Električna energija

Vlada Crne Gore obezbedila novac za otkup akcija A2A u EPCG

Vlada Crne Gore obezbedila novac za otkup akcija A2A u EPCG

Photo: gov.me

Objavljeno

12.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Crne Gore usvojila je rebalans budžeta kojim je predviđeno 70 miliona evra za kupovinu akcija italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Italijanska kompanija je u julu prošle godine obavestila Vladu Crne Gore o aktiviranju “put-opcije“, čime je zvanično pokrenut proces povlačenja kompanije iz vlasništva i upravljačkih struktura EPCG.

“Put opcija” je predviđena akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A i predviđa prodaju akcija A2A u EPCG za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata od 1. maja 2018.

Nakon odluke Vlade o rebalansu budžeta, potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović rekao je da je država izdvojila novac za kupovinu akcija EPCG u skladu sa ugovorom.

„Država ponovo preuzima vlasništvo nad ovom važnom kompanijom. Istovremeno, ostavljamo otvorena vrata novom strateškom partneru, koji će zajedno sa nama ulagati u razvoj različitih projekata u energetskom sektoru“, rekao je Simović.

U decembru su crnogorski mediji preneli da Vlada namerava da kupi akcije A2A u EPCG uz podršku neke finansijske institucije.

Ministarstvo ekonomije je tada najavilo da su u toku razgovori sa nekoliko potencijalnih investitora ili finansijskih institucija.

Kompanija A2A je 2009. godine platila 436 miliona evra za 43,7 odsto udela u EPCG. Crnogorska vlada sada ima 51 osto akcija, dok A2A poseduje 41.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

12. mart 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

12. mart 2018. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

12. mart 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

12. mart 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta