Električna energija

TE-TO Pančevo počinje proizvodnju energije do kraja 2020.

TE-TO-Pancevo-pocinje-proizvodnju-energije-2020

Sastanak u Sankt Peterburgu (Slika: Twitter/AAnticBg)

Objavljeno

09.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo, snage 200 MW, trebalo bi da bude izgrađena do 2020. godine, a početak rada očekuje se u poslednjem kvartalu te godine, izjavio je Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike.

Antić je to rekao posle sastanka sa predstavnicima kompanije Gazprom Energoholding, koje je predvodio direktor Denis Fyodorov, na Devetom međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu. Gazprom Energoholding, deo Gazproma, je investitor u TE-TO Pančevo, čija izgradnja bi trebalo da košta oko 180 miliona evra.

Investicije je vredna oko 180 miliona evra

Na sastanku je, kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, zajednički ocenjeno da se projekat TE-TO Pančevo odvija planiranom dinamikom.

To znači da će biti završen do 2020. godine, a proizvodnja električne i toplotne energije počeće u četvrtom kvartalu te godine, rekao je Antić.

Ruska kompanija zainteresovan za razvoj novih gasnih elektrana, kao i za projekte iz obnovljivih izvora energije

Direktor Fyodorov istakao je da je Gazprom Energoholding zainteresovan i za razvoj i realizaciju novih gasnih elektrana, kao i za projekte iz obnovljivih izvora energije (OIE), pre svega iz hidro potencijala i energije vetra.

U srpskoj delegaciji, koja je na Devetom međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu učestvovala na Plenarnoj sesiji „Strateški prioriteti međunarodne energetske saradnje“, osim ministra bili su i savetnik predsednika Republike Srbije Dragutin Matanović i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Izvođač radova je kineski Shanghai Electric Group, dok će glavnu opremu isporučiti italijanska Ansaldo Energia

Gradnja kogeneracijskog postrojenja TE-TO Pančevo, koja će toplotnu i električnu energiju, ali i tehnološku paru isporučivati Rafineriji Pančevo i na tržište, počela je u martu 2019. godine. Izvođač radova je kineska kompanija Shanghai Electric Group, dok će glavnu opremu – gasne turbine i generator isporučiti italijanska kompanija Ansaldo Energia.

Vlasnici nove TE-TO biće Gazprom Energoholding i NIS Gazprom Neft u odnosu 51% prema 49%. Ovo će biti prva elektrana koju je Gazprom Energoholding izgradio van Ruske Federacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

9. oktobar 2019. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

9. oktobar 2019. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

9. oktobar 2019. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

9. oktobar 2019. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada