OIE

Vestas isporučuje 20 vetrenjača za vetropark Košava 1

Vestas isporucuje 20 vetrenjaca za vetropark Kosava 1

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Danska kompanija Vestas isporučiće firmi MK-Fintel Wind 20 vetrenjača V126 od po 3,45 MW za vetropark Košava 1, čija je izgradnja, u blizini Vršca, počela u junu prošle godine.

Da bi odgovorio specifičnim uslovima vetra na ovoj lokaciji i maksimizirao proizvodnju energije, ali i ispoštovao ograničenje visine, Vestas je razvio rešenje sa stubovima specifičnim za lokaciju, saopštio je danski proizvođač vetroturbina.

Ugovor uključuje isporuku, instalaciju i puštanje u pogon vetrenjača, kao i dvanaestogodišnji ugovor o pružanju usluga Active Output Management 4000 (AOM 4000), saopštio je Vestas, dodajući da se početak isporuke očekuje u četvrtom kvartalu 2018. godine, a puštanje u rad u prvom kvartalu 2019.

Vestas je aktivan u Srbiji od 2008. godine, a projekat Košava 1 je treći na kojem radi sa firmom MK-Fintel. Dva prethodna vetroparka na kojima su dve kompanije sarađivale, Kula i La Piccolina, su bili prvi u Srbiji.

„Radujemo se završetka Košave I i odmah počinjemo radove na Košavi II, ali i na mnogim drugim projektima koji su u toku na Balkanu i u Rusiji, što će sve osnažiti našu saradnju sa Vestasom“, rekao je Tiziano Giovannetti, generalni direktor firme MK-Fintel.

Nils de Baar, predsednik firme Vestas Northern and Central Europe, istakao je da je ključno za ovaj projekat bilo to što je ova kompanija uspela da razvije specifično rešenje za lokaciju, sa posebno prilagođenim stubovima za vetrenjače.

IPO u pripremi

Krajem februara, MK-Fintel Wind objavio je da je za završetak vetroparka Košava 1 obezbedio finasiranje od 81,5 miliona evra.

A, u aprilu, akcionari Fintel Energije doneli su odluku o povećanju kapitala od 3,5 milijardi dinara (više od 27,5 miliona evra) kroz planiranu inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) na Beogradskoj berzi.

Prema italijanskim medijima, kompanija Fintel Energia Group planira da zadržati kontrolni udeo u Fintel energiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

13. jul 2018. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

13. jul 2018. - Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska elektroprivreda - HEP, ući u proces dokapitalizacije

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

13. jul 2018. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

miroslav tomasevic eps

Tomašević: Ispunio sam ono što je bio moj zadatak u EPS-u

13. jul 2018. - Miroslav Tomašević vodi EPS od marta 2022. kada je zbog ogromnih problema u proizvodnji uglja i struje zamenio Milorada Grčića