Klimatske promene

Veliki šumski požari uzrokuju formiranje vatrenih oblaka

Veliki sumski pozari mogu da izazovu formiranje vatrenih oblaka

Foto: WMO, Irene Ho

Objavljeno

08.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Šumski požari postaju sve veći izazov usled zagrevanja klime na Zemlji. Jaki šumski požari mogu da stvore sopstvene meteorološke sisteme – sa takozvanim vatrenim oblacima i vatrenim tornadima, pa čak i olujama sa munjama.

Požari koji bukte u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi izrodili su pirokumulonimbuse, odnosno vatrene oblake. U Kaliforniji, požar zvani Park Fire izbio je u parku Bidvel u gradu Čiko. Zahvatio je 172.000 hektara i četvrti je po veličini u istoriji te države, saopštilo je Ministarstvo za šumarstvo i zaštitu od požara Kalifornije.

Šumski požari su ove godine do danas uništili površinu od 798.231 akra (323.000 hektara) u trećoj po veličini i najbogatijoj američkoj državi. To je preko 30 puta više nego cele 2023. godine.

U kanadskom nacionalnom parku Džasper takođe bukti ogroman požar, koji je opustošio 39.000 hektara.

Oba događaja su iznenadila vatrogasce brzinom širenja. Dodatno zabrinjava što ovako veliki požari mogu da stvore sopstvene meteorološke prilike i to kroz formiranje vatrenih oblaka i vatrenih tornada.

Pirokumulonimbus – vatreni oblak

Kada vegetacija gori, oslobađaju se velike količine toplote, zbog čega se vazduh razređuje i podiže se na veće visine. Hladan vazduh tada silovito kreće naniže da uspostavi ravnotežu. Ukoliko topao vazduh dostigne dovoljnu visinu, prisutna vlaga počinje da se kondenzuje i nastaje flamagenitus, poznatiji pod imenom pirokumulonimbus – vatreni oblak.

Ukoliko vazduh nastavi da se kreće ka višim delovima atmosfere, kondenzovana vlaga se u nekom trenutku zamrzne. Kada se u oblaku nađu čestice tečne i smrznute vode, dolazi do pojave oluja sa munjama i grmljavinom, ali padavine su znatno slabije nego kod klasičnih oluja.

Meteorolozi su još krajem devedesetih godina prošlog veka uvideli da iz požara može da nastane oluja. Međutim, tek sa lansiranjem serije satelita GOES-R 2017. godine, snimili su nastanak vatrenih oblaka i oluja.

Izveštaji o pojavi obih oblaka su u prošlosti bili retki. Do 2023, najviše je zabeleženo 102 ovakva oblaka u jednoj godini, od čega čak 50 u Kanadi. Prošle godine, kada je zabeležen veliki broj požara na globalnom nivou, samo u Kanadi je prijavljeno 140 vatrenih oblaka. Naučnici upozoravaju da će navedena pojava postati mnogo učestalija.

Vatreni vrtlozi šire požere

U pirokumulonimbusu su prisutna jaka turbulentna strujanja vazduha. Intenzivna toplota požara stvara snažan uzlazni tok, koji zatim uvlači hladniji vazduh sa strane. Kada se ovi strujni tokovi vazduha spoje, mogu formirati rotirajući stub vatre, pepela i dima, sličan tornadu. Ovi vatreni vrtlozi šire gorući pepeo, izazivajući nove požare.

Kada požari sami menjaju meteorološke prilike, njihovo ponašanje može postati nepredvidivije i haotičnije, što povećava opasnost po stanovnike i vatrogasce koji se bore s plamenom.

Toplotni talasi i suše, koji su sve učestaliji usled globalnog rasta temperature kao posledice klimatskih promena, nastavljaju da povećavaju rizik od izbijanja požara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

visoke temperature, smrtni slucajevi, Evropa

Visoke temperature 2023. uzrokovale skoro 48.000 smrtnih slučajeva u Evropi

8. avgust 2024. - Studija barselonskog Instituta za globalno zdravlje pokazuje da je 2023. u Evropi skoro 48.000 ljudi preminulo zbog ekstremne vrućine

Veliki sumski pozari mogu da izazovu formiranje vatrenih oblaka

Veliki šumski požari uzrokuju formiranje vatrenih oblaka

8. avgust 2024. - Jaki šumski požari mogu da stvore sopstvene meteorološke uslove, sa vatrenim oblacima, olujama sa grmljavinom i vatrenim tornadima

U julu 2024. zabelezen najtopliji dan u istoriji merenja

U julu 2024. zabeležen najtopliji dan u istoriji merenja

8. avgust 2024. - Nedelja, 21. jul, bila je natopliji dan u istoriji merenja, pokazuju podaci Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena C3S

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

8. avgust 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu