Životna sredina

Žene i održiva energetika: istraživanje donosi preporuke za unapređenje rodne ravnopravnosti

Prvo-istrazivanje-u-Srbiji-zene-i-odrziva-energetika

Photo: BGEN

Objavljeno

06.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Žene u Srbiji biraju održivost – ovo je sveobuhvatni zaključak prvog istraživanja uloga, stavova i položaja žena profesionalno angažovanih u sektoru održive energetike, klimatskih promena i zaštite životne sredine, kao i žena potrošača.

Rezultati istraživanja, sprovedenog u okviru projekta WISE SEE (Women in Sustainable Energy in South-East Europe), su predstavljeni na konferenciji održanoj 28. marta u Beogradu, uz učešće donosilaca odluka, eksperata, finansijera i drugih zainteresovanih strana, koji su diskutovali o rodnoj ravnopravnosti i održivom razvoju.

Istraživanje sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od više od 1.000 žena u Srbiji (profesionalno angažovanih u sektoru održive energetike, klimatskih promena i zaštite životne sredine, kao i žena u domaćinstvima) je pokazalo da postoji rodna neravnopravnost u donošenju odluka, ali i određena pozitivna odstupanja, koja se ne viđaju često ni u međunarodnim okvirima. Prava perjanica rodne ravnopravnosti u energetskom sektoru je Elektromreža Srbije (EMS), državni operator prenosnog sistema, gde su žene zastupljene na 56% pozicija u top menadžmentu i 36% u srednjem menadžmentu, pri čemu čine 22% ukupnog broja zaposlenih.

Istraživanje pokazalo veliko interesovanje za energetsku efikasnost

Opšti utisak je da su žene u Srbiji veoma zainteresovane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije (OIE) – 72% ispitanica bi volelo da sazna više o merama za unapređenje energetske efikasnosti. Polovina anketiranih ističe da je njihovo domaćinstvo već investiralo u poboljšanje energetske efikasnosti. Veliki broj onih koje to još uvek nisu uradile, 42% od ukupnog broja ispitanica, navodi da je razlog finansijske prirode.

Istovremeno, mali broj ispitanica je upoznat s kreditima za unapređenje energetske efikasnosti (14%) i aktivnostima svoje lokalne samouprave na tom polju (18%), ali bi 76% želelo da se bliže obavesti o dostupnim programima subvencionisanja.

Većina podržava subvencije za obnovljive izvore energije

Kada su u pitanju stavovi, istraživanje je pokazalo da žene u Srbiji podržavaju državu u donošenju politika u oblasti energetike i klimatskih promena, koje promovišu održivi energetski razvoj. Više od četiri petine profesionalno angažovanih žena, 83%, smatra da bi država trebalo da subvencioniše obnovljive izvore energije (OIE), dok oko 14% misli da bi bilo dobro podržati i OIE i fosilna goriva.

Istraživanje, takođe, pokazuje da je velikoj većini ispitanica „veoma važno“ da njihov posao bude u skladu sa principima održivog razvoja. Što se tiče žena potrošača, 51% anketiranih žena u domaćinstvima smatra da bi država trebalo da subvencioniše i OIE i fosilna goriva, dok 47% bira samo OIE.

Kada se anketa dotakla nešto ličnijih izbora, istraživanje je pokazalo da bi 83% profesionalno angažovanih žena, predvođenih pripadnicama poslovnog sektora (91%), kupilo električno vozilo uz subvenciju države. Istovremeno, 68% žena u domaćinstvima bi se opredelilo za kupovinu električnog vozila uz subvenciju, dok 29% nije sigurno.

Preporuke za unapređenje rodne ravnopravnosti

Zahvaljujući zaključcima izvedenim o ulogama, stavovima i položaju ispitanica, istraživanje je donelo određene preporuke namenjene donosiocima odluka, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva i naučnim institucijama i fakultetima, uključujući one u vezi sa unapređenjem rodne ravnopravnosti.

WISE SEE je regionalni projekat, a prva zemlja u kojoj se sprovodi je Srbija. Projekat realizuje organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja (CPOR), finansira ga Švajcarska kancelarija za saradnju – SECO, dok institucionalnu podršku pružaju Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ekonomska komisija Ujedinjenih Nacija za Evropu (UNECE) i Energetska zajednica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

6. april 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

6. april 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

6. april 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

6. april 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.