OIE

Udruženje Biogas se protivi izmenama zakona o energetici u segmentu podrške obnovljivim izvorima energije u Srbiji

Slika: Pixabay

Objavljeno

28.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje Biogas ocenilo je da izmene Zakona o energetici kojim bi se mere podrške obnovljivim izvorima energije uskladile sa evropskim propisima ne bi bile dobar korak za Srbiju i razvoj obnovljivih izvora energije u celini.

Energetska zajednica je nedavno pozvala Srbiju da izmenama Zakona o energetici usaglasi pravni okvir sa zakonodavstvom Evropske unije u domenu podrške države OIE. Izmene koje predlaže ta organizacija, predviđaju između ostalog uvođenje postupka javnog nadmetanja, ukidanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača električne energije i balansnu odgovornost.

Udruženje Biogas koje okuplja investitore biogasnih postrojenja, projektante i izvođače radova smatra da Srbija još nije spremna za te promene u oblasti OIE.

Ukidanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača ugrožava finansiranje

Udruženje je ocenilo da bi ukidanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača umnogome otežalo dobijanje podrške od banaka, a neke projekte u potpunosti onemogućilo. U udruženju ističu da status povlašćenog proizvođača omogućava investitorima da na lakši način i po povoljnijim uslovima dođu do finansiranja projekta.

U prilog tome navode da su se posle svetske ekonomske krize promenila pravila za finansiranje projekata u toj oblasti i da je za njihovo finansiranje sada potrebno 30 do 50 odsto učešća sopstvenog kapitala, dok je pre svetske ekonomske krize bilo potrebno 10 do 20 odsto učešća.

Podseća se da je Srbija omogućila razvoj tržišta OIE neposredno nakon finansijske krize 2010. godine, dok je status povlašćenog proizvođača uveden uredbom iz 2013. godine.

OIE u Srbiji nedovoljno razvijeni za aukcije

U udruženju Biogas oceniju i da je postupak javnog nadmetanja rešenje za nastavak podrške obnovljivim izvorima energije u zemljama gde su kapaciteti već popunjeni i dostigli gornje granice, dok su OIE u Srbiji tek u začetku.

„Smatramo da bi primena ove mere u ovom trenutku u potpunosti zaustavila razvoj gotovo svih projekata obnovljivih izvora energije“, navodi se u saopštenju. Dodaje  se da je stav udruženja Biogas da se ne mogu isti uslovi i metode primenjivati na razvijena tržišta EU koja obnovljive izvore razvijaju decenijama i na tržište Srbije koje je tek u povoju.

U Nemačkoj, kako se navodi u dopisu koje je udruženje dostavilo, trenutno radi više od 9.000  elektrana na biogas, a u Srbiji samo devet i ocenjuje da bi Srbija na osnovu broja stanovnika i površine trebalo da izgradi 1.000 do 2.000 elektrana na biogas da bi dostigla isti stepen razvoja kao Nemačka.

Nije trenutak za balansnu odgovornost

Udruženje Biogas smatra da nije trenutak da se uvodi balansna odgovornost za OIE, iako to neće imati prevelik finansijski uticaj na njih, osim vetroelektrana, pošto je proizvodnja iz gotovo svih ostalih OIE lako predvidljiva.

Ističe se da bi uvođenje balansne odgovornosti opteretilo manje operatere jer bi morali da izrađuju i prate planove proizvodnje, a bili bi opterećeni i dodatnim administrativnim poslom za realizaciju projekta. To bi, kako se dodaje, moglo da se negativno odrazi na manje investitore.

„Smatramo da, ukoliko je stav Ministarstva (energetike) da uvede balansnu odgovornost, da se granica balansne odgovornosti postavi samo za projekte iznad 10 MW“, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. jun 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. jun 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. jun 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. jun 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.