OIE

Vestas isporučuje 20 vetrenjača za vetropark Košava 1

Vestas isporucuje 20 vetrenjaca za vetropark Kosava 1

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Danska kompanija Vestas isporučiće firmi MK-Fintel Wind 20 vetrenjača V126 od po 3,45 MW za vetropark Košava 1, čija je izgradnja, u blizini Vršca, počela u junu prošle godine.

Da bi odgovorio specifičnim uslovima vetra na ovoj lokaciji i maksimizirao proizvodnju energije, ali i ispoštovao ograničenje visine, Vestas je razvio rešenje sa stubovima specifičnim za lokaciju, saopštio je danski proizvođač vetroturbina.

Ugovor uključuje isporuku, instalaciju i puštanje u pogon vetrenjača, kao i dvanaestogodišnji ugovor o pružanju usluga Active Output Management 4000 (AOM 4000), saopštio je Vestas, dodajući da se početak isporuke očekuje u četvrtom kvartalu 2018. godine, a puštanje u rad u prvom kvartalu 2019.

Vestas je aktivan u Srbiji od 2008. godine, a projekat Košava 1 je treći na kojem radi sa firmom MK-Fintel. Dva prethodna vetroparka na kojima su dve kompanije sarađivale, Kula i La Piccolina, su bili prvi u Srbiji.

„Radujemo se završetka Košave I i odmah počinjemo radove na Košavi II, ali i na mnogim drugim projektima koji su u toku na Balkanu i u Rusiji, što će sve osnažiti našu saradnju sa Vestasom“, rekao je Tiziano Giovannetti, generalni direktor firme MK-Fintel.

Nils de Baar, predsednik firme Vestas Northern and Central Europe, istakao je da je ključno za ovaj projekat bilo to što je ova kompanija uspela da razvije specifično rešenje za lokaciju, sa posebno prilagođenim stubovima za vetrenjače.

IPO u pripremi

Krajem februara, MK-Fintel Wind objavio je da je za završetak vetroparka Košava 1 obezbedio finasiranje od 81,5 miliona evra.

A, u aprilu, akcionari Fintel Energije doneli su odluku o povećanju kapitala od 3,5 milijardi dinara (više od 27,5 miliona evra) kroz planiranu inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) na Beogradskoj berzi.

Prema italijanskim medijima, kompanija Fintel Energia Group planira da zadržati kontrolni udeo u Fintel energiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.