x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U takmičenju za EKO Auto 2019. učestvuje 12 automobila

12.03.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Opel Crossland X
U takmičenju za EKO Auto 2019. učestvuje 12 automobila

I ove godine, osmi put za redom, tokom 54. Međunarodnog salona automobila, koji se održava od 22. do 31. marta, biće dodeljena nagrada EKO Auto 2019, kao i  posebna priznanja onima koji su svojim aktivnostima doprineli očuvanju i zaštiti životne sredine. U konkurenciji za EKO Auto 2019. je 12 automobila, koji su u ponudi na srpskom tržištu: BMW 3 Series, Citroen C4 Cactus, Ford Focus, Honda CR-V, Kia Ceed, Mercedes-Benz A-Class, Opel Combo, Peugeot 508, SEAT Arona, Suzuki Jimny, Toyota Corolla i Volvo S60.

Izbor organizuje agencija Metro Market u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja, Centrom za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije (AMSS), portalom Balkan Green Energy News (Centar za promociju održivog razvoja – CPOR) i časopisom Eko-mobilnost.

Dušan Stokić, predsednik žirija i šef Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS, kaže za Balkan Green Energy News da je u cilјu transparentnosti celog postupka, izrađena odgovarajuća metodologija, sa jasnim pravilima i procedurama, zasnovanim na prethodno identifikovanim kriterijumima.

“Ključni kriterijumi u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%)”, navodi Stokić.

U žiriju su predstavnici PKS, Agencije za zaštitu životne sredine, Agencije za bezbednost saobraćaja, Centra za motorna vozila AMSS, portala Balkan Green Energy News i kompanije Metro Market.

Prošle godine nagradu je dobio Opel Crossland X, a godinu ranije Citroen C3 1.6. Hdi.

Prošlogodišnja dodela nagrada

Titulu EKO Auto dosad su poneli i Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016).

Nagrade će biti dodeljene 27. marta od 10,30 sati u svečanoj sali Beogradskog sajma.

SEPA će se zalagati da se takse za vozila naplaćuju prema uticaju na životnu sredinu

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), izjavio je da bi ovakve akcije, kao i ulaganje u zaštitu životne sredine trebalo da postanu naš prioritet, ali i naša svakodnevica.

“Promocija održive vožnje je značajna, zato što trećinu emisija gasova sa efektom staklene bašte naprave vozila na našim ulicama. Ova kampanja, koja je već postala tradicionalna, kao i izbor EKO Auta je veoma važan u trenutku kada se borimo protiv povećanog aero-zagađenja, ne samo u našoj zemlji, već i u regionu i u svetu. Znamo da se okolina ne može sačuvati primenom nekoliko kampanja i zato je promocija ekološki odgovornih vozila samo jedan korak u podizanju svesti naših građana”, istakao je za Balkan Green Energy News Radović.

On je naveo da će se SEPA zalagati da se taksa i naknade za vozila naplaćuju shodno ekološkom uticaju vozila na životnu sredinu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.