Mobilnost

TENDER: JP Putevi Srbije raspisalo javnu nabavku 10 punjača za električna vozila

Foto: Pixabay

Objavljeno

25.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

JP Putevi Srbije raspisalo je tender za nabavku 10 punjača za električna vozila. Predmet javne nabavke je isporuka, ugradnja i puštanje u rad brzih elektropunjača za automobile na naplatnim stanicama.

U konkursnoj dokumentaciji navodi se da se planira postavljanje po 2 punjača za električna vozila (po jedan po smeru autoputa) na naplatnim stanicama Niš, Šimanovci, Pojate, Doljevac i Stara Pazova.

Procenjena vrednost javne nabavke je do 50 miliona dinara bez poreza na dodatu vrednost. Ponuda se smatra blagovremenom ukoliko je primljena od strane naručioca do 17. aprila 2019. godine do 12,30 časova.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je prilikom ugradnje punjača potrebno predvideti postavljanje poluzatvorene pametne nadstrešnice (stajališta) sa integrisanim osvetljenjem i wi-fi ruterom. Na stajalištu će se instalirati polikristalni fotonaponski paneli pojedinačne minimalne snage 270 W, minimalne efikasnosti 16,50%.

U međuvremenu je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na Međunarodnom Salonu automobila izjavila da će 10 novih punjača biti postavljeno do 1. juna, preneli su mediji.

Vlada će razmotriti i subvencije za kupovinu hibridnih i električnih automobila, izjavila je Mihajlović, uz napomenu da Srbija ima manje od 200 registrovanih električnih automobila i nešto više od 200 hibridnih na oko 2,5 miliona registrovanih automobila.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je izjavio da njegovo ministarstvo i vlada uveliko razmatraju mogućnost da od početka 2020. bude zabranjen uvoz automobila s motorima evro 3 i 4 i automobila starijih od 10 godina.

Procenjeno da je Srbiji potrebno oko 150 punjača električnih vozila

Procenjuje se da je Srbiji potrebno oko 150 punjača električnih vozila, izjavio je ranije Miloš Petrović, direktor Centra za električna i hibridna vozila (CEH-V), koji je osnovan u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom u Beogradu.

Prema podacima CEH-V, trenutno je u Srbiji postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Petrović je dodao da je cilj da se postavi što više punjača koji koriste obnovljive izvore energije, a ne oni koji koriste struju dobijenu iz uglja.

Punjenje električnih vozila se još uvek ne plaća na punjačima u Srbiji, ali su u toku pripreme za uvođenje plaćanja, pošto prodavci moraju da budu registrovani za prodaju električne energije i da imaju softver za njenu naplatu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

25. mart 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

25. mart 2019. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

25. mart 2019. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

25. mart 2019. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju