Mobilnost

Volkswagen bira lokaciju za fabriku električnih automobila – takmiči se i Srbija

Volkswagen-bira-lokaciju-fabrika-elektricnih-automobila

Foto: Volkswagen

Objavljeno

23.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Nemački gigant Volkswagen je u procesu odabira lokacije za izgradnju fabrike električnih automobila, a u trci su Srbija, Turska, Bugarska, Rumunija i Severna Makedonija, prenose mediji. Srbija je navodno ponudila atraktivnu lokaciju između svoja dva najveća grada.

Inđija u severnoj pokrajini Vojvodini se nalazi u blizini autoputa Beograd-Novi Sad i poznata je kao jedna od najatraktivnijih lokacija za investitore. Večernje novosti saznaju da je ova lokacija ponuđena Volkswagenu za izgradnju fabrike električnih automobila. Osim razvijene poslovne infrastrukture, lokacija nudi i dobre veze sa područjem sa oko 3 miliona stanovnika.

Dnevni list saznaje i da su Volkswagenu ponuđene razne investicije koje bi finansirala država. Kao alternativna lokacija ponuđena je okolina Jagodine, saznaju Novosti.

Mediji prenose da će Volkswagen doneti odluku o lokaciji svoje nove fabrike krajem novembra.

Rio Tinto i projekat „Jadar“ kao uvod u proizvodnju baterija za električna vozila

U blizini Loznice, multinacionalna rudarsko-metalska grupacija Rio Tinto razvija projekat „Jadar“. Ovo ležište litijuma, koji se koristi u proizvodnji baterija za električna vozila, viđeno je kao izvor sirovine koja bi mogla da podstakne proizvodnju baterija za električna vozila u Srbiji.

Rio Tinto je u ovaj projekat do sada uložio više od 100 miliona dolara, a proizvodnja bi mogla da počne 2023/2024. godine, saopštila je nedavno Vlada Srbije.

ZF uskoro otvara fabriku za proizvodnju delova za električna vozila

Nemački ZF Friedrichshafen AG planira da otvori fabriku za proizvodnju delova za električna vozila u Pančevu do kraja aprila. Fabrika će proizvoditi pogone za hibridna i električna vozila.

Prilikom početka gradnje pogona, u junu prošle godine, najavljeno je da je reč o projektu vrednom 160 miliona evra.

ZF je u avgustu prošle godine objavio prve oglase za zapošljavanje. Konkurs je stalno otvoren, a koji se kadar trenutno traži možete videti na našoj stranici Poslovi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

23. april 2019. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

23. april 2019. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

23. april 2019. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

23. april 2019. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.