Otpad

U otpadu od hrane u Hrvatskoj ima 40 odsto jestivih namirnica

otpad od hrane bacanje hrane

Photo: granat from Pixabay

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Oko 40 odsto otpada od hrane u hrvatskim domaćinstvima predstavljaju jestive namirnice, dok se, količinski gledano, najviše baca meso, voće i povrće, pokazalo je istraživanje koje je u 2021. godini sprovelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prema novoj metodologiji Evropske unije za praćenje otpada od hrane.

Jestivi deo otpada od hrane, koji nastane najvećim delom u domaćinstvima, ali i u poslovnom sektoru, slikovito rečeno, ekvivalentan je količini od 363.000 vekni hleba što je, kako su naveli autori istraživanja, dovoljno da svaki stanovnik Splita i Slavonskog Broda dobije po jednu veknu!

„Statističko istraživanje o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj“ urađeno je kako bi se na osnovu novog Zakona o gospodarenju otpadom dobili relevantni podaci. Naime, dosadašnji podaci o količinama otpada od hrane po zemljama EU značajno su se razlikovali zbog nejedinstvene metodologije za izračunavanje. Tokom 2018. i 2019. EU je uspostavila zajedničku metodologiju, koju je novim Zakonom prihvatila i Hrvatska.

hrvatska bacanje hrane domacinstva firme

Procenjuje se da u EU domaćinstva stvaraju oko 53 odsto otpada od hrane, trgovine i ugostiteljski sektor oko 17 odsto, a sektor proizvodnje i prerade hrane još oko 30 odsto, saopštilo je Ministarstvo.

U Hrvatskoj domaćinstva i poslovni sektor godišnje proizvedu 286.379 tona otpada od hrane ili 71 kilogram po stanovniku.

Najviše otpada od hrane pravi se u Istri, Primorju, Gorskom kotaru i Dalmaciji

Od šest regija u Hrvatskoj najviše otpada od hrane nastaje u domaćinstvima u Istri, Primorju i Gorskom kotaru, oko 61,1 kilogram po stanovniku, kao i u Dalmaciji, oko 57 kilograma. Najmanje prave domaćinstva u Slavoniji, oko 50,6 kilograma.

Najveća količina otpada ili tri četvrtine nastaje u domaćinstvima, a oko 14 odsto u primarnoj proizvodnji uključujući individualna poljoprivredna gazdinstva.

Razlog za bacanje: previše kupljene ili spremljene hrane

hrvatska otpad od hrane bacanje savetiU domaćinstvima 60 odsto otpada od hrane čine nejestivi delovi hrane poput kostiju, ljusaka od jaja, kore citrusa i slično, čiji nastanak je, kako navodi Ministarstvo, neizbežan. Ali, jestivi dio čini 40 odsto, a to je deo čije bi se bacanje moglo sprečiti.

Po masi se u domaćinstvima najviše baca meso, zatim voće, pa ostalo povrće i krompir. Istraživanje je pokazalo da je najčešći razlog bacanja to što je reč o nejestivom delu hrane, ali ako se nejestivi deo hrane izuzme, malo više od polovine domaćinstava navodi preveliku količinu kupljene i/ili pripremljene hrane, kao i istek roka trajanja.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da ovi podaci pokazuju da svaki pojedinac može učiniti mnogo na svakodnevnom niovu kako bi smanjio količine otpada od hrane.

Ministarstvo je navelo da će se rezultati istraživanja koristiti za informisanje stručne i šire javnosti o otpadu od hrane, kao i pripremi i sprovođenju mera za sprečavanje nastanka otpada od hrane.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem