x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlada FBiH usvojila predlog zakona kojim se jača princip „zagađivač plaća“

12.06.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Vlada FBiH
Vlada FBiH usvojila predlog zakona kojim se jača princip „zagađivač plaća“

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je utvrdila predlog zakona kojim se jača princip „zagađivač plaća“ i jasnije definišu aktivnosti Fonda za okoliš na polju energetske efikasnosti, a fond treba i da se preimenuje u Fond za okoliš i energijsku efikasnost FBiH.

Predlog zakona o Fondu za okoliš i energijsku efikasnost FBiH predviđa da se princip „zagađivač plaća“ ne zasniva na kažnjavanju prema veličini emisije, već prema uticaju na zagađenost vazduha ili područja, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Naknade koje bi se naplaćivale zagađivačima bi omogućile uspostavljanje „zelenog budžeta“ za finansiranje projekata i programa koji imaju za cilj zaštitu, očuvanje i unapređenje životne sredine.

Prema predlogu zakona, fond bi takođe finansirao sprovođenje programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE).

Prihodi fonda, namenjeni finansiranju zaštite životne sredine i za energetsku efikasnost, obezbeđuju se iz  naknada zagađivača  i korisnika životne sredine, kao i iz posebne naknade za životnu sredinu koja se plaća pri svakoj registraciji motornih vozila. Od ovih prihoda, fond bi zadržavao 30%, dok bi 40% išlo kantonima, a 30% opštinama.

Fond bi se takođe finansirao i iz drugih naknada, kao što su vodne i naknade za opterećenje životne sredine otpadom, kao i naknade za energetsku efikasnost.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.