Električna energija

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

20.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike je pozvalo stručne konsultante da se prijave za sprovođenje analize dostupnih tehnologija u domenu nuklearne energije uključujući male modularne reaktore. Najviši državni zvaničnici Srbije razmatraju mogućnost ukidanja moratorijuma iz 1989. godine radi izgradnje jedne ili više nuklearnih centrala.

U uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim ubrzanom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela obnovljivih izvora energije na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja, nuklearnu energiju potrebno je razmotriti kao ravnopravnu opciju koja može doprineti stabilnom snabdevanju niskougljeničnom električnom energijom, pored hidroenergije i gasa koji se smatra tranzicionim gorivom, poručilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Ono je raspisalo javnu nabavku nazvanu ‘Izrada preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Republici Srbiji’.

Stručni konsultanti mogu do 16. jula da se prijave da sprovedu „temeljnu komparativnu i kredibilnu opcionu analizu dostupnih tehnologija na tržištu, uključujući male modularne reaktore (SMR)“ i preporuče rešenja. U Srbiji je od 1989. na snazi moratorijum odnosno zabrana izgradnje nuklearnih elektrana, postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva i postrojenja za preradu isluženog nuklearnog goriva za nuklearne elektrane.

Najviši državni zvaničnici na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem zalažu se za ukidanje tog zakona i žele da razmotre mogućnosti izgradnje jednog ili više reaktora.

Sledi dogovor sa naučnom, akademskom zajednicom

Dolaze u obzir konsultantske firme čiji ukupni godišnji prihod iznosi barem 24 miliona dinara odnosno 205.000 evra. Ministarstvo je procenilo trajanje zadatka na 12 sedmica, a vrednost projekta na 14,16 miliona dinara (121,000 evra).

Država može imati koristi od stručnosti i iskustva međunarodne nuklearne zajednice

Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu (INEKP ili NECP), koji je u izradi, uzima u obzir mogućnost uvođenja nuklearne energije u nacionalni miks. Relevantna ministarstva i članovi naučne i akademske zajednice će potpisati memorandum o razumevanju koji postavlja okvir međuinstitucionalne saradnje i razmene znanja i razvoja ljudskih resursa, navedeno je u dokumentaciji.

Srbija se u evaluaciji oslanja na pristup Međunarodne agencije za atomsku energiju, stoji u javnom pozivu. Država takođe može imati koristi od stručnosti i iskustva međunarodne nuklearne zajednice, napominje ministarstvo.

Reaktori četvrte generacije neće biti razmotreni

Studija treba da obuhvati konvencionalne nuklearne elektrane generacije 3+, tako i naprednije tehnologije poput SMR-ova. Međutim, reaktori četvrte generacije neće biti uključeni, „s obzirom na kriterijume vremena za stavljanje na tržište, tehnološku zrelost i zrelost lanca snabdevanja i izazove u radu i održavanju sa kojima bi se novopristupajuća zemlja nuklearnoj energiji poput Srbije, susrela u rukovanju ovom tehnologijom“, piše u projektnom zadatku.

Treba uključiti sveobuhvatnu procenu potencijalnih koristi i izazova iz perspektive električne mreže u izgradnji nuklearnih elektrana, imajući u vidu da bi 2026. domaće tržište električne energije moglo da bude spojeno sa jedinstvenim evropskim, navodi ministarstvo.

Izabrani izvođač će biti dužan da izračuna istorijske i ciljane troškove, detaljno predstavi lanac snabdevanja i izradi orijentacionu procenu potencijalnih partnera na projektu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

20. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

20. jun 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

20. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

20. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.