x
Newsletter Image
Stay up to date with our latest news
subscribe

Your email is safe with us

TENT A – Počeli radovi na postrojenju za odsumporavanje

07.12.2017.

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike
TENT A – Počeli radovi na postrojenju za odsumporavanje

U termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) u Srbiji počeli su radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, sa ciljem da se smanji emisija sumpor-dioksida. Očekuje se, kako je najavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, da će projekat biti završen krajem 2022.

Zahvaljujući ovom projektu vrednom 167 miliona evra, emisije sumpor-dioksida biće smanjene devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je u skladu sa evropskim direktivama i obavezama Srbije, dodao je Antić.

TENT A će proizvoditi 10.000 GWh godišnje, odnosno oko 30 odsto ukupne proizvodnje električne energije Srbije. Tako će energetski sistem Srbije biti još sigurniji, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike sa uvodnog sastanka održanom početkom decembra u Obrenovcu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici konzorcijuma koji predvodi Mitshubishi Hitachi Power Systems (MHPS) i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Japanska kompanija Mitshubishi Hitachi Power Systems je angažovana na ovom projektu na osnovu sporazuma potpisanog 9. septembra ove godine. Korporaciju čine i Itochu Corporation i srpska građevinska firma MPP Jedinstvo a.d. (JDS). Kompanije iz Srbije će u projektu učestvovati sa više od 50 odsto.

Za 2018.godinu obezbeđena je garancija za projekat odsumporavanja u TENT-u B. Predstavnik konzorcijuma MHPS Hideto Kavata je izjavio da je Mitshubishi zainteresovan i za učešće u realizaciji tog projekta.

U TENT-u A je nužno da se počne sa odsumporavanjem od 2023. godine, naveo je Antić.

Ovaj projekat je deo ukupnih napora vlade i EPS-a da energetski sistem Srbije nadokandi period kada nije bilo dovoljno investicija, kao i standardne u ekologiji, a sve zbog unapređenja energetskih kapaciteta zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.