Mobilnost

Toyota Corolla 1.8 Hybrid izabrana za EKO Auto 2019.

eko-auto-2019-auto-nagrada

Slika: BGEN

Objavljeno

27.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U konkurenciji automobila koji su u ponudi na srpskom tržištu, Toyota Corolla 1.8 Hybrid izabrana je za auto sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKO Auto 2019, u okviru 54. Međunarodnog salona automobila u Beogradu. A, posebno priznanje za aktivnosti koje su doprinele očuvanju i zaštiti životne sredine dobila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) za akciju Dan bez automobila u gradovima i opštinama u oviru Evropske nedelje mobilnosti.

Izbor su, osmi put za redom, organizovali Metro Market u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja, Centrom za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije (AMSS), portalom Balkan Green Energy News (Centar za promociju održivog razvoja – CPOR) i časopisom Eko-mobilnost.

U konkurenciji za EKO Auto 2019. bilo je još 11 automobila, a nagradu je dodelio Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine. On je uručio i priznanje za doprinos očuvanju životne sredine Miodragu Gluščeviću, šefu Odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i zaštite životne sredine SKGO, za akciju Dan bez automobila u gradovima i opštinama.

Toyota prvi hibrid proizvela pre 22 godine

Toyota Srbija je prošle godine prodala 200 hibridnih automobila

Posle primanja nagrade Robert Lukić, generalni direktor kompanije Toyota Srbije, izjavio je da su stručnjaci kompanije Toyota razmišljajući o budućnosti proizvodnje automobila pre 22 godine došli na ideju da proizvedu hibridni auto i tako je nastala Toyota Prius.

Toyota se, takođe, trudi i da sama proizvodnja automobila ne zagađuje životnu sredinu, pa je veoma blizu da ta proizvodnja ne utiče negativno na okolinu, istakao je Lukić, i dodao da su u Srbiji prošle godine prodali 200 hibrida.

Ministar Goran Trivan je podsetio da su glavni uzroci zagađenog vazduha elektrane na ugalj, individualna ložišta i saobraćaj, kao i da je broj smrtnih slučajeva zbog zagađenog vazduha oko 6.500 građana na godišnjem niovu.

Kada je reč o saobraćaju, Ministarstvo je predložilo zabranu uvoza polovnih vozila starijih od deset godina i subvencije za električna i hibridna vozila.

„Podaci govore da je više od 50% odsto vozila u Srbiji starije od 10 godina, i tu će mnogi spominjati ekonomske razloge da se ne uvede zabrana, ali mislim da je zdravlje važnije od svega“, istakao je on.

Uz promenu svesti građana do čistije životne sredine

Jedan od ciljeva organizacije izbora EKO Auta je da se ojača ekološka svest građana

U situaciji kada su građani u lošoj materijalnoj situaciji, promena svesti je ključna, rekao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine i član žirija.

To je, kako je naveo, način da promenimo stvari u ovoj oblasti, a akcije kao što je izbor za EKO auto pomažu u podizanju svesti građana.

Dušan Stokić, predsednik žirija i šef Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS, rekao je da je jačanje ekološke svesti jedan od tri glavna cilja ove akcije.

On je istakao da su druga dva cilja – podsticanje proizvođača i uvoznika da plasiraju automobile koji ne zagađuju životnu sredinu, kao i uvođenje subvencija za kupce električnih i hibridnih automobila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lufthansa-trosila-pola-struje-u-Nemackoj-presla-e-goriva

Lufthansa bi trošila pola struje u Nemačkoj kada bi prešla na e-goriva

27. mart 2019. - Teško da će u Nemačkoj biti dovoljno zelene struje da Lufthansa pređe na sintetička goriva, poručio je generalni direktor Karsten Špor

Zaplovio prvi teretni brod sa pogonom na zeleni metanol

27. mart 2019. - Maersk je u Kopenhagenu porinuo prvi kontejnerski brod na metanol na svetu, a takva plovila su poručile i ostale velike kompanije

andrada madjarska recikliranje baterija

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

27. mart 2019. - Andrada je firma koju su slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije osnovali u Mađarskoj

Parižani izglasali zabranu iznajmljivanja električnih trotineta

Pariz zabranjuje iznajmljivanje električnih trotineta

27. mart 2019. - Pariz će ove nedelje postati jedan od prvih gradova u Evropi koji su zabranili iznajmljivanje električnih trotineta