Energetska kriza

TE-TO Pančevo počela da proizvodi električnu energiju

te to pancevo pocela da proizvodi struju

Foto: NIS

Objavljeno

15.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sa početkom proizvodnje električne energije u Termoelektrani-toplani Pančevo Srbija je dobila ozbiljan proizvodni kapacitet, snage 189 megavata (MW), koji bi mogao da bude od velike koristi u vremenu energetske krize i tokom naredne zime. Naravno, pod uslovom da Srbija ima dovoljno prirodnog gasa jer ga ova elektrana koristi kao gorivo.

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo, kako je saopštila Naftna industrija Srbije (NIS), započela je proizvodnju električne energije, a celokupna proizvodnja isporučuje se u nacionalni elektroenergetski sistem, tačnije Elektroprivredi Srbije (EPS). NIS je, inače, zajedno sa kompanijom Gazprom Energoholding vlasnik elektrane.

Planirano je da TE-TO Pančevo u 2023. isporuči oko 1.400 GWh električne energije, što je dovoljno za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava u Srbiji godišnje.

Srbija je na kraju prošle godine imala ukupan instalisani kapacitet za proizvodnju struje od 8.320 MW, od čega je pod kontrolom EPS-a 7.741 MW, dok ostalo čine vetroparkovi snage 373 MW i manje elektrane snage 206 MW.

Srbija već ima tri termoelektrane-toplane, koje su do energetske krize bile zaboravljene

EPS je poslednji veliki proizvodni kapacitet pustio u rad daleke 1991, to je bio drugi blok u TE Kostolac B, snage 345 MW. Posle toga najveća proizvodna jedinica, do starta TE-TO Pančevo, koja je počela da proizvodi struju bio je vetropark Čibuk 1, snage 158 MW.

TE-TO Pančevo je, kako je naveo NIS, prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva.

Inače, Srbija ima tri termoelektrane-toplane, ukupne snage za proizvodnju struje 297 MW, koje osim električne proizvode i toplotnu energiju. To su : Novi Sad (208 MW), Zrenjanin (75 MW) i Sremska Mitrovica (14 MW). One su u vlasništvu EPS-a i čine ogranak Panonske TE-TO. Osim što mogu da proizvode struju, one obezbeđuju i grejanje za ove gradove.

TE-TO Novi Sad je prošle godine povećala proizvodnju tri puta u odnosu na godinu pre

Ove tri elektrane su do energetske krize u suštini i bile zaboravljene. U 2020. od tri TE-TO radila je samo Novi Sad, koja obezbeđuje i grejanje za ovaj grad, i proizvela 192 gigavat-sata (GWh). Ali, kada je krajem prošle godine nastupio kolaps u termoelektranama EPS-a, TE-TO Novi Sad je mnogo više radila, pa je na kraju godine proizvela tri puta više struje nego prethodne – 630 GWh.

Ali, kako se situacija pred ovu zimu nije popravila, EPS je odlučio da pokrene i TE-TO Zrenjanin, koja je na mreži od 8. oktobra. Plan je da ova elektrana radi od decembra 2022. do marta 2023, naravno, opet pod uslovom da bude dovoljno gasa.

Inače, sve ove TE-TO su kogeneracione elektrane koje predstavljaju efikasniju proizvodnju električne i toplotne energije u poređenju sa klasičnim termoelektranama ili toplana.

NIS, koji je inače u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, je naveo da se u TE-TO uštedom u potrošnji goriva značajno smanjuje emisija štetnih gasova po jedinici proizvedene energije i to smanjenje može da dostigne do 50 odsto u odnosu na emisije koje bi nastale pri zasebnoj proizvodnji toplotne i električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

15. novembar 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

15. novembar 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

15. novembar 2022. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

15. novembar 2022. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže