Električna energija

Trgovina hrvatskim fjučersima za električnu energiju kreće 2023.

Trgovina-hrvatskim-fjucersima-eex-cropex

Foto: sergeitokmakov from Pixabay

Objavljeno

20.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) i Hrvatska berza električne energije (CROPEX) planiraju da trgovina hrvatskim fjučersima za električnu energiju počne u prvom kvartalu 2023. godine. Plan da se izdaju hrvatski fjučersi najavljen je prošle godine.

Trgovina hrvatskim fjučersima će biti razvijana postepeno, a prvo će se uvesti osnovni dugoročni fjučersi (nedeljni, mesečni, kvartalni i godišnji). Asortiman proizvoda će se potom proširivati sa porastom interesovanja na tržištu, navodi se u saopštenju na sajtu CROPEX-a.

Hrvatski fjučersi će biti razvijani postepeno

Ovakav postupni pristup pokazao se kao uspešna strategija za razvoj novih tržišta, piše u saopštenju.

Nakon nedavnog završetka pune integracije dan-unapred i unutardnevnog tržišta na hrvatskim granicama EU u unutrašnje tržište unije, CROPEX i EEX sada rade na tome da finansijski instrumenti proizašli iz dan-unapred cena na CROPEX-u budu dostupni za sve učesnike na tržištu EU, rekao je Silvio Brkić, predsednik uprave CROPEX-a.

Fjučersi za bugarsko, slovenačko i srpsko tržište uvedeni su 2019.

Pre najave plana da se uvedu hrvatski fjučersi za električnu energiju, EEX je pokrenuo trgovinu ovakvim finansijskim instrumentima za bugarsko, slovenačko i srpsko tržište.

Prvo trgovanje slovenačkim i bugarskim fjučersima za električnu energiju registrovano je 14. juna 2019. godine, a prva transakcija srpskim fjučersima objavljena je par dana kasnije.

EEX Group uspešno razvija tržišta u regionu centralne u jugoistočne evrope već pet godina, navodi se u saopštenju kompanije. Naime, EEX je juna 2017. proširio svoj portfolio finansijskim derivatima za tržišta Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske i Rumunije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste