Električna energija

Trgovina hrvatskim fjučersima za električnu energiju kreće 2023.

Trgovina-hrvatskim-fjucersima-eex-cropex

Foto: sergeitokmakov from Pixabay

Objavljeno

20.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) i Hrvatska berza električne energije (CROPEX) planiraju da trgovina hrvatskim fjučersima za električnu energiju počne u prvom kvartalu 2023. godine. Plan da se izdaju hrvatski fjučersi najavljen je prošle godine.

Trgovina hrvatskim fjučersima će biti razvijana postepeno, a prvo će se uvesti osnovni dugoročni fjučersi (nedeljni, mesečni, kvartalni i godišnji). Asortiman proizvoda će se potom proširivati sa porastom interesovanja na tržištu, navodi se u saopštenju na sajtu CROPEX-a.

Hrvatski fjučersi će biti razvijani postepeno

Ovakav postupni pristup pokazao se kao uspešna strategija za razvoj novih tržišta, piše u saopštenju.

Nakon nedavnog završetka pune integracije dan-unapred i unutardnevnog tržišta na hrvatskim granicama EU u unutrašnje tržište unije, CROPEX i EEX sada rade na tome da finansijski instrumenti proizašli iz dan-unapred cena na CROPEX-u budu dostupni za sve učesnike na tržištu EU, rekao je Silvio Brkić, predsednik uprave CROPEX-a.

Fjučersi za bugarsko, slovenačko i srpsko tržište uvedeni su 2019.

Pre najave plana da se uvedu hrvatski fjučersi za električnu energiju, EEX je pokrenuo trgovinu ovakvim finansijskim instrumentima za bugarsko, slovenačko i srpsko tržište.

Prvo trgovanje slovenačkim i bugarskim fjučersima za električnu energiju registrovano je 14. juna 2019. godine, a prva transakcija srpskim fjučersima objavljena je par dana kasnije.

EEX Group uspešno razvija tržišta u regionu centralne u jugoistočne evrope već pet godina, navodi se u saopštenju kompanije. Naime, EEX je juna 2017. proširio svoj portfolio finansijskim derivatima za tržišta Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske i Rumunije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

20. jun 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. jun 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. jun 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

20. jun 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije