OIE

U Hrvatskoj u pripremi agrosolarna elektrana Bilogora snage 252 MW

bilogora agrosolar hrvatska

Foto: iStock

Objavljeno

25.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Sunčane livade planira da izgradi agrosolarnu elektranu Bilogora snage 252 MW, što bi bio jedan od najvećih projekata za dobijanje električne energije i poljorpivrednu proizvodnju.

Agrosolarno postrojenje Bilogora trebalob i da bude isntalirano u Bjelovarsko-Bilogorskoj županiji, na nekih stotinak kilometara od glavnog grada Hrvatske, Zagreba.

Sunčane livade podnele su zahtev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u vezi sa prethodnom ocenom prihvatljivosti za ekološku mrežu projekta „Agrosunčana elektrana Bilogora snage 252 MW s priključkom na elektroenergetsku mrežu“.

Osim solarnih panela, potrebna je i instalacija trafo-stanice i dalekovoda.

Postrojenje je planirano na prostoru koji je deo ekološke mreže Hrvatske

Posle obavljene procene Ministarstvo je odlučilo da ne može da se isključi mogućnost uticaja na ciljeve očuvanja i celovitosti područja ekološke mreže. Zbog toga je obavezna glavna ocena prihvatjivosti za ekološku mrežu, navodi se u rešenju Ministarstva.

Projekat, kako je navedeno u rešenju, planiran je na prostoru koji je deo ekološke mreže i mogao bi da ugrozi ptice.

U rešenju se navodi da bi projekat trebalo da zauzme skoro 350 hektara, a da će sami solarni paneli biti postavljeni na površini od 135 hektara.

Inače, ekološka mreža Hrvatske obuhvata 36,8 odsto kopnene teritorije i 9,3 odsto mora pod nacionalnom jurisdikcijom, a sastoji se od 745 područja zaštite značajna za vrste i tipove staništa, kao i 38 područja zaštite značajna za ptice.

U regionu se već grade dve agroslarne elektrane

Inače, prva studija o potencijalu agrosolara u Hrvatskoj pokazala je da bi upotrebom agrosolarnih elektrana na samo jedan odsto ukupno raspoložive poljoprivredne površine u Hrvatskoj, što iznosi oko 1.000 hektara, može godišnje da se proizvede 1.000 GWh električne energije.

Agrosolar je sve zastupljenije rešenje u regionu. Sredinom prošle godine počela je gradnja prve takve elektrane u Hrvatskoj, snage 15 MW. U Srbiji je gradnja prve agrosolarne elektrane pokrenuta pre nešto više od mesec dana.

Zasad je, ipak, najviše projekata koji su najavljeni. Tako je u Srbiji najavljen Agrosolar, koji bi trebalo da ima solarne panele snage 660 MW, a na srpsko-crnogorskoj granici elektrana snage skoro 150 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

25. mart 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

25. mart 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

25. mart 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

25. mart 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka