Vesti

Trebinje dobija obnovljeni prečistač otpadnih voda

Trebinje dobija obnovljeni precistac otpadnih voda

Photo: Goran Anđelic, Wikimedia

Objavljeno

13.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Trebinje bi za oko 300 dana trebalo da dobije obnovljeni prečistač otpadnih i drugih voda koji radi 38 godina, pa će mu životni vek biti produžen za 20 godina. Radovi će koštati 1,6 miliona evra, a novac je obezbeđen kroz projekat „Vodovodi i kanalizacija Republike Srpske“ i donaciju švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA.

Ugovor o revitalizaciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda potpisali su gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i Slaviša Đurić, predstavnik izvođača radova, nemačko-grčkog konzorcijuma Fajfer-Karkanjas.

Gradonačelnik Petrović je rekao da je će po ugovoru sa izvođačima radovi biti zavšeni za 305 dana.

„Cilj je da Trebinje konačno, posle trideset osam godina upotrebe postojećeg prečistača, dobije revitalizovanu opremu za upotrebu narednih dvadeset godina”, rekao je gradonačelnik.

Meri Berstrom, ispred agencije SIDA, istakla je da Švedska kroz slične projekte podrške želi da pomogne BiH na putu prema članstvu u Evropskoj uniji.

„Takođe, nama je važna zaštita životne sredine i smanjenje efekta klimatskih promena, jer je to jedan od glavnih prioriteta švedske vlade. Nakon ovog projekta, Trebinje će imati čistu okolinu i čistu reku“, dodala je Berstrom.

Slaviša Đurić, predstavnik konzorcijuma “Fajfer-Karkanjas”, istakao je da je reč o ozbiljnoj kompaniji koja iza sebe ima realizaciju velikih i značajnih projekata, napominjući da su nedavno završili postrojenje otpadnih voda u Bihaću, jedno od prvih u BiH koje je dobilo upotrebnu dozvolu.

Projekat „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“

Projekat „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“ finansira se iz kredita Evropske investicione banke, koji sprovodi Vlada RS uz saradnju opština. U više od trideset opština u Srpskoj u toku je rekonstrukcija i izgradnja vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Republika Srpska je zainterresovana za gradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Zbog toga je početkom ove godine delegacija RS, u kojoj su bili ministri i predstavnici opština, posetila je Velenje u Sloveniji i postrojenje za preradu otpadnih voda Grmov Vrh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

13. oktobar 2017. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

13. oktobar 2017. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. oktobar 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. oktobar 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije