Električna energija

TENT A – Počeli radovi na postrojenju za odsumporavanje

TENT A - Poceli radovi na postrojenju za odsumporavanje

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

07.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) u Srbiji počeli su radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, sa ciljem da se smanji emisija sumpor-dioksida. Očekuje se, kako je najavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, da će projekat biti završen krajem 2022.

Zahvaljujući ovom projektu vrednom 167 miliona evra, emisije sumpor-dioksida biće smanjene devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je u skladu sa evropskim direktivama i obavezama Srbije, dodao je Antić.

TENT A će proizvoditi 10.000 GWh godišnje, odnosno oko 30 odsto ukupne proizvodnje električne energije Srbije. Tako će energetski sistem Srbije biti još sigurniji, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike sa uvodnog sastanka održanom početkom decembra u Obrenovcu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici konzorcijuma koji predvodi Mitshubishi Hitachi Power Systems (MHPS) i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Japanska kompanija Mitshubishi Hitachi Power Systems je angažovana na ovom projektu na osnovu sporazuma potpisanog 9. septembra ove godine. Korporaciju čine i Itochu Corporation i srpska građevinska firma MPP Jedinstvo a.d. (JDS). Kompanije iz Srbije će u projektu učestvovati sa više od 50 odsto.

Za 2018. godinu obezbeđena je garancija za projekat odsumporavanja u TENT-u B. Predstavnik konzorcijuma MHPS Hideto Kavata je izjavio da je Mitshubishi zainteresovan i za učešće u realizaciji tog projekta.

U TENT-u A je nužno da se počne sa odsumporavanjem od 2023. godine, naveo je Antić.

Ovaj projekat je deo ukupnih napora vlade i EPS-a da energetski sistem Srbije nadokandi period kada nije bilo dovoljno investicija, kao i standardne u ekologiji, a sve zbog unapređenja energetskih kapaciteta zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

7. decembar 2017. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

7. decembar 2017. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

7. decembar 2017. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

7. decembar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane