Životna sredina

Ministar Antić podržao WISE ekspertsku mrežu žena u održivoj energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine

Predstavljeni rezultati istraživanja zene u odrzivoj energetici - WISE

Slika: BGEN

Objavljeno

28.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Centar za promociju razvoja (CPOR) predstavio je danas na konferenciji Žene u održivoj energetici – Liderstvo za promenu rezultate prvog istraživanja u Srbiji o ulozi, položaju, zastupljenosti i stavovima žena u održivoj energetici.

Žene u Srbiji biraju održivost – u najkraćem je rezultat istraživanja u kome je učestvovalo više od 1.000 žena: profesionalno angažovanih u sektoru energetike, preduzetnica, poljoprivrednica, žena u domaćinstvima. Istraživanje je realizovano u okviru projekta Žene u održivoj energetici (klimatskim promenama i zaštiti životne sredine) – WISE (Women in Sustainable Energy). Prvo je ikada urađeno u Srbiji, a predstavlja i prvu fazu projekta koji bi uskoro trebalo da bude, po istoj metodologiji, urađen i u drugim zemljama regiona Jugoistočne Evrope.

U okviru projekta, formirana je WISE ekspertska mreža žena, koje se profesionalno bave energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine. Ovu, prvu multidiscipliranu mrežu te vrste u Srbiji, a i u celom regionu Jugoistočne Evrope, čini 200 žena, profesionalno posvećenih zajedničkom cilju nalaženja rešenja i tranziciji ka održivoj energetici.

„Na nama je da svoja znanja, veštine i pamet usmerimo ka pronalaženju održivih, zelenih i pametnih rešenja koja će učiniti da naš ali i život budućih generacija bude dostojan ljudi, bezbedan, human. Nije na nama celokupna krivica za stanje u kome se nalazi planeta, ali odgovornost svakako jeste. Zato je potrebno da se svi angažujemo i ujedinimo u zajedničkoj misiji, i da ostvarimo sinergiju u delovanju, promišljanju i planiranju“, rekla je Branislava Jovičič, WISE projektna menadžerka.

 

Ministar Antić: Žene dominiraju u energetici Srbije

Otvarajući konferenciju Aleksandar Antić, ministar energetike je, pohvalivši inicijativu, rekao da  se nada da će WISE mreža žena dati veliki podsticaj održivom razvoju u čitavom društvu, što je i, kako je rekao, magistralni pravac države. „Jednog dana ljudi u Srbiji će se probuditi i sva energija će biti iz OIE“, dodao je.

Srbija je do sada, naveo je ministar, dobila više od 100 MW novih kapaciteta iz OIE. Ova godina će biti najbolja po tom pitanju jer ćemo na mreži dobiti još 250 MW iz vetroelektrana Alibunar, Kovačica, Čibuk, a između 200 i 250 MW očekuje se i u 2019, rekao je Antić i dodao: „To nas približava, dodao je, cilju od 27 odsto energije iz OIE do 2020“.

Žene daju bitan doprinos energetici, zaključio je ministar i posebno naglasio da u njegovom ministarstvu radi 60 odsto žena.

Moćna mreža jača žensko liderstvo 

Priska Depnering, zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju koja je finansirala projekat, rekla je da je velika stvar, posle samo godinu dana od kada im je Branislava Jovičić predstavila projekat, videti skup na kojem se razgovara o jačanju liderstva žena i učešću u odlukama o održivoj energetici.

Priska Depnering iz Švajcarske kancelarije za saradnju

“Uvereni smo da će WISE mreža žena omogućiti članicama moćnu platformu za razmenu informacija i pozitivan uticaj na donošenje odluka. Zahvaljujući ovom istraživanju, donosioci odluka i organizacije imaće vredan materijal prilikom predlaganja mera i politika za poboljšanje položaja žena”, istakla je Dapnering.

Branko Milanović iz Ekonomske komisije Ujedinjenih Nacija za Evropu (UNECE) rekao je definisanje rodova zavisi od društvenih okolnosti. U poslednjih 200 godina u energetici su bili dominantniji muškarci, ali, danas izvor ljudske energije nije rad, nego pamet, pa definisanje rodova nije potrebno, poručio je.

„U tranziciji smo ka novoj energetici. Ne iznenađuje me da žene imaju važnu ulogu u energetici u Srbiji. Neke stvari koje su moguće u Srbiji, nisu u drugim zemljama članicama UNECE, i želim da vidim šta iz Srbije možemo da prenesemo u druge zemlje“, naveo je Milanović.

Žene na panelu – liderke za promenu

Na panelu konferencije Politike i inicijative za jačanje uloge žena u zelenoj ekonomiji učestvovale su Mirjana Filipović, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i  energetike, Biljana Filipović, pomoćnica ministra zaštite životne sredine, Olivera Zurovac Kuzman, koja upravlja Odsekom za zaštitu životne sredine u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, Dubravka Negre, direktorka regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicone banke,  Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost. Moderator panela bila je Višnja Baćanović, konsultantkinja za rodnu  ravnopravnost.

Zaključeno je da je umrežavanje žena veoma bitno, kao i njihovo aktivno učestvovanje na konferencijama, jer je to prilika da se čuju problemi, a onda nađu i rešenja.

Na panelu Uloga žena u održivoj energetici – liderstvo za inovacije i uspeh govorile su Dragoslava Stojiljković, prodekan Mašinskog fakulteta, Ankica Barbulov, generalna direktorka kompanije Resalta, Jelena Plavanski, visoki komesar za Srbiju u WBAF, Žaklina Živković iz Grupe za analizu javnih politika (GAJP), a moderatorka je bila Maja Turković.

Učesnice ovog panela navele su da mreža ne bi trebalo da ostane samo onlajn arhiva, već da bude stimulacija za saradnju, da izraste u akciju, kao i da bi je trebalo približiti mlađim generacijama.

Rezultati istraživanja 

Rezultate istraživanja u okviru projekta WISE SEE  predstavila je Branislava Jovičić, predsednica CPOR. Maja Turković, član projektnog tima i konsultanktinja za održivu energetiku, istakla je da bi trebalo iskoristiti primetan trend većeg interesovanja devojaka za tehničke fakultete i naučno istraživačke delatnosti  tako da im se kroz programe mentorstva i stipendija omogući dalje usavršavanje u oblasti održive energetike i zaštite životne sredine.

Projekat je sproveo Centar za promociju održivog razvoja, a finansirala Švajcarska kancelarija za saradnju (SECO). Institucionalnu podršku projektu dali su Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo zaštite životne sredine, kao i Ekonomska komisija Ujedinjenih Nacija za Evropu (UNECE) i Energetska zajednica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

28. mart 2018. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

28. mart 2018. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

28. mart 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. mart 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti