OIE

TENDER: EBRD angažuje konsultanta za aukcije za energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji

EBRD konsultanta aukcije energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Firme i konzorcijumi mogu da predaju predloge EBRD-u do 8. juna za pomoć i savetodavne usluge u pripremi i uvođenju aukcija za otkup energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

U skladu sa zahtevom Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Evropska banka za obnovu i razvoj prima predloge za podršku u uvođenju aukcijskog nadmetanja za kupoprodaju energije iz obnovljivih izvora i za unapređenje efikasnosti troškova balansiranja u ovom sektoru u ekspanziji. Banka, koja je ranije dala preporuke, saopštila je da će odabrati izvođača odmah i da proces neće imati više faza. Aukcije za energiju iz obnovljivih izvora su potrebne u okviru transponiranja pravnih tekovina Evropske unije u Srbiji, navodi se u obaveštenju.

Trošak je procenjen na 1,3 miliona evra bez poreza na dodatu vrednost, a zainteresovani pitanja mogu da upute do 21. maja. Rok za predloge je 8. jun. Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO) obezbeđuje većinsko finansiranje za ovaj zadatak tehničke pomoći, a u iznosu do  1.150.000 evra.

Srbija stimuliše projekte iz obnovljivih izvora energije kroz sistem fidin tarifa, ali namerava da se prebaci na aukcije i da se osloni na referentnu tržišnu cenu električne energije

EBRD je saopštio da očekuje da će posao finansirati preko svog Programa fondova za tehničku saradnju (TCFP) i da će on verovatno početi u julu i trajati do dve godine, u zavisnosti od spoljnih faktora. Javni poziv je za firme i grupe firmi.

Vlada je pre dve godine objavila da planira da pokrene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji. Razvoj tog sektora, neophodan za postizanje nacionalnih ciljeva za energetiku i klimu, do sada je stimulisan u formi fidin tarifa (FiT), a određivale su ih vlasti.

Ova balkanska zemlja je na kraju prošle godine imala samo 10 megavata instaliranog fotonaponskog kapaciteta, po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, u poređenju sa 100 megavata ciljanih za 2025. godinu.

Konsultantski zadatak treba da počne u julu i da traje do dve godine

Konsultantska kuća će biti zadužena da preporuči detaljan plan aukcija i njihove institucionalne, pravne i regulatorne dimenzije. Proučiće aranžmane plaćanja i finansiranja postojećih FiT ugovora kao i budućih ugovora o otkupu struje (PPA), ali i eventualnih ugovora o finansiranju razlike (CfD). Ovi poslednji bi bili za projekte dodeljene u nabavci kroz postupak nadmetanja. Finansijska ravnoteža postojećih PPA sporazuma mora da se očuva, stoji u dokumentaciji.

Navedeni mehanizam donosi podršku za energiju iz obnovljivih izvora određenu prema referentnoj tržišnoj ceni električne energije. EBRD je saopštio da su potrebne informacije o uslovima na tržištu i regulaciji potrebnim da proizvođači iz obnovljivih izvora mogu postati balansno odgovorne strane. Zadatak uključuje pomoć na polju zaštite životne sredine i evaluaciju procesa po njegovom uvođenju te dalje preporuke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija kontroverzni hidroelektrane Mokrice energetske krize

Slovenija podržala kontroverzni projekat hidroelektrane Mokrice usled energetske krize

24 маја 2022 - Vlada Slovenije je odlučila da je javni interes kod plana za izgradnju hidroelektrane Mokrice važniji od zabrinutosti za očuvanje prirode

EPS napravio dva vazna koraka u pripremi za gradnju RHE Bistrica he potpec

Energetska kriza ubrzava početak gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

23 маја 2022 - Vlada Srbije je donela odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene sistema RHE Bistrica i hidroelektrane Potpeć

beckom aerodromu najveca solarna elektrana Austriji

Na bečkom aerodromu puštena u rad najveća solarna elektrana u Austriji

23 маја 2022 - Flughafen Wien Group, koji upravlja bečkim aerodromom, objavio je da je na 24 hektara sagradio najveću solarnu elektranu u Austriji

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije