Mobilnost

Toyota Corolla 1.8 Hybrid izabrana za EKO Auto 2019.

eko-auto-2019-auto-nagrada

Slika: BGEN

Objavljeno

27.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U konkurenciji automobila koji su u ponudi na srpskom tržištu, Toyota Corolla 1.8 Hybrid izabrana je za auto sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKO Auto 2019, u okviru 54. Međunarodnog salona automobila u Beogradu. A, posebno priznanje za aktivnosti koje su doprinele očuvanju i zaštiti životne sredine dobila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) za akciju Dan bez automobila u gradovima i opštinama u oviru Evropske nedelje mobilnosti.

Izbor su, osmi put za redom, organizovali Metro Market u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja, Centrom za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije (AMSS), portalom Balkan Green Energy News (Centar za promociju održivog razvoja – CPOR) i časopisom Eko-mobilnost.

U konkurenciji za EKO Auto 2019. bilo je još 11 automobila, a nagradu je dodelio Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine. On je uručio i priznanje za doprinos očuvanju životne sredine Miodragu Gluščeviću, šefu Odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i zaštite životne sredine SKGO, za akciju Dan bez automobila u gradovima i opštinama.

Toyota prvi hibrid proizvela pre 22 godine

Toyota Srbija je prošle godine prodala 200 hibridnih automobila

Posle primanja nagrade Robert Lukić, generalni direktor kompanije Toyota Srbije, izjavio je da su stručnjaci kompanije Toyota razmišljajući o budućnosti proizvodnje automobila pre 22 godine došli na ideju da proizvedu hibridni auto i tako je nastala Toyota Prius.

Toyota se, takođe, trudi i da sama proizvodnja automobila ne zagađuje životnu sredinu, pa je veoma blizu da ta proizvodnja ne utiče negativno na okolinu, istakao je Lukić, i dodao da su u Srbiji prošle godine prodali 200 hibrida.

Ministar Goran Trivan je podsetio da su glavni uzroci zagađenog vazduha elektrane na ugalj, individualna ložišta i saobraćaj, kao i da je broj smrtnih slučajeva zbog zagađenog vazduha oko 6.500 građana na godišnjem niovu.

Kada je reč o saobraćaju, Ministarstvo je predložilo zabranu uvoza polovnih vozila starijih od deset godina i subvencije za električna i hibridna vozila.

“Podaci govore da je više od 50% odsto vozila u Srbiji starije od 10 godina, i tu će mnogi spominjati ekonomske razloge da se ne uvede zabrana, ali mislim da je zdravlje važnije od svega”, istakao je on.

Uz promenu svesti građana do čistije životne sredine

Jedan od ciljeva organizacije izbora EKO Auta je da se ojača ekološka svest građana

U situaciji kada su građani u lošoj materijalnoj situaciji, promena svesti je ključna, rekao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine i član žirija.

To je, kako je naveo, način da promenimo stvari u ovoj oblasti, a akcije kao što je izbor za EKO auto pomažu u podizanju svesti građana.

Dušan Stokić, predsednik žirija i šef Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS, rekao je da je jačanje ekološke svesti jedan od tri glavna cilja ove akcije.

On je istakao da su druga dva cilja – podsticanje proizvođača i uvoznika da plasiraju automobile koji ne zagađuju životnu sredinu, kao i uvođenje subvencija za kupce električnih i hibridnih automobila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

erion veliaj gradonacelnik tirane odrzivi urbani transport 21 heroes 2021

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj jedan je od heroja urbane mobilnosti u svetu u 2020.

19 February 2021 - Inicijativa za transformativnu urbanu mobilnost (Transformative Urban Mobility Initiative) uvrstila ga je u publikaciju 21Heroes2021.

Petrol 35 investicionog plana 2025 energetsku tranziciju

Petrol namenio 35% investicionog plana do 2025. za energetsku tranziciju

03 February 2021 - U okviru svoje diverzifikacije, Petrol će više od trećine petogodišnjeg plana za kapitalnu potrošnju usmeriti u energetsku tranziciju

Posao za inzenjere istrazivacki centar Continental Automotive Serbia

Posao za inženjere u istraživačkom centru Continental Automotive Serbia

13 January 2021 - Kompanija koja se bavi razvojem inovativnih tehnologija i usluga za održivu mobilnost, traži inženjere, ekonomiste, ali nudi i stažiranje.

katalizatori dpf filteri vozila registracija zagadjenje vazduha

Nema registracije vozila u Srbiji bez katalizatora i DPF filtera

11 January 2021 - Vozila će morati da ispune standarde za izduvne gasove, kao i da imaju sve delove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih emisija.