x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U Beogradu počeo drugi protest „Petkom za budućnost“, jedan od nekoliko hiljada širom sveta

20.09.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
U Beogradu počeo drugi protest „Petkom za budućnost“, jedan od nekoliko hiljada širom sveta

Danas se širom sveta održavaju klimatski protesti „Petkom za budućnost“, koje je inspirisala sada 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg svojim štrajkovima ispred parlamenta zahtevajući snažniji odgovor na klimatske promene i smanjenje emisija CO2 u skladu sa Pariskim sporazumom. Procenjuje se da u nekoliko hiljada akcija učestvuje više miliona ljudi u 156 zemalja sveta.

U Beogradu je drugi po redu protest „Petkom za budućnost“ počeo u 17 časova kod Terazijske česme, a učesnicima se obraćaju organizatori…

Posted by Petkom za budućnost – Fridays for Future Srbija on Петак, 20. септембар 2019.

 

Protest se zatim nastavio na Platou kod Filozofskog fakulteta…

Posted by Petkom za budućnost – Fridays for Future Srbija on Петак, 20. септембар 2019.

 

Prof. dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu je proteklog leta u autorskom članku za Balkan Green Energy News pisao da ne treba da čudi zašto se tinejdžeri „danas nalaze u prvim linijama bitke za promene, i organizuju proteste širom planete, pa i u Beogradu“.

Prema njegovim rečima, za današnje tinejdžere, čija je budućnost ugrožena sve dramatičnijim globalnim zagrevanjem, ništa osim planova sadržanih u Pariskom sporazumu ne može da bude razumno. A ti planovi podrazumevaju napuštanje uglja, nafte i gasa do sredine ovog veka i okretanje 100% obnovljivim izvorima energije.

Klimatski protesti se danas odvijaju ili su se odigrali i u drugim gradovima regiona, poput Sarajeva i Prištine.

Umesto avionom, Greta u SAD otišla brodom preko Atlantika

Greta Thunberg je u avgustu 2019. od Velike Britanije do SAD otplovila brodom kako bi ukazala na štetne emisije sektora avijacije. Jahta kojom je Greta plovila 15 dana opremljena je solarnim panelima i podvodnim turbinama, što je obezbedilo klimatsku neutralnost njenog putovanja na klimatske konferencije u SAD i Čileu.

Prema podacima Evropske komisije, direktne emisije sektora avijacije su odgovorne za 3% ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte Evropske unije i 2% globalnih emisija.

„Neko ko leti od Londona do Njujorka i nazad proizvede otprilike isti nivo emisija kao prosečan građanin EU grejanjem svog domaćinstva tokom cele godine“, navodi Evropska komisija.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.