OIE

TENDER: EBRD angažuje konsultanta za aukcije za energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji

EBRD konsultanta aukcije energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Firme i konzorcijumi mogu da predaju predloge EBRD-u do 8. juna za pomoć i savetodavne usluge u pripremi i uvođenju aukcija za otkup energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

U skladu sa zahtevom Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Evropska banka za obnovu i razvoj prima predloge za podršku u uvođenju aukcijskog nadmetanja za kupoprodaju energije iz obnovljivih izvora i za unapređenje efikasnosti troškova balansiranja u ovom sektoru u ekspanziji. Banka, koja je ranije dala preporuke, saopštila je da će odabrati izvođača odmah i da proces neće imati više faza. Aukcije za energiju iz obnovljivih izvora su potrebne u okviru transponiranja pravnih tekovina Evropske unije u Srbiji, navodi se u obaveštenju.

Trošak je procenjen na 1,3 miliona evra bez poreza na dodatu vrednost, a zainteresovani pitanja mogu da upute do 21. maja. Rok za predloge je 8. jun. Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO) obezbeđuje većinsko finansiranje za ovaj zadatak tehničke pomoći, a u iznosu do  1.150.000 evra.

Srbija stimuliše projekte iz obnovljivih izvora energije kroz sistem fidin tarifa, ali namerava da se prebaci na aukcije i da se osloni na referentnu tržišnu cenu električne energije

EBRD je saopštio da očekuje da će posao finansirati preko svog Programa fondova za tehničku saradnju (TCFP) i da će on verovatno početi u julu i trajati do dve godine, u zavisnosti od spoljnih faktora. Javni poziv je za firme i grupe firmi.

Vlada je pre dve godine objavila da planira da pokrene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji. Razvoj tog sektora, neophodan za postizanje nacionalnih ciljeva za energetiku i klimu, do sada je stimulisan u formi fidin tarifa (FiT), a određivale su ih vlasti.

Ova balkanska zemlja je na kraju prošle godine imala samo 10 megavata instaliranog fotonaponskog kapaciteta, po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, u poređenju sa 100 megavata ciljanih za 2025. godinu.

Konsultantski zadatak treba da počne u julu i da traje do dve godine

Konsultantska kuća će biti zadužena da preporuči detaljan plan aukcija i njihove institucionalne, pravne i regulatorne dimenzije. Proučiće aranžmane plaćanja i finansiranja postojećih FiT ugovora kao i budućih ugovora o otkupu struje (PPA), ali i eventualnih ugovora o finansiranju razlike (CfD). Ovi poslednji bi bili za projekte dodeljene u nabavci kroz postupak nadmetanja. Finansijska ravnoteža postojećih PPA sporazuma mora da se očuva, stoji u dokumentaciji.

Navedeni mehanizam donosi podršku za energiju iz obnovljivih izvora određenu prema referentnoj tržišnoj ceni električne energije. EBRD je saopštio da su potrebne informacije o uslovima na tržištu i regulaciji potrebnim da proizvođači iz obnovljivih izvora mogu postati balansno odgovorne strane. Zadatak uključuje pomoć na polju zaštite životne sredine i evaluaciju procesa po njegovom uvođenju te dalje preporuke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. maj 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. maj 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

15. maj 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

15. maj 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine