Mobilnost

Volkswagen bira lokaciju za fabriku električnih automobila – takmiči se i Srbija

Volkswagen-bira-lokaciju-fabrika-elektricnih-automobila

Foto: Volkswagen

Objavljeno

23.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Nemački gigant Volkswagen je u procesu odabira lokacije za izgradnju fabrike električnih automobila, a u trci su Srbija, Turska, Bugarska, Rumunija i Severna Makedonija, prenose mediji. Srbija je navodno ponudila atraktivnu lokaciju između svoja dva najveća grada.

Inđija u severnoj pokrajini Vojvodini se nalazi u blizini autoputa Beograd-Novi Sad i poznata je kao jedna od najatraktivnijih lokacija za investitore. Večernje novosti saznaju da je ova lokacija ponuđena Volkswagenu za izgradnju fabrike električnih automobila. Osim razvijene poslovne infrastrukture, lokacija nudi i dobre veze sa područjem sa oko 3 miliona stanovnika.

Dnevni list saznaje i da su Volkswagenu ponuđene razne investicije koje bi finansirala država. Kao alternativna lokacija ponuđena je okolina Jagodine, saznaju Novosti.

Mediji prenose da će Volkswagen doneti odluku o lokaciji svoje nove fabrike krajem novembra.

Rio Tinto i projekat „Jadar“ kao uvod u proizvodnju baterija za električna vozila

U blizini Loznice, multinacionalna rudarsko-metalska grupacija Rio Tinto razvija projekat „Jadar“. Ovo ležište litijuma, koji se koristi u proizvodnji baterija za električna vozila, viđeno je kao izvor sirovine koja bi mogla da podstakne proizvodnju baterija za električna vozila u Srbiji.

Rio Tinto je u ovaj projekat do sada uložio više od 100 miliona dolara, a proizvodnja bi mogla da počne 2023/2024. godine, saopštila je nedavno Vlada Srbije.

ZF uskoro otvara fabriku za proizvodnju delova za električna vozila

Nemački ZF Friedrichshafen AG planira da otvori fabriku za proizvodnju delova za električna vozila u Pančevu do kraja aprila. Fabrika će proizvoditi pogone za hibridna i električna vozila.

Prilikom početka gradnje pogona, u junu prošle godine, najavljeno je da je reč o projektu vrednom 160 miliona evra.

ZF je u avgustu prošle godine objavio prve oglase za zapošljavanje. Konkurs je stalno otvoren, a koji se kadar trenutno traži možete videti na našoj stranici Poslovi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nidek novi sad investicija elektricna vozila

Japanski Nidec gradi fabriku za motore za električna vozila i razvojni centar u Srbiji

12 April 2021 - Proizvođač motora iz Kjotoa namerava da uloži 1,9 milijardi dolara u fabriku i centar.

tesla hrvatska punjaci lokacije supercharger

Tesla traži partnere za gradnju punjača za električna vozila u Hrvatskoj

08 April 2021 - Američki proizvođač električnih automobila posle otvaranja prodavnice započeo je intenzivniju gradnju svojih punjača (eng. Superchargers).

Rimac Zagreb ekosistem urbane mobilnosti sa autonomnim elektricnim vozilima

Rimac razvija za Zagreb ekosistem urbane mobilnosti sa autonomnim električnim vozilima

26 March 2021 - Vrednost projekta je oko 450 miliona evra (3,4 milijarde kuna), a oko 200 miliona evra (1,5 milijardi kuna) moglo bi da dođe iz fondova EU.

Rumuni mogu da kupe elektricni auto Dacia Spring za samo 7.700 evra

Rumuni mogu da kupe električni auto Dačija Spring za samo 7.700 evra

24 March 2021 - Prvi električni auto rumunske firme, koja posluje u okviru Renoa, košta 18.100 evra, ali dostupne su državne subvencije od 10.400 evra.