OIE

Vestas isporučuje 20 vetrenjača za vetropark Košava 1

Vestas isporucuje 20 vetrenjaca za vetropark Kosava 1

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Danska kompanija Vestas isporučiće firmi MK-Fintel Wind 20 vetrenjača V126 od po 3,45 MW za vetropark Košava 1, čija je izgradnja, u blizini Vršca, počela u junu prošle godine.

Da bi odgovorio specifičnim uslovima vetra na ovoj lokaciji i maksimizirao proizvodnju energije, ali i ispoštovao ograničenje visine, Vestas je razvio rešenje sa stubovima specifičnim za lokaciju, saopštio je danski proizvođač vetroturbina.

Ugovor uključuje isporuku, instalaciju i puštanje u pogon vetrenjača, kao i dvanaestogodišnji ugovor o pružanju usluga Active Output Management 4000 (AOM 4000), saopštio je Vestas, dodajući da se početak isporuke očekuje u četvrtom kvartalu 2018. godine, a puštanje u rad u prvom kvartalu 2019.

Vestas je aktivan u Srbiji od 2008. godine, a projekat Košava 1 je treći na kojem radi sa firmom MK-Fintel. Dva prethodna vetroparka na kojima su dve kompanije sarađivale, Kula i La Piccolina, su bili prvi u Srbiji.

„Radujemo se završetka Košave I i odmah počinjemo radove na Košavi II, ali i na mnogim drugim projektima koji su u toku na Balkanu i u Rusiji, što će sve osnažiti našu saradnju sa Vestasom“, rekao je Tiziano Giovannetti, generalni direktor firme MK-Fintel.

Nils de Baar, predsednik firme Vestas Northern and Central Europe, istakao je da je ključno za ovaj projekat bilo to što je ova kompanija uspela da razvije specifično rešenje za lokaciju, sa posebno prilagođenim stubovima za vetrenjače.

IPO u pripremi

Krajem februara, MK-Fintel Wind objavio je da je za završetak vetroparka Košava 1 obezbedio finasiranje od 81,5 miliona evra.

A, u aprilu, akcionari Fintel Energije doneli su odluku o povećanju kapitala od 3,5 milijardi dinara (više od 27,5 miliona evra) kroz planiranu inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) na Beogradskoj berzi.

Prema italijanskim medijima, kompanija Fintel Energia Group planira da zadržati kontrolni udeo u Fintel energiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

13. jul 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

13. jul 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

13. jul 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

13. jul 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.