Vesti

Trebinje dobija obnovljeni prečistač otpadnih voda

Trebinje dobija obnovljeni precistac otpadnih voda

Photo: Goran Anđelic, Wikimedia

Objavljeno

13.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Trebinje bi za oko 300 dana trebalo da dobije obnovljeni prečistač otpadnih i drugih voda koji radi 38 godina, pa će mu životni vek biti produžen za 20 godina. Radovi će koštati 1,6 miliona evra, a novac je obezbeđen kroz projekat “Vodovodi i kanalizacija Republike Srpske” i donaciju švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA.

Ugovor o revitalizaciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda potpisali su gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i Slaviša Đurić, predstavnik izvođača radova, nemačko-grčkog konzorcijuma Fajfer-Karkanjas.

Gradonačelnik Petrović je rekao da je će po ugovoru sa izvođačima radovi biti zavšeni za 305 dana.

„Cilj je da Trebinje konačno, posle trideset osam godina upotrebe postojećeg prečistača, dobije revitalizovanu opremu za upotrebu narednih dvadeset godina”, rekao je gradonačelnik.

Meri Berstrom, ispred agencije SIDA, istakla je da Švedska kroz slične projekte podrške želi da pomogne BiH na putu prema članstvu u Evropskoj uniji.

„Takođe, nama je važna zaštita životne sredine i smanjenje efekta klimatskih promena, jer je to jedan od glavnih prioriteta švedske vlade. Nakon ovog projekta, Trebinje će imati čistu okolinu i čistu reku“, dodala je Berstrom.

Slaviša Đurić, predstavnik konzorcijuma “Fajfer-Karkanjas”, istakao je da je reč o ozbiljnoj kompaniji koja iza sebe ima realizaciju velikih i značajnih projekata, napominjući da su nedavno završili postrojenje otpadnih voda u Bihaću, jedno od prvih u BiH koje je dobilo upotrebnu dozvolu.

Projekat „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“

Projekat „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“ finansira se iz kredita Evropske investicione banke, koji sprovodi Vlada RS uz saradnju opština. U više od trideset opština u Srpskoj u toku je rekonstrukcija i izgradnja vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Republika Srpska je zainterresovana za gradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Zbog toga je početkom ove godine delegacija RS, u kojoj su bili ministri i predstavnici opština, posetila je Velenje u Sloveniji i postrojenje za preradu otpadnih voda Grmov Vrh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.