OIE

Vestas isporučuje 20 vetrenjača za vetropark Košava 1

Vestas isporucuje 20 vetrenjaca za vetropark Kosava 1

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Danska kompanija Vestas isporučiće firmi MK-Fintel Wind 20 vetrenjača V126 od po 3,45 MW za vetropark Košava 1, čija je izgradnja, u blizini Vršca, počela u junu prošle godine.

Da bi odgovorio specifičnim uslovima vetra na ovoj lokaciji i maksimizirao proizvodnju energije, ali i ispoštovao ograničenje visine, Vestas je razvio rešenje sa stubovima specifičnim za lokaciju, saopštio je danski proizvođač vetroturbina.

Ugovor uključuje isporuku, instalaciju i puštanje u pogon vetrenjača, kao i dvanaestogodišnji ugovor o pružanju usluga Active Output Management 4000 (AOM 4000), saopštio je Vestas, dodajući da se početak isporuke očekuje u četvrtom kvartalu 2018. godine, a puštanje u rad u prvom kvartalu 2019.

Vestas je aktivan u Srbiji od 2008. godine, a projekat Košava 1 je treći na kojem radi sa firmom MK-Fintel. Dva prethodna vetroparka na kojima su dve kompanije sarađivale, Kula i La Piccolina, su bili prvi u Srbiji.

„Radujemo se završetka Košave I i odmah počinjemo radove na Košavi II, ali i na mnogim drugim projektima koji su u toku na Balkanu i u Rusiji, što će sve osnažiti našu saradnju sa Vestasom“, rekao je Tiziano Giovannetti, generalni direktor firme MK-Fintel.

Nils de Baar, predsednik firme Vestas Northern and Central Europe, istakao je da je ključno za ovaj projekat bilo to što je ova kompanija uspela da razvije specifično rešenje za lokaciju, sa posebno prilagođenim stubovima za vetrenjače.

IPO u pripremi

Krajem februara, MK-Fintel Wind objavio je da je za završetak vetroparka Košava 1 obezbedio finasiranje od 81,5 miliona evra.

A, u aprilu, akcionari Fintel Energije doneli su odluku o povećanju kapitala od 3,5 milijardi dinara (više od 27,5 miliona evra) kroz planiranu inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) na Beogradskoj berzi.

Prema italijanskim medijima, kompanija Fintel Energia Group planira da zadržati kontrolni udeo u Fintel energiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. jul 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. jul 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. jul 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. jul 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji