Električna energija

Trgovina hrvatskim fjučersima za električnu energiju kreće 2023.

Trgovina-hrvatskim-fjucersima-eex-cropex

Foto: sergeitokmakov from Pixabay

Objavljeno

20.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) i Hrvatska berza električne energije (CROPEX) planiraju da trgovina hrvatskim fjučersima za električnu energiju počne u prvom kvartalu 2023. godine. Plan da se izdaju hrvatski fjučersi najavljen je prošle godine.

Trgovina hrvatskim fjučersima će biti razvijana postepeno, a prvo će se uvesti osnovni dugoročni fjučersi (nedeljni, mesečni, kvartalni i godišnji). Asortiman proizvoda će se potom proširivati sa porastom interesovanja na tržištu, navodi se u saopštenju na sajtu CROPEX-a.

Hrvatski fjučersi će biti razvijani postepeno

Ovakav postupni pristup pokazao se kao uspešna strategija za razvoj novih tržišta, piše u saopštenju.

Nakon nedavnog završetka pune integracije dan-unapred i unutardnevnog tržišta na hrvatskim granicama EU u unutrašnje tržište unije, CROPEX i EEX sada rade na tome da finansijski instrumenti proizašli iz dan-unapred cena na CROPEX-u budu dostupni za sve učesnike na tržištu EU, rekao je Silvio Brkić, predsednik uprave CROPEX-a.

Fjučersi za bugarsko, slovenačko i srpsko tržište uvedeni su 2019.

Pre najave plana da se uvedu hrvatski fjučersi za električnu energiju, EEX je pokrenuo trgovinu ovakvim finansijskim instrumentima za bugarsko, slovenačko i srpsko tržište.

Prvo trgovanje slovenačkim i bugarskim fjučersima za električnu energiju registrovano je 14. juna 2019. godine, a prva transakcija srpskim fjučersima objavljena je par dana kasnije.

EEX Group uspešno razvija tržišta u regionu centralne u jugoistočne evrope već pet godina, navodi se u saopštenju kompanije. Naime, EEX je juna 2017. proširio svoj portfolio finansijskim derivatima za tržišta Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske i Rumunije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

20. jun 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

20. jun 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

20. jun 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

20. jun 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost