x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

TENT A – Počeli radovi na postrojenju za odsumporavanje

07.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike
TENT A – Počeli radovi na postrojenju za odsumporavanje

U termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) u Srbiji počeli su radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, sa ciljem da se smanji emisija sumpor-dioksida. Očekuje se, kako je najavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, da će projekat biti završen krajem 2022.

Zahvaljujući ovom projektu vrednom 167 miliona evra, emisije sumpor-dioksida biće smanjene devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je u skladu sa evropskim direktivama i obavezama Srbije, dodao je Antić.

TENT A će proizvoditi 10.000 GWh godišnje, odnosno oko 30 odsto ukupne proizvodnje električne energije Srbije. Tako će energetski sistem Srbije biti još sigurniji, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike sa uvodnog sastanka održanom početkom decembra u Obrenovcu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici konzorcijuma koji predvodi Mitshubishi Hitachi Power Systems (MHPS) i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Japanska kompanija Mitshubishi Hitachi Power Systems je angažovana na ovom projektu na osnovu sporazuma potpisanog 9. septembra ove godine. Korporaciju čine i Itochu Corporation i srpska građevinska firma MPP Jedinstvo a.d. (JDS). Kompanije iz Srbije će u projektu učestvovati sa više od 50 odsto.

Za 2018. godinu obezbeđena je garancija za projekat odsumporavanja u TENT-u B. Predstavnik konzorcijuma MHPS Hideto Kavata je izjavio da je Mitshubishi zainteresovan i za učešće u realizaciji tog projekta.

U TENT-u A je nužno da se počne sa odsumporavanjem od 2023. godine, naveo je Antić.

Ovaj projekat je deo ukupnih napora vlade i EPS-a da energetski sistem Srbije nadokandi period kada nije bilo dovoljno investicija, kao i standardne u ekologiji, a sve zbog unapređenja energetskih kapaciteta zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.