Otpad

Usvojen novi Zakon o upravljanju otpadom u Republici Srpskoj

Usvojen novi Zakon o upravljanju otpadom u Republici Srpskoj

Photo: National Assembly of the Republic of Srpska

Objavljeno

12.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Cilj ovog zakona, kako je saopštila Vlada Republike Srpske, je normiranje koeficijenata i ciljeva za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom, koja se prikuplja po principu „zagađivač plaća“.

Naknada se uplaćuje na račun javnih prihoda budžeta Republike Srpske, te raspoređuje na račun Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Prikupljena sredstva se namenski troše za upravljanje ambalažnim otpadom, kao i za kontrolu i evidenciju obveznika sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Novi Zakon takođe predviđa i dodatno uređivanje pitanja izrade i donošenja Republičkog plana upravljanja otpadom u skladu sa Direktivom broj 2008/98 Evropskog parlamenta i Saveta od 19. decembra 2008. godine o otpadu i stavljanju van snage određenih direktiva.

“Usvajanjem ovog Zakona steći će se uslovi za korišćenje već obezbeđenih finansijskih grant sredstava Kraljevine Švedske za izradu navedenog planskog dokumenta kojim će se detaljnije urediti sistem upravljanja otpadom u Republici Srpskoj sledeći ciljeve utvrđene Strategijom upravljanja otpadom za period 2017–2026. godina”, istakla je Vlada Republike Srpske.

Odluka Ustavnog suda

Inače, krajem decembra prošle godine, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da su neustavne pojedine odredbe Zakona o upravljanju otpadom, kao i odluka o koeficijentima za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom i ciljevima upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom za 2015. i 2016. godinu.

“Ustavni sud je ocenio da pitanja koja se odnose na predmetnu naknadu, a koja ima karakter javnog prihoda, ne mogu biti u nadležnosti Vlade Srpske, jer nije reč o materiji izvršavanja zakona, već su to temeljna pitanja od kojih zavisi visina ove naknade i stoga moraju biti regulisana od zakonodavca”, istakao je u odluci Ustavni sud Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

12. februar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

12. februar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

12. februar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

12. februar 2018. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo