Električna energija

TENT A – Počeli radovi na postrojenju za odsumporavanje

TENT A - Poceli radovi na postrojenju za odsumporavanje

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

07.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) u Srbiji počeli su radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, sa ciljem da se smanji emisija sumpor-dioksida. Očekuje se, kako je najavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, da će projekat biti završen krajem 2022.

Zahvaljujući ovom projektu vrednom 167 miliona evra, emisije sumpor-dioksida biće smanjene devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je u skladu sa evropskim direktivama i obavezama Srbije, dodao je Antić.

TENT A će proizvoditi 10.000 GWh godišnje, odnosno oko 30 odsto ukupne proizvodnje električne energije Srbije. Tako će energetski sistem Srbije biti još sigurniji, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike sa uvodnog sastanka održanom početkom decembra u Obrenovcu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici konzorcijuma koji predvodi Mitshubishi Hitachi Power Systems (MHPS) i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Japanska kompanija Mitshubishi Hitachi Power Systems je angažovana na ovom projektu na osnovu sporazuma potpisanog 9. septembra ove godine. Korporaciju čine i Itochu Corporation i srpska građevinska firma MPP Jedinstvo a.d. (JDS). Kompanije iz Srbije će u projektu učestvovati sa više od 50 odsto.

Za 2018. godinu obezbeđena je garancija za projekat odsumporavanja u TENT-u B. Predstavnik konzorcijuma MHPS Hideto Kavata je izjavio da je Mitshubishi zainteresovan i za učešće u realizaciji tog projekta.

U TENT-u A je nužno da se počne sa odsumporavanjem od 2023. godine, naveo je Antić.

Ovaj projekat je deo ukupnih napora vlade i EPS-a da energetski sistem Srbije nadokandi period kada nije bilo dovoljno investicija, kao i standardne u ekologiji, a sve zbog unapređenja energetskih kapaciteta zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku