Mobilnost

U Holandiji postavljene solarne biciklističke staze

U Holandiji postavljene solarne biciklisticke staze

Foto: Wattway

Objavljeno

19.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Dve solarne biciklističke staze površine po 1.000 kvadratnih metara puštene su u rad u Holandiji. Kompanija Colas Group i građevinska firma BAM Royal Group postavile su solarne biciklističke staze u provincijama Severna Holandija i Severni Brabant.

Solarne biciklističke staze postavljene su nakon pet godina istraživanja koje je kompanija Colas Group sprovela sa Francuskim nacionalnim institutom za solarnu energiju.

Reč je o solarnim putnim površinama odnosno novoj vrsti solarnog panela koja je debela samo nekoliko milimetara. Solarne ćelije su obložene višeslojnom podlogom sastavljenom od smole i polimera.

Dovoljno su prozirne da propuštaju sunčevu svetlost i dovoljno otporne da izdrže biciklistički saobraćaj. Inovacija je nazvana Wattway.

Površine ovih solarnih panela nisu glatke. Napravljene su tako da pružaju isto prijanjanje kao i konvencionalne mešavine za puteve. Inovativni solarni paneli postavljeni su odnosno zalepljeni na već postojeće biciklističke staze.

Holandija je poznata kao zemlja bicikala, te ne iznenađuje činjenica da na 17 miliona stanovnika, koliko broji ova država, dolazi 23 miliona bicikala. Ukupna dužina biciklističkih staza se proteže na 35.000 kilometara.

Proizvodnja energije transportnom infrastrukturom uz pomoć fotonaponske tehnologije nudi i novi način proizvodnje električne energije

Projekat solarnih biciklističkih staza, ali i solarnih puteva, uopšte, odgovara na izazov proizvodnje obnovljive energije uprkos ograničenoj površini zemljišta. Proizvodnja energije transportnom infrastrukturom uz pomoć fotonaponske tehnologije nudi i novi način proizvodnje električne energije.

Inovacija Wattway  je značajno evoluirala od svog pokretanja 2015. godine, ističu iz kompanije. Uz povećan kapacitet od 148 vata vršne snage po kvadratnom metru (Wp/m²) u poređenju sa ranijih 119 vata nove Wattway instalacije predstavljaju napredak u smislu održivosti i profitabilnosti.

Wattway je od svog osnivanja postavio oko 50 pilot instalacija širom sveta.

Pokrajine Severna Holandija i Severni Brabant su postavile cilj da Wattway proizvede 160 megavat-sati u prvoj godini rada.

Wattway, koji tvrdi da je prvi svetska kompanija za postavljanje solarnih puteva, od svog osnivanja postavio je oko 50 pilot instalacija širom sveta.

To je kompaniji pružilo jedinstveno iskustvo na tržištu fotonaponskih površina za puteve i omogućava joj da nastavi sa tehnološkim i praktičnim unapređenjem  kako bi poboljšali životni vek svojih instalacija i povećali njihovu konkurentnost“, rekao je Loran L’ Bulo, zamenik direktora za inteligentnu i održivu infrastrukturu i mobilnost u kompaniji Colas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

19. decembar 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

19. decembar 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

19. decembar 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

19. decembar 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu