Životna sredina

Vlada FBiH usvojila predlog zakona kojim se jača princip „zagađivač plaća“

Vlada-FBiH-usvojila-predlog-zakona-kojim-se-jaca-princip-zagadjiva -placa

Foto: Vlada FBiH

Objavljeno

12.06.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2018.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je utvrdila predlog zakona kojim se jača princip „zagađivač plaća“ i jasnije definišu aktivnosti Fonda za okoliš na polju energetske efikasnosti, a fond treba i da se preimenuje u Fond za okoliš i energijsku efikasnost FBiH.

Predlog zakona o Fondu za okoliš i energijsku efikasnost FBiH predviđa da se princip „zagađivač plaća“ ne zasniva na kažnjavanju prema veličini emisije, već prema uticaju na zagađenost vazduha ili područja, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Naknade koje bi se naplaćivale zagađivačima bi omogućile uspostavljanje „zelenog budžeta“ za finansiranje projekata i programa koji imaju za cilj zaštitu, očuvanje i unapređenje životne sredine.

Prema predlogu zakona, fond bi takođe finansirao sprovođenje programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE).

Prihodi fonda, namenjeni finansiranju zaštite životne sredine i za energetsku efikasnost, obezbeđuju se iz  naknada zagađivača  i korisnika životne sredine, kao i iz posebne naknade za životnu sredinu koja se plaća pri svakoj registraciji motornih vozila. Od ovih prihoda, fond bi zadržavao 30%, dok bi 40% išlo kantonima, a 30% opštinama.

Fond bi se takođe finansirao i iz drugih naknada, kao što su vodne i naknade za opterećenje životne sredine otpadom, kao i naknade za energetsku efikasnost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

budzetski fond energetska efikasnost srbija lokalne samouprave

Dvadeset dve lokalne samouprave u Srbiji dobile 310 miliona dinara za energetsku efikasnost

19 March 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike izabralo je gradove i opštine koji će dobiti novac iz Budžetskog fonda.

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuca i 91 odsto zgrada do 2050

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuća i 91 odsto zgrada do 2050.

18 March 2021 - Vlada je usvojila dugoročnu strategiju energetske obnove zgrada koja predviđa smanjenje emisije CO2 za 75% do 2050. godine.

Subotica postaviti fotonaponske sisteme devet javnih zgrada

Subotica će postaviti fotonaponske sisteme na devet javnih zgrada

17 March 2021 - Subotica i Satnica Đakovačka u okviru Interreg IPA programa unapređuju energetsku efikasnost i instaliraće krovna fotonaponska postrojenja

Kopac Srbija energetici cena struje rasti

Kopač: Srbija gazi krupnim koracima u energetici; cena struje mora rasti

10 March 2021 - Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač je pohvalio reforme, ali je istakao da cena struje za domaćinstva mora da se poveća