Mobilnost

TENDER: JP Putevi Srbije raspisalo javnu nabavku 10 punjača za električna vozila

Foto: Pixabay

Objavljeno

25.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

JP Putevi Srbije raspisalo je tender za nabavku 10 punjača za električna vozila. Predmet javne nabavke je isporuka, ugradnja i puštanje u rad brzih elektropunjača za automobile na naplatnim stanicama.

U konkursnoj dokumentaciji navodi se da se planira postavljanje po 2 punjača za električna vozila (po jedan po smeru autoputa) na naplatnim stanicama Niš, Šimanovci, Pojate, Doljevac i Stara Pazova.

Procenjena vrednost javne nabavke je do 50 miliona dinara bez poreza na dodatu vrednost. Ponuda se smatra blagovremenom ukoliko je primljena od strane naručioca do 17. aprila 2019. godine do 12,30 časova.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je prilikom ugradnje punjača potrebno predvideti postavljanje poluzatvorene pametne nadstrešnice (stajališta) sa integrisanim osvetljenjem i wi-fi ruterom. Na stajalištu će se instalirati polikristalni fotonaponski paneli pojedinačne minimalne snage 270 W, minimalne efikasnosti 16,50%.

U međuvremenu je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na Međunarodnom Salonu automobila izjavila da će 10 novih punjača biti postavljeno do 1. juna, preneli su mediji.

Vlada će razmotriti i subvencije za kupovinu hibridnih i električnih automobila, izjavila je Mihajlović, uz napomenu da Srbija ima manje od 200 registrovanih električnih automobila i nešto više od 200 hibridnih na oko 2,5 miliona registrovanih automobila.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je izjavio da njegovo ministarstvo i vlada uveliko razmatraju mogućnost da od početka 2020. bude zabranjen uvoz automobila s motorima evro 3 i 4 i automobila starijih od 10 godina.

Procenjeno da je Srbiji potrebno oko 150 punjača električnih vozila

Procenjuje se da je Srbiji potrebno oko 150 punjača električnih vozila, izjavio je ranije Miloš Petrović, direktor Centra za električna i hibridna vozila (CEH-V), koji je osnovan u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom u Beogradu.

Prema podacima CEH-V, trenutno je u Srbiji postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Petrović je dodao da je cilj da se postavi što više punjača koji koriste obnovljive izvore energije, a ne oni koji koriste struju dobijenu iz uglja.

Punjenje električnih vozila se još uvek ne plaća na punjačima u Srbiji, ali su u toku pripreme za uvođenje plaćanja, pošto prodavci moraju da budu registrovani za prodaju električne energije i da imaju softver za njenu naplatu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...