Životna sredina

Predlog zakona o klimatskim promenama očekuje se u skupštini do kraja 2018.

Predlog-zakona-o-klimatskim-promenama-ocekuje-se-u-skupstini-do-kraja-2018

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

17.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Javna debata o Nacrtu zakona o klimatskim promenama je završena, a očekuje se da će predlog zakona biti upućen u skopštinsku proceduru do kraja godine, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na konferenciji „EU i Srbija – Talanoa dijalog o klimatskim akcijama“.

Srbija će budućim zakonom uskladiti mere za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte sa međunarodnim sporazumima, uključujući Pariski sporazum, koji je Srbija potpisala i ratifikovala, a koji ima za cilj jačanje globalnog odgovora na pretnje izazvane klimatskim promenama kroz održavanje rasta globalne temperature ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba.

“U dostizanju ciljeva zdrave životne sredine i održivog razvoja, ozbiljan nedostatak je novac, ali moramo da mislimo globalno, koristimo evropska i svetska iskustva, ali i da delujemo lokalno, jer se do evropskih fondova i investicija dolazi preko projektno–tehničke dokumentacije u lokalnim samoupravama, preduzećima i institucijama,” rekao je ministar.

Najveći problem Srbije u smislu smanjenja emisije štetnih gasova je oslonjenost na ugalj, izjavio je Trivan, dodajući da će morati da se prati razvoj čistih tehnologija za korišćenje uglja.

Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice, je istakao da je ugalj toksičan, kako u pogledu zdravlja, tako i u pogledu regulative, kao što je Direktiva o velikim ložištima. Bušle je takođe pozvao na prelazak na sistem aukcija za bolje korišćenje obnovljivih izvora energije.

Talanoa dijalog

Među govornicima na Talanoa konferenciji su bile i Elina Bardram, šef jedinice u Generalnom direktoratu za klimatske akcije Evropske komisije, i Ana Vuković, iz Regionalnog saveta za saradnju, koja je predstavila rezultate studije o uticaju klimatskih promena i projekcijama klimatskih promena na regionalnom i nacionalnom nivou.

Konferenciju su organizovali Evropska komisija i Ministarstvo zaštite životne sredine, u okviru projekta Tehnička pomoć za implementaciju Pariskog sporazuma (RIPAP).

Talanoa je reč koja se koristi na Fidžiju i drugim ostrvima Tihog okeana da se opiše proces inkluzivnog, participarnog i transparentnog dijaloga, čija je svrha da se kroz pripovedanje razvije empatija i donesu mudre odluke za kolektivno dobro.

Platforma Talanoa dijaloga Ujedinjenih nacija ima za cilj da odredi kako zajedničko delovanje može da pomogne u sprovođenju gobalnog klimatskog programa. Platforma predstavlja jednogodišnji proces diskusija, konsultacija i stručnog savetovanja, koji će imate finale na 24. Konferenciji o klimi (COP24) u gradu Katovice u Poljskoj od 3. do 14. decembra 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

17. maj 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

17. maj 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. maj 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

17. maj 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.