x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Usvojen novi Zakon o upravljanju otpadom u Republici Srpskoj

12.02.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: National Assembly of the Republic of Srpska
Usvojen novi Zakon o upravljanju otpadom u Republici Srpskoj

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Cilj ovog zakona, kako je saopštila Vlada Republike Srpske, je normiranje koeficijenata i ciljeva za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom, koja se prikuplja po principu „zagađivač plaća”.

Naknada se uplaćuje na račun javnih prihoda budžeta Republike Srpske, te raspoređuje na račun Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Prikupljena sredstva se namenski troše za upravljanje ambalažnim otpadom, kao i za kontrolu i evidenciju obveznika sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Novi Zakon takođe predviđa i dodatno uređivanje pitanja izrade i donošenja Republičkog plana upravljanja otpadom u skladu sa Direktivom broj 2008/98 Evropskog parlamenta i Saveta od 19. decembra 2008. godine o otpadu i stavljanju van snage određenih direktiva.

“Usvajanjem ovog Zakona steći će se uslovi za korišćenje već obezbeđenih finansijskih grant sredstava Kraljevine Švedske za izradu navedenog planskog dokumenta kojim će se detaljnije urediti sistem upravljanja otpadom u Republici Srpskoj sledeći ciljeve utvrđene Strategijom upravljanja otpadom za period 2017–2026. godina”, istakla je Vlada Republike Srpske.

Odluka Ustavnog suda

Inače, krajem decembra prošle godine, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da su neustavne pojedine odredbe Zakona o upravljanju otpadom, kao i odluka o koeficijentima za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom i ciljevima upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom za 2015. i 2016. godinu.

“Ustavni sud je ocenio da pitanja koja se odnose na predmetnu naknadu, a koja ima karakter javnog prihoda, ne mogu biti u nadležnosti Vlade Srpske, jer nije reč o materiji izvršavanja zakona, već su to temeljna pitanja od kojih zavisi visina ove naknade i stoga moraju biti regulisana od zakonodavca”, istakao je u odluci Ustavni sud Republike Srpske.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.