Otpad

Usvojen novi Zakon o upravljanju otpadom u Republici Srpskoj

Usvojen novi Zakon o upravljanju otpadom u Republici Srpskoj

Photo: National Assembly of the Republic of Srpska

Objavljeno

12.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Cilj ovog zakona, kako je saopštila Vlada Republike Srpske, je normiranje koeficijenata i ciljeva za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom, koja se prikuplja po principu „zagađivač plaća“.

Naknada se uplaćuje na račun javnih prihoda budžeta Republike Srpske, te raspoređuje na račun Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Prikupljena sredstva se namenski troše za upravljanje ambalažnim otpadom, kao i za kontrolu i evidenciju obveznika sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Novi Zakon takođe predviđa i dodatno uređivanje pitanja izrade i donošenja Republičkog plana upravljanja otpadom u skladu sa Direktivom broj 2008/98 Evropskog parlamenta i Saveta od 19. decembra 2008. godine o otpadu i stavljanju van snage određenih direktiva.

“Usvajanjem ovog Zakona steći će se uslovi za korišćenje već obezbeđenih finansijskih grant sredstava Kraljevine Švedske za izradu navedenog planskog dokumenta kojim će se detaljnije urediti sistem upravljanja otpadom u Republici Srpskoj sledeći ciljeve utvrđene Strategijom upravljanja otpadom za period 2017–2026. godina”, istakla je Vlada Republike Srpske.

Odluka Ustavnog suda

Inače, krajem decembra prošle godine, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da su neustavne pojedine odredbe Zakona o upravljanju otpadom, kao i odluka o koeficijentima za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom i ciljevima upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom za 2015. i 2016. godinu.

“Ustavni sud je ocenio da pitanja koja se odnose na predmetnu naknadu, a koja ima karakter javnog prihoda, ne mogu biti u nadležnosti Vlade Srpske, jer nije reč o materiji izvršavanja zakona, već su to temeljna pitanja od kojih zavisi visina ove naknade i stoga moraju biti regulisana od zakonodavca”, istakao je u odluci Ustavni sud Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

12. februar 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizacija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

12. februar 2018. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

12. februar 2018. - U Srbiji sistem sakupljanja otpada, gotovo da ne postoji, te se cirkularna ekonomija oslanja na preko 60.000 neformalnih sakupljača, uglavnom Roma

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

12. februar 2018. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači