Životna sredina

Predlog zakona o klimatskim promenama očekuje se u skupštini do kraja 2018.

Predlog-zakona-o-klimatskim-promenama-ocekuje-se-u-skupstini-do-kraja-2018

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

17.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Javna debata o Nacrtu zakona o klimatskim promenama je završena, a očekuje se da će predlog zakona biti upućen u skopštinsku proceduru do kraja godine, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na konferenciji „EU i Srbija – Talanoa dijalog o klimatskim akcijama“.

Srbija će budućim zakonom uskladiti mere za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte sa međunarodnim sporazumima, uključujući Pariski sporazum, koji je Srbija potpisala i ratifikovala, a koji ima za cilj jačanje globalnog odgovora na pretnje izazvane klimatskim promenama kroz održavanje rasta globalne temperature ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba.

“U dostizanju ciljeva zdrave životne sredine i održivog razvoja, ozbiljan nedostatak je novac, ali moramo da mislimo globalno, koristimo evropska i svetska iskustva, ali i da delujemo lokalno, jer se do evropskih fondova i investicija dolazi preko projektno–tehničke dokumentacije u lokalnim samoupravama, preduzećima i institucijama,” rekao je ministar.

Najveći problem Srbije u smislu smanjenja emisije štetnih gasova je oslonjenost na ugalj, izjavio je Trivan, dodajući da će morati da se prati razvoj čistih tehnologija za korišćenje uglja.

Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice, je istakao da je ugalj toksičan, kako u pogledu zdravlja, tako i u pogledu regulative, kao što je Direktiva o velikim ložištima. Bušle je takođe pozvao na prelazak na sistem aukcija za bolje korišćenje obnovljivih izvora energije.

Talanoa dijalog

Među govornicima na Talanoa konferenciji su bile i Elina Bardram, šef jedinice u Generalnom direktoratu za klimatske akcije Evropske komisije, i Ana Vuković, iz Regionalnog saveta za saradnju, koja je predstavila rezultate studije o uticaju klimatskih promena i projekcijama klimatskih promena na regionalnom i nacionalnom nivou.

Konferenciju su organizovali Evropska komisija i Ministarstvo zaštite životne sredine, u okviru projekta Tehnička pomoć za implementaciju Pariskog sporazuma (RIPAP).

Talanoa je reč koja se koristi na Fidžiju i drugim ostrvima Tihog okeana da se opiše proces inkluzivnog, participarnog i transparentnog dijaloga, čija je svrha da se kroz pripovedanje razvije empatija i donesu mudre odluke za kolektivno dobro.

Platforma Talanoa dijaloga Ujedinjenih nacija ima za cilj da odredi kako zajedničko delovanje može da pomogne u sprovođenju gobalnog klimatskog programa. Platforma predstavlja jednogodišnji proces diskusija, konsultacija i stručnog savetovanja, koji će imate finale na 24. Konferenciji o klimi (COP24) u gradu Katovice u Poljskoj od 3. do 14. decembra 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica