Mobilnost

Toyota Corolla 1.8 Hybrid izabrana za EKO Auto 2019.

eko-auto-2019-auto-nagrada

Slika: BGEN

Objavljeno

27.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U konkurenciji automobila koji su u ponudi na srpskom tržištu, Toyota Corolla 1.8 Hybrid izabrana je za auto sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKO Auto 2019, u okviru 54. Međunarodnog salona automobila u Beogradu. A, posebno priznanje za aktivnosti koje su doprinele očuvanju i zaštiti životne sredine dobila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) za akciju Dan bez automobila u gradovima i opštinama u oviru Evropske nedelje mobilnosti.

Izbor su, osmi put za redom, organizovali Metro Market u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja, Centrom za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije (AMSS), portalom Balkan Green Energy News (Centar za promociju održivog razvoja – CPOR) i časopisom Eko-mobilnost.

U konkurenciji za EKO Auto 2019. bilo je još 11 automobila, a nagradu je dodelio Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine. On je uručio i priznanje za doprinos očuvanju životne sredine Miodragu Gluščeviću, šefu Odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i zaštite životne sredine SKGO, za akciju Dan bez automobila u gradovima i opštinama.

Toyota prvi hibrid proizvela pre 22 godine

Toyota Srbija je prošle godine prodala 200 hibridnih automobila

Posle primanja nagrade Robert Lukić, generalni direktor kompanije Toyota Srbije, izjavio je da su stručnjaci kompanije Toyota razmišljajući o budućnosti proizvodnje automobila pre 22 godine došli na ideju da proizvedu hibridni auto i tako je nastala Toyota Prius.

Toyota se, takođe, trudi i da sama proizvodnja automobila ne zagađuje životnu sredinu, pa je veoma blizu da ta proizvodnja ne utiče negativno na okolinu, istakao je Lukić, i dodao da su u Srbiji prošle godine prodali 200 hibrida.

Ministar Goran Trivan je podsetio da su glavni uzroci zagađenog vazduha elektrane na ugalj, individualna ložišta i saobraćaj, kao i da je broj smrtnih slučajeva zbog zagađenog vazduha oko 6.500 građana na godišnjem niovu.

Kada je reč o saobraćaju, Ministarstvo je predložilo zabranu uvoza polovnih vozila starijih od deset godina i subvencije za električna i hibridna vozila.

„Podaci govore da je više od 50% odsto vozila u Srbiji starije od 10 godina, i tu će mnogi spominjati ekonomske razloge da se ne uvede zabrana, ali mislim da je zdravlje važnije od svega“, istakao je on.

Uz promenu svesti građana do čistije životne sredine

Jedan od ciljeva organizacije izbora EKO Auta je da se ojača ekološka svest građana

U situaciji kada su građani u lošoj materijalnoj situaciji, promena svesti je ključna, rekao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine i član žirija.

To je, kako je naveo, način da promenimo stvari u ovoj oblasti, a akcije kao što je izbor za EKO auto pomažu u podizanju svesti građana.

Dušan Stokić, predsednik žirija i šef Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS, rekao je da je jačanje ekološke svesti jedan od tri glavna cilja ove akcije.

On je istakao da su druga dva cilja – podsticanje proizvođača i uvoznika da plasiraju automobile koji ne zagađuju životnu sredinu, kao i uvođenje subvencija za kupce električnih i hibridnih automobila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rio Tintov partner InoBat gigafabriku baterija Srbiji

Rio Tintov partner InoBat planira gigafabriku baterija u Srbiji

27. mart 2019. - InoBat ispituje opcije za izgradnju fabrike baterija u Srbiji i tvrdi da mu je vlada obećala ogromne podsticaje. Zaštitnici životne sredine kažu da to neće dozvoliti.

volvo EX90 jim rowan electric cars prices ice

Direktor Volvoa: Cene električnih i konvencionalnih automobila izjednačiće se 2025.

27. mart 2019. - Zbog pandemije COVID-19, nestašice čipova i drastičnog rasta cena benzina i dizela povećana je tražnja za električnim automobilima, pa je i njihova cena otišla gore

e mobility simpozijum slovenija srbija

9. E-mobility simpozijum – Mali korak za Srbiju, veliki za e-mobilnost u Srbiji

27. mart 2019. - 9. E-mobility simpozijumje po prvi put je održan u Beogradu

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

27. mart 2019. - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije