Vesti

Trebinje dobija obnovljeni prečistač otpadnih voda

Trebinje dobija obnovljeni precistac otpadnih voda

Photo: Goran Anđelic, Wikimedia

Objavljeno

13.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Trebinje bi za oko 300 dana trebalo da dobije obnovljeni prečistač otpadnih i drugih voda koji radi 38 godina, pa će mu životni vek biti produžen za 20 godina. Radovi će koštati 1,6 miliona evra, a novac je obezbeđen kroz projekat „Vodovodi i kanalizacija Republike Srpske“ i donaciju švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA.

Ugovor o revitalizaciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda potpisali su gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i Slaviša Đurić, predstavnik izvođača radova, nemačko-grčkog konzorcijuma Fajfer-Karkanjas.

Gradonačelnik Petrović je rekao da je će po ugovoru sa izvođačima radovi biti zavšeni za 305 dana.

„Cilj je da Trebinje konačno, posle trideset osam godina upotrebe postojećeg prečistača, dobije revitalizovanu opremu za upotrebu narednih dvadeset godina”, rekao je gradonačelnik.

Meri Berstrom, ispred agencije SIDA, istakla je da Švedska kroz slične projekte podrške želi da pomogne BiH na putu prema članstvu u Evropskoj uniji.

„Takođe, nama je važna zaštita životne sredine i smanjenje efekta klimatskih promena, jer je to jedan od glavnih prioriteta švedske vlade. Nakon ovog projekta, Trebinje će imati čistu okolinu i čistu reku“, dodala je Berstrom.

Slaviša Đurić, predstavnik konzorcijuma “Fajfer-Karkanjas”, istakao je da je reč o ozbiljnoj kompaniji koja iza sebe ima realizaciju velikih i značajnih projekata, napominjući da su nedavno završili postrojenje otpadnih voda u Bihaću, jedno od prvih u BiH koje je dobilo upotrebnu dozvolu.

Projekat „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“

Projekat „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“ finansira se iz kredita Evropske investicione banke, koji sprovodi Vlada RS uz saradnju opština. U više od trideset opština u Srpskoj u toku je rekonstrukcija i izgradnja vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Republika Srpska je zainterresovana za gradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Zbog toga je početkom ove godine delegacija RS, u kojoj su bili ministri i predstavnici opština, posetila je Velenje u Sloveniji i postrojenje za preradu otpadnih voda Grmov Vrh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Plutajuće vetroelektrane ujedinile ribare i industriju vetra - novi projekat od 2GW u Irskoj

Plutajuće vetroelektrane ujedinile irske ribare i investitore u Irskoj

01 јула 2022 - Ovo je prva saradnja na svetu između ta dva dosad suprotstavljena sektora, a sporazum su potpisali Hexicon, Sinbad i savez ribara Killybegs.

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

neto-gubitak-eps

EPS napravio neto gubitak od 29,8 milijardi dinara u prvom kvartalu

30 јуна 2022 - Loš rezultat EPS objašnjava velikim padom proizvodnje, kupovinom električne energije na tržištu i zamrznutim cenama za krajnje kupce

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane