Životna sredina

U Srbiji se obeležava Nedelja klimatske diplomatije

Climate-Diplomacy-Week

Foto: Delegacija EU u Srbiji

Objavljeno

25.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija u saradnji sa partnerima, među kojima je i Balkan Green Energy News, u Srbiji obeležava Nedelju klimatske diplomatije, od 24. do 29. septembra, nizom aktivnosti čiji je cilj da se podstaknu dijalog i saradnja u oblasti klimatskih promena, pokažu primeri uspešne prakse i podstaknu buduće akcije.

Događaji tokom Nedelje klimatske diplomatije uključuju konferencije, debate, izložbe, projekcije filmova i aktivnosti na otvorenom koje će uključiti čitav niz učesnika, organizacija i zajednica, navodi se u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.

Centralna tema ove godine je Talanoa dijalog – proces čiji je cilj da se sagledaju rezultati kolektivnih i pojedinačnih napora u ostvarenju ciljeva postavljenih Pariskim sporazumom o klimatskim promena.

Povodom početka Nedelje klimatske diplomatije, šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrizi, izjavio je: „Klimatske promene su realne, one se dešavaju i nisu pozitivne. Ekstremni vremenski uslovi, rast temperature, raseljavanje čitavih naroda, ozbiljna zagađenja vode i vazduha, sve to našu planetu i čovečanstvo izlaže riziku“.

Fabrizi je dodao da je borba protiv klimatskih promena preko potrebna i da je vreme da ublažimo klimatske promene i prilagodimo način na koji koristimo resurse, kao i obrasce ponašanja i potrošnje, ali i da radimo na uspešnom prelasku na čistu privredu sa niskom emisijom ugljenika i stvaranju otpornih društava.

Šef Delegacije EU je pozvao građane da se pridruže globalnoj akciji i uključe se u aktivnosti koje se organizuju u okviru Klimatskog sela koje se održava na Adi Ciganliji 29. septembra, gde će videti praktične primere i moći da učestvuju u biciklističkoj vožnji oko jezera.

I Balkan Green Energy News će imati svoj štand u Klimatskom selu, gde će se predstaviti i H-Bridges tim studenata Elektrotehničkog fakulteta (ETF), koji je razvio rešenje za skladištenje energije sa kojim je postigao izuzetan uspeh na takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja International Future Energy Challenge 2018 u Pekingu od 18. do 22. jula, osvojivši 4. mesto i nagradu Best Education Impact. Na našem štandu biće predstavljena i INTEGRA aktivna kuća, projekat inovativne, energetski nezavisne i efikasne i ekološki odgovorne montažne kuće, koja može da se na montira na svakom terenu za samo dve nedelje.

Nedelju klimatske diplomatije u Srbiji organizuju Delegacija EU i partneri – Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ambasade Nemačke, Francuske i Švedske, Austrijska razvojna agencija, Program UN za razvoj, Nemačko udruženje za međunarodnu saradnju (GIZ), Fondacija “Fridrih Nojman”, Balkan Green Energy News, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Privredna komora Srbije (PKS), RES Fondacija, EIT Climate-KIC i drugi projekti i organizacije.

Šta EU preduzima u cilju borbe protiv klimatskih promena?

Evropska unija je u okviru klimatskog i energetskog okvira EU do 2030. postavila tri ključna cilja:

  • Smanjenje od najmanje 40% emisija gasova staklene bašte (u odnosu na nivoe iz 1990.);
  • Povećanje udela obnovljivih izvora energije od najmanje 27%;
  • Podizanje nivoa energetske efikasnosti od najmanje 27%.

Nekoliko primera podrške EU Srbiji u oblasti borbe protiv klimatskih promena:

Evropska unija podržava Srbiju sredstvima iz IPA fondova (u iznosu od milion evra) za analizu trenutne situacije i pravljenje nacrta strategije klimatskih promena i akcionog plana u skladu sa ambicijama EU i zahtevima UN u toj oblasti.

Budući da je najbolja energija ona koju ne potrošimo, EU podržava Srbiju da unapredi svoju energetsku efikasnost (19 miliona evra iz fonda IPA 2018), da modernizuje postojeće energetske kapacitete (smanjenje emisije azot oksida u Termoelektrani “Nikola Tesla” vredno 9 miliona evra), kao i da unapredi svoje zakonodavstvo u ovoj oblasti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

25. septembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

25. septembar 2018. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. septembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

25. septembar 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić