Energetska efikasnost

Ansaldo Energia isporučuje opremu za kogeneracijsko postrojenje u Pančevu

Ansaldo Energia isporucuje opremu za kogeneracijsko postrojenje u Pancevu

Photo: Twitter/AnsaldoEnergia

Objavljeno

19.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanska kompanija Ansaldo Energia saopštila je da je dobila ugovor vredan 40 miliona evra za isporuku gasnih turbina i generatora za kogeneracijsko postrojenje u Srbiji.

Elektrana sa kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije u Pančevu je u vlasništvu TE-TO Pančevo, zajedničkog preduzeća firme Centroenergoholding, u vlasništvu kompanije Gazprom Energholding, i srpske Naftne industrije Srbije (NIS), u većinskom vlasništvu kompanije Gazprom Neft.

„Ansaldo Energia je potpisala ugovor sa kompanijom Shanghai Electric Group vredan oko 40 miliona evra za isporuku gasnih turbina i generatora za postrojenje u Pančevu u Srbiji“, navodi se u saopštenju italijanske kompanije.

Shanghai Electric Group je odgovorna za projektovanje, nabavku i izgradnju (EPC) elektrane po principu ključ u ruke.

Postrojenje će proizvoditi električnu i toplotnu energiju korišćenjem prirodnog gasa kao goriva.

Prema ugovoru sa Shanghai Electric Group, Ansaldo Energia će isporučiti dve AE64.3A gasne turbine, prateće WY18Z vazdušno-hlađene generatore i pomoćne sisteme.

Ansaldo Energia je 59,9 odsto u vlasništvu Cdp Equity u kompaniji Cassa Depositi e Prestiti Group, koja je u državnom vlasništvu, dok 40 odsto drži Shanghai Electric.

U oktobru 2017. godine kineska kompanija i firma TE-TO Pančevo potpisali su ugovor o izgradnji kogeneracijskog postrojenja u Pančevu.

Proizvedenu električnu i toplotnu energiju koristiće Rafinerija nafte Pančevo, u vlasništvu NIS-a. Početak izgradnje planiran je do sredine godine, a početak proizvodnje očekuje se do kraja sledeće godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike