Životna sredina

Klimatski protest „Petkom za budućnost“ po prvi put održan u Srbiji

petkom-za-buducnost-protest-beograd

Foto: Davor Marković

Objavljeno

08.04.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

08.04.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

U Beogradu je u petak, 5. aprila održan prvi klimatski protest mladih pod nazivom „Petkom za budućnost“, koji je inspirisala Greta Thunberg, sada već 16-godišnja Šveđanka koja je 2018. tri nedelje štrajkovala ispred švedskog parlamenta zahtevajući smanjenje emisija CO2 u skladu sa Pariskim sporazumom. Štrajk je nakon toga nastavila petkom.

Globalni pokret „Petkom za budućnost“ (Fridays for Future) do sada se proširio na preko 130 zemalja, a na prvom protestu održanom u Srbiji, okupilo se više desetina mladih sa porukama o uzročnicima klimatskih promena. Među okupljenima je bilo srednjoškolaca, ali i mlađih učesnika, koji su došli u pratnji roditelja.

Foto: Davor Marković

Na početku skupa, pročitan je tekst Grete Thunberg koji poziva na klimatsku akciju i prestanak upotrebe fosilnih goriva, nakon čega se okupljenima u Pionirskom parku u Beogradu obratio prof. dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, jedan od vodećih klimatologa u Srbiji, koji je mladima rekao da je njihov skup najbolji na kom je ikada bio.

Đurđević je podsetio da se planeta kontinuirano zagreva i da je temperatura sve viša i viša, zbog čega su leta sve toplija, a toplotni talasi sve vreliji, pa je sve manje vode i sve su veće suše, zbog čega ima sve manje hrane. Prema njegovim rečima, ti problemi će biti još gori u budućnosti.

Vladimir-djurdjevic-petkom-za-buducnost
Foto: Davor Marković

„Problem koji mi danas pravimo tako velikim u punom svetlu će se tek videti u budućnosti i ako danas mladima ne pomognemo da imaju bolju budućnost, veliki deo te krivice će biti na nama, posebno zbog toga što smo decenijama unazad znali šta nam se dešava i šta će nam se desiti“, rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, postoje i dobre vesti – pravi se više vetroelektrana nego ikad i zatvara se više elektrana na ugalj nego ikad, ali sve je to sporo i treba brže da se dešava, a donosiocima odluka – onima koji odlučuju kako će se proizvoditi energija i koliko će se čuvati planeta – treba pomoći da budu odlučniji i odgovorniji po ovom pitanju.

Greta Thunberg nominovana za Nobelovu nagradu za mir

Tri poslanika iz Norveške nominovala su Gretu Thunberg za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

„Nominovali smo Gretu Thunberg zato što ako ne budemo ništa učinili da zaustavimo klimatske promene, one će dovesti do ratova, konflikata i izbeglica“, izjavio je norveški socijalista i poslanik Freddy Andre Ovstegard za agenciju AFP, preneo je BBC.

Za Nobelovu nagradu za mir je ove godine nominovan 301 kandidat, uključujući 223 pojedinca i 78 organizacija.

Komentara: (1)
Иван / 08.10.2023.

Дивно је знати и да су наша деца свесна и део светске приче. <3

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

8. april 2019. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. april 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

8. april 2019. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

8. april 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine