Električna energija

Vlada Srbije sa 20 fakulteta, instituta i energetskih firmi potpisala memorandum o razvoju nuklearne energije

srbija nuklearna energija memorandum vlada instituti fakulteti vucevic djedovic

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Objavljeno

10.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Pet ministarstava Vlade Srbije, kao i 20 fakulteta, naučnih instituta i državnih energetskih firmi potpisalo je Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da bi Memorandum trebalo da omogući okupljanje stručnih kadrova iz zemlje i inostranstva koji će raditi na ispitivanju mogućnosti za uspostavljanje programa za mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević prisustvovao je potpisivanju Memoranduma u Palati Srbija i izjavio da se ovim ispravlja greška učinjena osamdesetih godina prošlog veka, kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije.

„Niko nema dilemu o tome da će pitanje električne energije biti dominantno i strateško, kao i da će ulaganje u ovo oblast biti pitanje suvereniteta i samostalnosti jedne države“, rekao je Vučević.

Vučević zamolio da se pitanje nuklearne energije ne politizuje

Premijer je naglasio da je reč o mirnodopskoj nuklearnoj energiji i zamolio da se ovo pitanje ne politizuje, kao i da je zbog toga angažovana naučna zajednica.

Posle potpisivanje održan je panel „Nuklearna energija od prošlosti do budućnosti“, kojim je, kako tvrde u Ministarstvu rudarstva i energetike, otpočela javna debata o mogućnostima za korišćenje nuklearne energije u Srbiji.

srbija nuklearna energija memorandum vlada instituti fakulteti
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministarska Dubravka Đedović Handanović je izjavila da su potpisivanjem Memoranduma želeli da povežu ministarstva, akademske i naučne institucije, da im daju „vetar u leđa“ kako bi država bila u stanju da uopšte razmatra korišćenje nuklearne energije.

Ona je dodala da izrada preliminarne tehničke studije treba da obezbedi komparativnu analizu dostupnih tehnologija na tržištu, pokaže koje su prednosti i mane mogućih rešenja i koji su tehnički, ekonomski i tržišni parametri za gradnju nuklearnih elektrana.

Zakonska zabrana izgradnje nuklearnih elektrana ne odnosi se na naučnoistraživačke i istraživačko-razvojne radove, rudarsko-geološke istražne radove, obrazovanje kadrova

„To su neophodni preduslovi za donošenje informisanih odluka u budućnosti, zajedno sa razvojem obrazovnih i naučnih programa, jačanja kapaciteta u našim institutima i stvaranjem regulatornog i institucionalnog okvira”, rekla je ministarka.

Ministarstvo je navelo da je korišćenje nuklearne energije predviđeno i jednim od scenarija Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP), kao i novom Strategijom razvoja energetike, gde se  razmatra uvođenje nuklearnih elektrana u elektroenergetski sistem Srbije nakon 2040.

Ona je naglasila da je u Srbiji od 1989. na snazi zakonska zabrana izgradnje nuklearnih elektrana, uvedena kao reagovanje na akcident u Černobilju 1986, ali, kako je dodala, odredbe tog zakona ne odnose se na naučnoistraživačke i istraživačko-razvojne radove, rudarsko-geološke istražne radove, obrazovanje kadrova.

Inače, Srbija je nedavno sa francuskom kompanijom EDF, koja upravlja sa više nuklearki, potpisala memorandum o saradnji u energetici.

Tankosić: Da nastavimo tamo gde smo stali 1985.

srbija nuklearna energija memorandum vlada instituti fakulteti eps ems
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Sandra Dokić, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine, rekla je da je korišćenje nuklearne energije značajno u kontekstu klimatskih politika Evropske unije koja je potpisivanjem Zelenog dogovora postavila cilj da do 2050. godine dostigne klimatsku neutralnost.

On je istakla da se u Evropi 26 odsto električne energije proizvodi iz nuklearnih elektrana i da Poljska, visoko zavisna od uglja kao i Srbija, planira izgradnju šest nuklearnih reaktora, a da neke susedne zemlje poput Rumunije, proširuju svoje nuklearne kapacitete.

Mesarović: Veliki broj zemalja ima ambiciju da uđe u nuklearni program

Đurica Tankosić, međunarodni ekspert, rekao je da je naša zemlja još osamdesetih godina prošloga veka imala ambicije da gradi nuklearna postrojenja za proizvodnju električne energije i da je potrebno nastaviti tamo gde smo stali 1985. godine.

Kada je reč o ljudskim kapacitetima, Tankosić je naglasio da za razliku od zemalja poput Egipta, Bangladeša i Jordana koje već razvijaju nuklearne programe, Srbija ima veći tehnološki i resursni potencijal.

Miodrag Mesarović, međunarodni ekspert, rekao je da se danas u 32 zemlje u svetu nuklearna energija koristi za proizvodnju električne energije, u kojima je izgrađeno 438 elektrana instalisane snage 392 GW. On je naglasio da veliki broj zemalja ima ambiciju da uđe u nuklearni program i da su se svetski zvaničnici zbog energetske tranzicije opredelili da utrostruče kapacitete do 2050.

Potpisnici Memoranduma su

INSTITUTI (5):

Institut za nuklearne nauke Vinča,

JP Nuklearni objekti Srbije,

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM),

Srpsko nuklearno društvo,

Institut za fiziku,

FAKULTETI (13):

Fizički fakultet,

Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu,

Prirodno matematički fakultet u Kragujevcu,

Elektrotehnički fakultet (ETF),

Mašinski fakultet,

Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda,

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu,

Elektrotehnički institut Nikola Tesla,

Fakultet za fizičku hemiju,

Biološki fakultet,

Građevinski fakultet,

Ekonomski fakultet,

Medicinski fakultet.

MINISTARSTVA:

Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,

Ministarstvo prosvete,

Ministarstvo zaštite životne sredine,

Ministarstvo zdravlja.

KOMPANIJE (2):

Elektroprivreda Srbije (EPS)

Elektromreža Srbije (EMS).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

10. jul 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

10. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

10. jul 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

10. jul 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže