Životna sredina

Javna rasprava o ekološkoj studiji za Linlong Tire 18. februara u Novom Sadu – potrebno najaviti učešće

linglong javna rasprava ekoloska studija

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Javna rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong Tire koja se gradi u Zrenjaninu održaće se sledećeg četvrtka, 18. februara, u 10 sati u sali Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

Nevladine organizacije Inicijativa Odbranimo Teslu Pančevo, Vazduh nije roba, Pimp Your Bike, Eko straža, Iskoristi Sunce i ZORO – Zrenjaninska Omladinska Razvojna Organizacija pozvale su sve zainteresovane da prisustvuju, dok je Građanski preokret najavio organizaciju prevoza iz Zrenjanina do Novog Sada.

Inače, javna rasprava koja je održana u septembru prošle godine u Zrenjaninu prema rečima prisutnih pretvorila se u farsu, a Građanski preokret je mesec dana kasnije podneo tužbu zbog odluke gradskih vlasti da podrže studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Zainteresovani moraju da najave svoje učešće na javnoj raspravi

Neophodno je da svi zainteresovani najave svoje učešće telefonom na 021 487 46 90 ili na imejl ekourb@vojvodina.gov.rs odnosno natasa.knezevic@vojvodina.gov.rs, piše u pozivu nevladinih organizacija na društvenim mrežama.

Organizacije, takođe, pozivaju one koji ne mogu da dođu, da svoje komentare i pitanja pošalju poštom.

Nevladine organizacije tvrde da će fabrika ugroziti kvalitet života ne samo u Zrenjaninu, nego u široj okolini

„Jako je važno da zajedno uložimo napore kako bi izgradnja ove fabrike bila po zakonu, jer su već mnogi nezakoniti procesi prošli nezapaženo. Ova fabrika preti da ugrozi kvalitet života šire okoline, zdravlje svih Zrenjaninaca, vodosnabdevanje grada, zaštićena staništa životinja i arheološka nalazišta od izuzetne važnosti“, navodi se u pozivu.

Niko, poručuju ove nevladine organizacije, ne može da građanima zabrani da javnoj raspravi prisustvuju i postavi pitanja.

Građanski preokret nudi stručnu i logističku podršku građanima

Zrenjaninci će u Novi Sad na javnu rapsravu moći da odu zahvaljujući Građanskom preokretu. „Obezbeđujemo samo prevoz, ne i sendviče“, rekao je Dušan Kokot, iz ove organizacije.

On je poručio da će u narednom periodu Građanski preokret pružati logističku i stručnu podršku građanima da iskoriste svoja prava kako bi zaštitili javni interes u odnosu na izgradnju fabrike automobilskih guma Linglong.

Edukativna radionica biće održana 13. februara

Već 13. februara u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, s početkom u 11 sati, održaće se edukativna radionica za sastavljanje primedbi i pitanja u vezi sa Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu Linglonga.

I nakon javne rasprave 18. februara nastaviće se edukacija i savetovanje zainteresovanih, zajedno sa stručnjacima koji žele da pomognu, kako bi građani što više uticali na tok i sudbinu investicije Linglonga.

Građanski preokret će ove aktivnosti sprovoditi u saradnji s Centrom za istraživanje, transparentnost i odgovornost poznatijim po imenu CRTA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Elektrane na ugalj Zapadnom Balkanu 2021 ekstremnim zagadivanjem zagadjivanjem vazduha

Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu 2021. nastavile s ekstremnim zagađivanjem vazduha

22 јуна 2022 - Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu četiri godine zaredom ozbiljno krše propise Energetske zajednice o zagađivanju vazduha

bernska konvencija jadar rudnik litijum zalba rio tinto

Biro Bernske Konvencije u pripravnosti, prati mogući razvoj projekta Rio Tinta u Srbiji

15 јуна 2022 - Biro zabrinut zbog značajnih negativnih efekata koji bi izgradnja rudnika litijuma imala na divlje vrste i staništa

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: žurka u zaštićenoj pećini

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: ugrožene zaštićene vrste, ekosistem pećine

14 јуна 2022 - Posle marketinškog događaja koji je promovisao novu vodu Rosa Homolje u spomeniku prirode Rajkova pećina,...