Životna sredina

Još jedna javna rasprava o Linglongu održana bez prisustva javnosti

javna rasprava Linglongu bez prisustva javnosti

Photo: RERI

Objavljeno

18.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani i građanke koji su podneli prigovore na ekološku studiju o zrenjaninskoj fabrici pneumatika Linglong ostali su ispred sale iz protesta što Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine nije dozvolio svima da uđu na javnu raspravu.

U Srbiji se javne rasprave o kontroverznim projektima izgradnje industrijskih postrojenja sve češće održavaju bez prisustva zainteresovane javnosti, jer nadležni ne obezbede uslove za to i na licu mesta ograniče pristup. Više od pedeset ljudi je danas odlučilo da ostane ispred zgrade Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu, nakon što su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine saopštili da na raspravu o izgradnji drugog dela zrenjaninskog Linglonga može da uđe ukupno 37 osoba.

Organizatori isprva nisu dozvolili ni novinarima da prisustvuju. Službenici sekretarijata, koji se nisu predstavili, zatim su rekli da mediji mogu da uđu samo bez kamera, a potom je jedan od njih rekao da ipak mogu, uz opasku: „Nemojte da pravite cirkus.“ Prisutni kažu da su na predstavljanje studije o proceni uticaja na životnu sredinu ušli samo neki od novinara i novinarki i nekoliko građana.

Službenici su i medijima ograničili pristup javnoj raspravi

Predstavnici nadležnog pokrajinskog organa su, takođe, nezvanično rekli da će događaj biti ponovljen da bi svi zainteresovani prisustvovali. Pomenuta grupa podnosilaca prigovora na studiju odbila je da uđe jer nije svima dozvoljeno da učestvuju.

Ponovila se situacija sa rasprave u Zrenjaninu

Propisi koji uređuju postupak javne rasprave ne poznaju ovakve izmene, ograničenja i naknadna uvođenja pravila, a kao i u Zrenjaninu, nepoznati ljudi, moguće iz vlasti i kompanije Linglong International Europe, danas su pušteni na druga vrata, kaže programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović.

Fabrika se gradi na dva kilometra od zaštićenog prirodnog dobra Carska bara

„Samo smo tražili da nam se omogući da ostvarimo svoje pravo i ništa više. Mislim da iza svega toga stoji činjenica da je ova pseudostudija  izrađena suprotno svim standardima i zakonima. To je druga studija koju je nosilac projekta Linglong pripremio, a da nije dobio uslove od Zavoda za zaštitu prirode. Objekat se gradi na dva kilometra od zaštićenog prirodnog dobra Carska bara, koja je pod zaštitom prve kategorije“, izjavio je za Balkan Green Energy News.

Studija bi morala da bude odbačena usled nedostataka

Pritom, kineska kompanija planira da tamo kopa bunare i eksploatiše podzemne vode, što može da utiče na snabdevanje grada vodom i na Carsku baru, ističe Popović. Autori su u dokument uključili informacije o flori i fauni koje se uopšte ne odnose na prostor obuhvaćen projektom i to već postaje uobičajeno, dodao je.

U studiji stoji da još nije bilo radova na parceli, a golim okom se može videti da se tamo gradi, što se vidi i po izdatim dozvolama, po Popovićevim rečima. Kazao je i da je pokrajinski sekretarijat naložio investitoru da uzme u obzir sve objekte koji se grade, a da ovaj to nije uradio.

Popović: Pre ili kasnije će sve studije biti poništene

Popović je rekao da se „farsa“ izvodi da se sakriju nedostaci i slabosti studije i da bi ona morala da bude odbačena. U svakom slučaju, pre ili kasnije će sve studije biti poništene, naveo je. On je ukazao na to da postaje uobičajeno i da javne rasprave posećuje policija, ali i na to da ona danas nije reagovala na nezakonito postupanje predstavnika sekretarijata.

Građani su predali podnesak sekretarijatu u kojem ga obaveštavaju da su sprečeni da prisustvuju javnoj raspravi i nagovestili da će zaštitu svojih prava tražiti pred Upravnim sudom.

Studija obuhvata treću fazu izgradnje fabrike pneumatika, koja će biti na ukupno 97 hektara. Reč je o objektima za namešavanje sirovina odnosno miksera za proizvodnju guma. Studiju je izradila Enacta iz Beograda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

18. februar 2021. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

18. februar 2021. - Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je Vučić

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

18. februar 2021. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

18. februar 2021. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević