Otpad

U otpadu od hrane u Hrvatskoj ima 40 odsto jestivih namirnica

otpad od hrane bacanje hrane

Photo: granat from Pixabay

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Oko 40 odsto otpada od hrane u hrvatskim domaćinstvima predstavljaju jestive namirnice, dok se, količinski gledano, najviše baca meso, voće i povrće, pokazalo je istraživanje koje je u 2021. godini sprovelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prema novoj metodologiji Evropske unije za praćenje otpada od hrane.

Jestivi deo otpada od hrane, koji nastane najvećim delom u domaćinstvima, ali i u poslovnom sektoru, slikovito rečeno, ekvivalentan je količini od 363.000 vekni hleba što je, kako su naveli autori istraživanja, dovoljno da svaki stanovnik Splita i Slavonskog Broda dobije po jednu veknu!

„Statističko istraživanje o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj“ urađeno je kako bi se na osnovu novog Zakona o gospodarenju otpadom dobili relevantni podaci. Naime, dosadašnji podaci o količinama otpada od hrane po zemljama EU značajno su se razlikovali zbog nejedinstvene metodologije za izračunavanje. Tokom 2018. i 2019. EU je uspostavila zajedničku metodologiju, koju je novim Zakonom prihvatila i Hrvatska.

hrvatska bacanje hrane domacinstva firme

Procenjuje se da u EU domaćinstva stvaraju oko 53 odsto otpada od hrane, trgovine i ugostiteljski sektor oko 17 odsto, a sektor proizvodnje i prerade hrane još oko 30 odsto, saopštilo je Ministarstvo.

U Hrvatskoj domaćinstva i poslovni sektor godišnje proizvedu 286.379 tona otpada od hrane ili 71 kilogram po stanovniku.

Najviše otpada od hrane pravi se u Istri, Primorju, Gorskom kotaru i Dalmaciji

Od šest regija u Hrvatskoj najviše otpada od hrane nastaje u domaćinstvima u Istri, Primorju i Gorskom kotaru, oko 61,1 kilogram po stanovniku, kao i u Dalmaciji, oko 57 kilograma. Najmanje prave domaćinstva u Slavoniji, oko 50,6 kilograma.

Najveća količina otpada ili tri četvrtine nastaje u domaćinstvima, a oko 14 odsto u primarnoj proizvodnji uključujući individualna poljoprivredna gazdinstva.

Razlog za bacanje: previše kupljene ili spremljene hrane

hrvatska otpad od hrane bacanje savetiU domaćinstvima 60 odsto otpada od hrane čine nejestivi delovi hrane poput kostiju, ljusaka od jaja, kore citrusa i slično, čiji nastanak je, kako navodi Ministarstvo, neizbežan. Ali, jestivi dio čini 40 odsto, a to je deo čije bi se bacanje moglo sprečiti.

Po masi se u domaćinstvima najviše baca meso, zatim voće, pa ostalo povrće i krompir. Istraživanje je pokazalo da je najčešći razlog bacanja to što je reč o nejestivom delu hrane, ali ako se nejestivi deo hrane izuzme, malo više od polovine domaćinstava navodi preveliku količinu kupljene i/ili pripremljene hrane, kao i istek roka trajanja.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da ovi podaci pokazuju da svaki pojedinac može učiniti mnogo na svakodnevnom niovu kako bi smanjio količine otpada od hrane.

Ministarstvo je navelo da će se rezultati istraživanja koristiti za informisanje stručne i šire javnosti o otpadu od hrane, kao i pripremi i sprovođenju mera za sprečavanje nastanka otpada od hrane.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

5. januar 2022. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

5. januar 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

5. januar 2022. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

5. januar 2022. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela