Mobilnost

U Amsterdamu otvorene podvodne garaže za bicikle

Podvodna garaza za bicikle u Amsterdamu

Toto: The Dutch Cycling Embassy

Objavljeno

01.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Amsterdam, grad sa više bicikala nego ljudi, dobio je inovativno rešenje za njihovo parkiranje. Otvaranjem dve garaže koje su smeštene pod vodom, proširen je slobodni prostor za pešake i automobile na ulicama.

Stationsplein, prvo podvodno parkiralište za bicikle na svetu, u funkciji je od januara. Nepunih mesec dana kasnije, otvorena je još jedna – Bike Parking IJboulevard. Ukupan kapacitet iznosi 11.000 mesta. Podvodne garaže za bicikle su deo šireg projekta, koji ima za cilj da reši nered na ulicama Amsterdama.

Bicikli koje su putnici žureći na posao ostavljali na ulici, sada su smešteni na sigurna parking mesta ispod zemlje. Usluga je besplatna prva 24 sata, a posle toga se plaća 1,35 evra po danu.

Stationsplein

Ispred glavne železničke stanicu u Amsterdamu, na mestu gde je bila autobuska stanica, sada je prilaz za garažu za bicikle sa 7.000 mesta. Deo je projekta De Entree, pokrenutog 2018. u cilju obnove celog staničnog prostora. Vredan je 60 miliona evra.

Biciklističku halu je projektovala agencija wUrck, a izvođač je grupacija Max Bögl.

Stationsplein je devet metara ispod nivoa ulice. Iznad njega se nalazi pristanište turističkih brodova.

ulaz u podvodnu garazu
Foto: The Dutch Cycling Embassy

Arhitekte opisuju prilaz parkiralištu kao monumentalan i kažu da je izrađen od visokokvalitetnih materijala. Pokretne stepenice se spuštaju uz zid koji je koncipiran kao nastavak zida pristaništa. Visoki stakleni zid na unutrašnjoj strani ulaznog prostora osigurava da do parkinga dopire dnevno svetlo.

Dok je materijal prilaza hrapav, unutrašnjost je glatka, sa podovima koji su presvučeni limom. Cilj kontrasta jeste da parking podseća na školjku. U okviru ove metafore, upravljačka soba i servis za bicikle mogu se smatrati biserom u školjci.

unutrašnjost garaze
Foto: The Dutch Cycling Embassy

Od ulaza kreće kolonada od dva reda belih stubova koji dijagonalno prelaze preko prostora. Na kraju je tunel koji vodi do metroa i glavne stanice. Sa obe strane široke kolonade nalaze se prolazi sa nosačima za bicikle.

Galerija pod vodom

Desni zid parkinga nosi naziv Horizont. Na njemu se nalaze mape grada od njegovog nastanka sve do 21. veka. Karte su sastavljene od malih slika koje naglašavaju vezu između Amsterdama i vode.

horizont
Foto: The Dutch Cycling Embassy

Slike su takođe ugrađene u okrugla rasvetna tela na plafonu po sredini kolonade. autori su ih nazvali okulusima. Pored njihove umetničke i esteske vrednosti, Horizont i okulusi služe korisnicima kao orijentiri.

Ocula
Foto: The Dutch Cycling Embassy

U saradnji s Amsterdamskim muzejom, koji je učestvovao u izradi mapa i fotografija, u garažu su postavljene i dve dekoracije holandskog umetnika Leksa Horna.

Foto: The Dutch Cycling Embassy

IJboulevard

IJboulevard, druga novootvorena garaža, ima ukupnu površinu 4.270 kvadratnih metara. Garažu je projektovala arhitektonska kompanija VenhoevenCS, a izgrađena je na podvodnim betonskim stubovima ispod kojih prolazi linija amsterdamske podzemne železnice.

Krov garaže formira novi bulevar duž reke Ej. Na njemu su sada šetalište i javna površina od 6.000 kvadrata.

setaliste
Foto: VenhoevenCS

Glavna karakteristika unutrašnjosti garaže IJboulevard su zaobljeni oblici, koji stvaraju toplu i privlačnu atmosferu. Stepenište sa velikim staklenim površinama omogućava ulazak dnevne svetlosti i pogled na garažu sa pešačke staze. Na istočnom i zapadnom zidu nalaze se fragmenti dela poznatih umetnika.

IJboulevard
Foto: The Dutch Cycling Embassy

Ekološki prihvatljiv dizajn integriše nisku potrošnju energije i održive materijale koji doprinose biološkoj raznovrsnosti, odnosno oponašaju prirodna staništa i život u vodi. Među elementima su prostirke od kokosovih vlakana i porozni beton između podvodnih stubova, čime su obezbeđene površine za rast vodenih biljaka.

 

IJboulevard VenhoevenCS Ecology
Foto: VenhoevenCS
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

1. mart 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

1. mart 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

1. mart 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

1. mart 2023. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW