OIE

Gazprom Energoholding širi portfolio u Srbiji, razvija vetropark od 200 MW

Gazprom Energoholding prosiruje portfolio u srbiji vetropark

Slika: TE-TO Pančevo (Gazprom Energoholding)

Objavljeno

12.02.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

12.02.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Kompanija Gazprom Energoholding Srbija, koja je blizu završetka izgradnje Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo snage 200 MW, takođe radi i na projektu vetroparka snage 200 MW.

U intervjuu za Kommersant Denis Fjodorov, generalni direktor Gazprom Energoholdinga, rekao je da kompanija radi na razvoju projekta vetroelektrane od 2018. godine.

Vestas bi mogao da bude partner za projekat vetroparka u Srbiji

Ruska kompanija je sa kompanijom Vestas, danskim gigantom u sektoru zelene enegije,  razgovarala i o mogućim projektima van Rusije, pre svega u Srbiji, otkrio je Fjodorov.

Od 2018. Gazprom Energoholding, kako je naveo, radi na projektu vetroparka snage 200 MW, ali zbog ograničenja koja je donela pandemija koronavirusa, napredak nije tako brz kao što je planirano.

Prvi čovek Gazprom Energoholdinga rekao je da je pandemija takođe prouzrokovala odlaganje još jednog projekta u Srbiji, kogeneracijske elektrane Pančevo kapaciteta 200 MW. Ranije je najavljeno da bi elektrana trebalo da započne proizvodnju u poslednjem kvartalu 2020.

Fjodorov: Razmatramo još tri gasne elektrane u Srbiji

Ograničenja usled koronavirusa u Srbiji i Kini napravila su zastoj, ali kompanija čini sve da TE-TO Pančevo bude na mreži do sredine godine, istakao je Fjodorov.

Inače, postrojenje u Pančevu biće prva elektrana Gazprom Energoholdinga van Ruske Federacije.

Fjodorov je rekao da državna kompanija, koju 100% kontroliše Gazprom, razmatra još tri gasne elektrane istog kapaciteta u Srbiji.

NIS će biti suvlasnik TE-TO Pančevo

Izgradnja TE-TO Pančevo započela je u martu 2019, a kada počne da radi snabdevaće električnom i toplotnom energijom Rafineriju nafte Pančevo, kojom upravlja Naftna industrija Srbije (NIS), ali će deo energije isporučivati i na tržište. Gazprom je vlasnik 51% NIS-a, a Vlada Srbije kontroliše preostali udeo.

Kineska Shanghai Electric Group izabrana je za izvođača radova po sistemu “ključ u ruke”, dok će glavnu opremu – gasne turbine i generator – isporučiti italijanska firma Ansaldo Energia.

Nova elektrana biće u vlasničkom odnosu 51% prema 49% između Gazprom Energoholdinga i NIS-a.

Komentara: (1)
Nikola / 18.03.2021.

Nije bas tačna vlasnička struktura NISa, ostalo je ok 🙂

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

12. februar 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. februar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. februar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. februar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage