Otpad

Usvojen novi Zakon o upravljanju otpadom u Republici Srpskoj

Usvojen novi Zakon o upravljanju otpadom u Republici Srpskoj

Photo: National Assembly of the Republic of Srpska

Objavljeno

12.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Cilj ovog zakona, kako je saopštila Vlada Republike Srpske, je normiranje koeficijenata i ciljeva za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom, koja se prikuplja po principu „zagađivač plaća”.

Naknada se uplaćuje na račun javnih prihoda budžeta Republike Srpske, te raspoređuje na račun Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Prikupljena sredstva se namenski troše za upravljanje ambalažnim otpadom, kao i za kontrolu i evidenciju obveznika sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Novi Zakon takođe predviđa i dodatno uređivanje pitanja izrade i donošenja Republičkog plana upravljanja otpadom u skladu sa Direktivom broj 2008/98 Evropskog parlamenta i Saveta od 19. decembra 2008. godine o otpadu i stavljanju van snage određenih direktiva.

“Usvajanjem ovog Zakona steći će se uslovi za korišćenje već obezbeđenih finansijskih grant sredstava Kraljevine Švedske za izradu navedenog planskog dokumenta kojim će se detaljnije urediti sistem upravljanja otpadom u Republici Srpskoj sledeći ciljeve utvrđene Strategijom upravljanja otpadom za period 2017–2026. godina”, istakla je Vlada Republike Srpske.

Odluka Ustavnog suda

Inače, krajem decembra prošle godine, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da su neustavne pojedine odredbe Zakona o upravljanju otpadom, kao i odluka o koeficijentima za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom i ciljevima upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom za 2015. i 2016. godinu.

“Ustavni sud je ocenio da pitanja koja se odnose na predmetnu naknadu, a koja ima karakter javnog prihoda, ne mogu biti u nadležnosti Vlade Srpske, jer nije reč o materiji izvršavanja zakona, već su to temeljna pitanja od kojih zavisi visina ove naknade i stoga moraju biti regulisana od zakonodavca”, istakao je u odluci Ustavni sud Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izracunaj hrane bacas prepolovi ustede zastite prirode

Izračunaj koliko hrane bacaš i prepolovi količinu radi uštede i zaštite prirode

02 April 2021 - S novim kalkulatorom finska domaćinstvima mogu da izračunaju koliko hrane im propadne i kako to utiče na okolinu, da bi mogla bolje da planiraju

doniranje odece mapa tekstilni otpad

Smanji otpad, doniraj odeću – spisak lokacija gde možete predati odeću koja vam ne treba

25 March 2021 - Mapa organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće izrađena je u okviru projekta "Tekstilni otpad nije u modi".

lidl reciklirana plastika dan reciklaze mart

Svetski dan reciklaže 18. mart: Lidl staroj plastici daje novi život

17 March 2021 - Lidl će potrošačima u Srbiji ponuditi proizvode koji su napravljeni od najmanje 95 odsto reciklirane plastike.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.