Mobilnost

Wizz Air „najzelenija“ avio-kompanija, razmatra se uvođenje nove takse na emisije CO2

wizz-air-najzelenija-kompanija

Foto: Wizz Air

Objavljeno

19.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Wizz Air objavio je da je ostvario najniže emisije CO2 po putniku među svim avio-kompanijama u Evropskoj uniji. Vest stiže u trenutku kada se sve više govori o uvođenju nove takse kako bi se smanjile emisije CO2 sektora avijacije.

Wizz Air je sa emisijom od 56,5g CO2 po putniku na svaki pređeni kilometar u maju 2019. godine bio avio-prevoznik sa najmanjim ekološkim otiskom, saopštila je ova niskobudžetna avio-kompanija.

Avio-kompanija ovo pripisuje floti novijih aviona Airbus A320, A321CEO i A32NEO, a očekuje da emisije CO2 smanji za trećinu po putniku do 2030. godine.

Foto: Wizz Air

Prema podacima Evropske komisije, direktne emisije sektora avijacije su odgovorne za 3% ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte Evropske unije i 2% globalnih emisija.

„Neko ko leti od Londona do Njujorka i nazad proizvede otprilike isti nivo emisija kao prosečan građanin EU grejanjem svog domaćinstva tokom cele godine“, navodi Evropska komisija na svom sajtu.

Sektor avijacije u EU je već u Sistemu trgovine emisijama, a uveliko se priča i o uvođenju dodatne takse na emisije CO2 kako bi se smanjio doprinos ovog sektora klimatskoj krizi.

Studija Evropske komisije koja je „procurela“ medijima pokazuje da bi porez od 330 evra na 1.000 litara kerozina za posledicu imao povećanje cena avio-karata za 10% i smanjenje broja putnika za 11%, što bi doprinelo smanjenju emisija CO2 za 11%, ili za oko 16,4 miliona tona. Takav namet bi doveo do smanjenja broja radnih mesta u sektoru avijacije, ali ne i ukupne zaposlenosti, navodi se u studiji.

Zbog klimatske krize se uveliko priča o novoj taksi na emisije CO2 za sektor avijacije

Projekcije pokazuju da će međunarodni avio-saobraćaj na globalnom nivou do 2020. povećati emisije za 70% u odnosu na 2005. godinu, a Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) je izračunala da bi ove emisije do 2050. mogle da narastu za još čitavih 300%-700%.

Članice ICAO su u oktobru 2016. godine usaglasile rezoluciju o globalnim tržišnim merama protiv emisija CO2 sektora međunarodnog avio-saobraćaja koje bi se primenjivale od 2021. godine. Program za neutralizaciju i smanjenje emisija CO2 za međunarodnu avijaciju (CORSIA) ima za cilj da stabilizuje emisije CO2 na nivou iz 2020. tako što će se od avio-kompanija zahtevati da kompenzuju povećanje emisija nakon 2020. godine.

Od avio-kompanija će se zahtevati monitoring emisija na svim međunarodnim linijama i neutralisanje emisija na rutama koje su uključene u program kupovinom emisionih jedinica koje generišu projekti koji smanjuju emisije u drugim sektorima, kao što su projekti obnovljivih izvora energije.

Velike avio-kompanije nemaju jasne ciljeve za smanjenje emisija nakon 2025. – istraživanje

Prema nedavno sprovedenom istraživanju korporativnog obelodanjivanja 20 velikih svetskih avio-kompanija čijim se akcijama trguje na berzama, nijedna od ovih kompanija nema jasan cilj za smanjenje emisija CO2 na svojim letovima nakon 2025. godine.

Istraživanje objavljeno u martu 2019. sprovela je inicijativa Transition Pathway Initiative (TPI) pri institutu Grantham Research Institute u okviru London School of Economics. Inicijativu TPI podržavaju investitori koji ulažu preko 13 biliona dolara, a među njima su Environment Agency Pension Fund, BNP Paribas i Legal & General Investment Management.

Inicijativa TPI je napomenula da je istraživanje obavljeno pre nego što je Wizz Air obelodanjivanje o klimatskim performansama podigao na viši nivo.

Istraživanje je obuhvatilo prakse upravljanja emisijama CO2 i performansama u pogledu emisija CO2. Prema istraživanju, Delta, United, Lufthansa i ANA Group (Japan) su lideri u upravljanju emisijama CO2.

Easyjet je jedina avio-kompanija čiji letovi imaju takav intenzitet emisija CO2 da su u skladu sa ciljevima ograničenja porasta globalne temperature na 2 stepena Celzijusa nakon 2020.

Foto: Transition Pathway Initiative

Najveći intenzitet emisija trenutno imaju ANA Group, Japan Airlines, Korean Air i Singapore Airlines.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

19. jun 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

19. jun 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

19. jun 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

19. jun 2019. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW