OIE

Vestas isporučuje 20 vetrenjača za vetropark Košava 1

Vestas isporucuje 20 vetrenjaca za vetropark Kosava 1

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Danska kompanija Vestas isporučiće firmi MK-Fintel Wind 20 vetrenjača V126 od po 3,45 MW za vetropark Košava 1, čija je izgradnja, u blizini Vršca, počela u junu prošle godine.

Da bi odgovorio specifičnim uslovima vetra na ovoj lokaciji i maksimizirao proizvodnju energije, ali i ispoštovao ograničenje visine, Vestas je razvio rešenje sa stubovima specifičnim za lokaciju, saopštio je danski proizvođač vetroturbina.

Ugovor uključuje isporuku, instalaciju i puštanje u pogon vetrenjača, kao i dvanaestogodišnji ugovor o pružanju usluga Active Output Management 4000 (AOM 4000), saopštio je Vestas, dodajući da se početak isporuke očekuje u četvrtom kvartalu 2018. godine, a puštanje u rad u prvom kvartalu 2019.

Vestas je aktivan u Srbiji od 2008. godine, a projekat Košava 1 je treći na kojem radi sa firmom MK-Fintel. Dva prethodna vetroparka na kojima su dve kompanije sarađivale, Kula i La Piccolina, su bili prvi u Srbiji.

„Radujemo se završetka Košave I i odmah počinjemo radove na Košavi II, ali i na mnogim drugim projektima koji su u toku na Balkanu i u Rusiji, što će sve osnažiti našu saradnju sa Vestasom“, rekao je Tiziano Giovannetti, generalni direktor firme MK-Fintel.

Nils de Baar, predsednik firme Vestas Northern and Central Europe, istakao je da je ključno za ovaj projekat bilo to što je ova kompanija uspela da razvije specifično rešenje za lokaciju, sa posebno prilagođenim stubovima za vetrenjače.

IPO u pripremi

Krajem februara, MK-Fintel Wind objavio je da je za završetak vetroparka Košava 1 obezbedio finasiranje od 81,5 miliona evra.

A, u aprilu, akcionari Fintel Energije doneli su odluku o povećanju kapitala od 3,5 milijardi dinara (više od 27,5 miliona evra) kroz planiranu inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) na Beogradskoj berzi.

Prema italijanskim medijima, kompanija Fintel Energia Group planira da zadržati kontrolni udeo u Fintel energiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski