.

Program saradnje u oblasti obrazovanja i osnaživanja kapaciteta u sektoru čiste energetike (C3E – TCP) osnovan je u junu 2017. godine, pod rukovodstvom Kanade, Italije i Švedske, sa nastojanjem da ojača ulogu žene u sektoru čiste energetike, kao jednom od sektora sa najsporijim usaglašavanjem po pitanju rodne ravnopravnosti.

Program C3E – TCP nastaviće sa prikupljanjem informacija o angažovanosti žena u sektoru čiste energije i razvijati indikatore za merenje napretka.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.