x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

TOGG predstavlja prvo električno vozilo napravljeno u Turskoj

27.12.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: TOGG
TOGG predstavlja prvo električno vozilo napravljeno u Turskoj

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan će danas u Gebzeu nadomak Istanbula pred predstavnicima medija provozati prototip kompaktnih terenskih kola. Projekat grupacije TOGG, osnovane pod okriljem Ministarstva industrije i tehnologije, prvi je automobil domaće proizvodnje u planiranoj seriji od pet modela.

Zvaničnici obećavaju i da će imati autonomna svojstva odnosno mogućnost da ide bez vozača. TOGG je sa nekoliko ilustracija i spotom nagovestio dizajnerska rešenja, koja potpisuje italijanska Pininfarina SpA. Jedna od karakteristika su simboli lala, koji se vide spreda na silueti C-SUV-a s pogonom na četiri točka. Zatim bi trebalo da bude predstavljen sedan, takođe iz C segmenta.

Početak masovne proizvodnje terenca je zakazan za 2022. godinu, uz ambicije da će izvoz krenuti dve godine kasnije. TOGG čine Anadolu Group, BMC, Kök Group, Turkcell, Zorlu Holding i Unija komora i berzi sirovina Turske (TOBB), koja drži udeo od pet odsto.

Investicije su procenjene na 22 milijarde lira ili 3,7 milijardi dolara tokom 13 godina, uključujući poreske olakšice i državni stimulans

Mešovito preduzeće već dobija porudžbine. Istanbulski taksisti su navodno već tražili 17.000 vozila, a vlada se obavezala da kupi 30,000 do 2035. godine. Maksimalni cilj je 175.000 automobila iz fabrike godišnje. Investicije su procenjene na 22 milijarde lira ili 3,7 milijardi dolara tokom 13 godina, uključujući poreske olakšice i državni stimulans.

Događaj u istraživačkom centru Marmara (MAM) u Kodžaeliju, pokrajini istočno od najvećeg grada u zemlji, održava se dve godine nakon uspostavljanja partnerstva. Konzorcijum je otkrio da radi na dobijanju sertifikata za bezbednost sa pet zvezdica od Evropskog programa procene novih vozila – Euro NCAP-a.

Fabrika će se nalaziti u Bursi na severozapadu Turske, stoji u predsedničkoj odluci objavljenoj u Službenom listu. Broj zaposlenih će, po tvrdnji predstavnika države i najvećih tamošnjih komponentaša, dostići preko 4.300.

Između ostalog, TOGG je u tizerima odao da su baterije u podu. Delimično je pokazao amortizere i sklop vešanja kao i zadnji branik i svetla.

Institut Shura je procenio da će broj električnih vozila u zemlji 2030. preći dva i po miliona. Po poslednjim podacima ih je samo hiljadu i po, sa nešto preko hiljadu stanica sa punjačima. Predsednik Zorlu Holding Energyja Sinan Ak nedavno je rekao da će stanovništvo kupiti dvesta hiljada električnih kola u sledeće tri godine, a da će ih na kraju decenije biti 2,2 miliona.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.