Energetska efikasnost

Toplana-Šabac uzima kredit za termoizolaciju stambenih zgrada po ESCO modelu

Toplana-Sabac-kredit-termoizolacija-stambenih-zgrada-ESCO

Photo: LinkedIn/EBRD

Objavljeno

25.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

JKP Toplana-Šabac biće ESCO kompanija koja će za svoje korisnike uzeti kredit za termoizolaciju, pružiti uslugu, a zatim će kroz uštedu energije otplata biti finansirana na 12 godina, saopštio je Grad Šabac. Ugovor o kreditu za termoizolaciju stambenih zgrada potpisan je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Direktor JKP Toplana-Šabac Slobodan Jerotić i predstavnica EBRD-a Jelena Čeperković potpisali su u Gradskoj kući u Šapcu ugovor o dodeli sredstava za termoizolaciju 40 stambenih zgrada u Šapcu u iznosu od 2,5 miliona evra.

Jerotić je objasnio da će građani ostvariti značajne uštede izolacijom stambenih zgrada i ugradnjom termostatskih ventila i delitelja, što će im, prema njegovim rečima, omogućiti da vrate investiciju.

Toplana je pripremila različite modele ugovora tako da će građani moći sami da odrede period otplate.

„Mi smo povukli kredit na rok od 12 godina i omogućićemo građanima da po izboru svako od njih sebi odredi u kom vremenskom periodu će da vrati taj kredit. Svako može da ima drugačiji ugovor, može da vraća na dve godine, pet ali ne duže od 12 godina“, naveo je direktor šabačke Toplane i napomenuo da je ranije korišćen drugačiji model, ali da je ovaj „prepoznat u svetu i duži niz godina se primenjuje u Evropi“.

Šabac je inače poznat kao lider termoizolacije stambenih zgrada u Srbiji, a Balkan Green Energy News je pisao o revolving budžetskom fondu za finansiranje mera za poboljšanje energetske efikasnosti.

Projekat termoizolacije stambenih zgrada će doprineti smanjenju emisija ugljen-dioksida u gradu, saopštio je EBRD.

Rezidencijalni sektor je jedan od najvećih potrošača energije u Srbiji, gde je prosečna potrošnja energije do tri puta veća nego u razvijenim evropskim zemljama. Stari građevinski fond izgrađen između 1950-ih i 1980-ih godina sa nedovoljnom ili nikakvom toplotnom izolacijom proizvodi velike gubitke energije.

Procene pokazuju da bi se energetska efikasnost mogla unaprediti do čak 70%.

Pored Šapca, EBRD takođe sarađuje sa vladom Vojvodine na projektu poboljšanja energetske efikasnosti u 80 javnih zgrada kao što su škole, obdaništa i administrativne zgrade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća