Mobilnost

Volkswagen bira lokaciju za fabriku električnih automobila – takmiči se i Srbija

Volkswagen-bira-lokaciju-fabrika-elektricnih-automobila

Foto: Volkswagen

Objavljeno

23.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Nemački gigant Volkswagen je u procesu odabira lokacije za izgradnju fabrike električnih automobila, a u trci su Srbija, Turska, Bugarska, Rumunija i Severna Makedonija, prenose mediji. Srbija je navodno ponudila atraktivnu lokaciju između svoja dva najveća grada.

Inđija u severnoj pokrajini Vojvodini se nalazi u blizini autoputa Beograd-Novi Sad i poznata je kao jedna od najatraktivnijih lokacija za investitore. Večernje novosti saznaju da je ova lokacija ponuđena Volkswagenu za izgradnju fabrike električnih automobila. Osim razvijene poslovne infrastrukture, lokacija nudi i dobre veze sa područjem sa oko 3 miliona stanovnika.

Dnevni list saznaje i da su Volkswagenu ponuđene razne investicije koje bi finansirala država. Kao alternativna lokacija ponuđena je okolina Jagodine, saznaju Novosti.

Mediji prenose da će Volkswagen doneti odluku o lokaciji svoje nove fabrike krajem novembra.

Rio Tinto i projekat „Jadar“ kao uvod u proizvodnju baterija za električna vozila

U blizini Loznice, multinacionalna rudarsko-metalska grupacija Rio Tinto razvija projekat „Jadar“. Ovo ležište litijuma, koji se koristi u proizvodnji baterija za električna vozila, viđeno je kao izvor sirovine koja bi mogla da podstakne proizvodnju baterija za električna vozila u Srbiji.

Rio Tinto je u ovaj projekat do sada uložio više od 100 miliona dolara, a proizvodnja bi mogla da počne 2023/2024. godine, saopštila je nedavno Vlada Srbije.

ZF uskoro otvara fabriku za proizvodnju delova za električna vozila

Nemački ZF Friedrichshafen AG planira da otvori fabriku za proizvodnju delova za električna vozila u Pančevu do kraja aprila. Fabrika će proizvoditi pogone za hibridna i električna vozila.

Prilikom početka gradnje pogona, u junu prošle godine, najavljeno je da je reč o projektu vrednom 160 miliona evra.

ZF je u avgustu prošle godine objavio prve oglase za zapošljavanje. Konkurs je stalno otvoren, a koji se kadar trenutno traži možete videti na našoj stranici Poslovi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

23. april 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

23. april 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

23. april 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

23. april 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu