Životna sredina

Vlada odbila zahtev Zijina da rasparča procenu uticaja proširenja topionice na okolinu

Vlada zahtev Zijina rasparca procene uticaja topionice okolinu

Slika: Curioso Photography on Unsplash

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije je poučilo kompaniju Zijin da studiju procene uticaja proširenja topionice bakra u Boru mora da izradi za ceo projekat i oborilo zahtev da se pripremni radovi izdvoje. RERI ukazuje na velik rizik od ove investicije i na to da bi praksom rasparčavanja ispale iz vida kumulativne posledice izgradnje velikih postrojenja.

Na osnovu primedbi Društva mladih istraživača iz Bora i Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Ministarstvo zaštite životne sredine je odbacilo zahtev kompanije Serbia Zijin Copper za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta i naložilo investitoru izradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za ceo projekat, a ne parcijalno.

Društvo mladih istraživača Bora i RERI skretali su pažnju javnosti i nadležnom ministarstvu da se u ovom slučaju radi o salami slicingu odnosno veštačkom razdvajanju projekta na manje celine kako bi se sakrio uticaj na životnu sredinu. Zijin se u decembru obratio Ministarstvu zaštite životne sredine s tvrdnjom da za pripremne radove – iskop za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju zbog povećanja kapaciteta topionice bakra – nije potrebna studija.

Ministarstvo promenilo kurs

Hristina Vojvodić, pravni savetnik iz RERI-ja, napominje da je kineska kompanija u okviru svojih planova za povećanje proizvodnje već pokušavala da rasparča projekte i da je poslednja odluka „jedinstvena, s potpuno suprotnim stanovištem“ nego u sličnim postupcima u Srbiji u poslednje vreme.

RERI ispituje informacije da su neki objekti već izgrađeni

Ona je za Balkan Green Energy News izjavila da je ovo prvi put da investitor pokuša da izdvoji pripremne građevinske radove i kazala da organizacija ispituje informacije da su neki objekti već izgrađeni.

„Građevinska dozvola se izdaje tek posle saglasnosti na studiju o proceni uticaja. Projekat uključuje postrojenje za odsumporavanje i fabriku i skladište sumporne kiseline, što ga potencijalno čini potencijalno vrlo opasnim po životnu sredinu. Kada bi za ovaj deo radova Zijin dobio dozvole, imao bi pravo da krene da gradi iako ne može da zna da li će moći da realizuje ceo poduhvat. Ministarstvo je poučilo kompaniju da ne može da deli projekat na celine i to je neophodno da bi se dobila prava slika,“ rekla je Vojvodić.

Pripremni građevinski radovi nemaju samostalnu svrhu

Po Zakonu o planiranju i izgradnji, izgradnja objekta obuhvata prethodne radove, izradu i kontrolu tehničke dokumentacije, pripremne radove za građenje, građenje objekta i stručni nadzor u toku građenja objekta. Dakle, pomenuti zemljani radovi nisu projekat sam po sebi niti samostalno imaju bilo kakvu svrhu, dodaju u RERI-ju.

Sve je više pokušaja kompanija da kopiraju ili simuliraju metode za sakrivanje uticaja velikih projekata na životnu sredinu koje prolaze drugim investitorima

Kada se izgradnja topionice sagleda u celini, negativni uticaj i neophodnost izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu postaju očigledni, smatraju stručnjaci i aktivisti.

Hristina Vojvodić ističe odgovornost koja je na državnim organima i skreće pažnju na pokušaje investitora da „kopiraju, simuliraju metode“ koje su prošle drugim kompanijama. S druge strane, građani i aktivisti sada obraćaju više pažnje i javnost je zainteresovana za informacije o prekršajima, naglasila je.

Tipični primeri rasparčavanja zabeleženi su kod projekata za fabriku pneumatika Linglong u Zrenjaninu i izgradnju termoelektrane Kostolac B3, navodi Vojvodić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

15. mart 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

15. mart 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

15. mart 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

15. mart 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja