Električna energija

TE-TO Pančevo počinje proizvodnju energije do kraja 2020.

TE-TO-Pancevo-pocinje-proizvodnju-energije-2020

Sastanak u Sankt Peterburgu (Slika: Twitter/AAnticBg)

Objavljeno

09.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo, snage 200 MW, trebalo bi da bude izgrađena do 2020. godine, a početak rada očekuje se u poslednjem kvartalu te godine, izjavio je Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike.

Antić je to rekao posle sastanka sa predstavnicima kompanije Gazprom Energoholding, koje je predvodio direktor Denis Fyodorov, na Devetom međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu. Gazprom Energoholding, deo Gazproma, je investitor u TE-TO Pančevo, čija izgradnja bi trebalo da košta oko 180 miliona evra.

Investicije je vredna oko 180 miliona evra

Na sastanku je, kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, zajednički ocenjeno da se projekat TE-TO Pančevo odvija planiranom dinamikom.

To znači da će biti završen do 2020. godine, a proizvodnja električne i toplotne energije počeće u četvrtom kvartalu te godine, rekao je Antić.

Ruska kompanija zainteresovan za razvoj novih gasnih elektrana, kao i za projekte iz obnovljivih izvora energije

Direktor Fyodorov istakao je da je Gazprom Energoholding zainteresovan i za razvoj i realizaciju novih gasnih elektrana, kao i za projekte iz obnovljivih izvora energije (OIE), pre svega iz hidro potencijala i energije vetra.

U srpskoj delegaciji, koja je na Devetom međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu učestvovala na Plenarnoj sesiji „Strateški prioriteti međunarodne energetske saradnje“, osim ministra bili su i savetnik predsednika Republike Srbije Dragutin Matanović i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Izvođač radova je kineski Shanghai Electric Group, dok će glavnu opremu isporučiti italijanska Ansaldo Energia

Gradnja kogeneracijskog postrojenja TE-TO Pančevo, koja će toplotnu i električnu energiju, ali i tehnološku paru isporučivati Rafineriji Pančevo i na tržište, počela je u martu 2019. godine. Izvođač radova je kineska kompanija Shanghai Electric Group, dok će glavnu opremu – gasne turbine i generator isporučiti italijanska kompanija Ansaldo Energia.

Vlasnici nove TE-TO biće Gazprom Energoholding i NIS Gazprom Neft u odnosu 51% prema 49%. Ovo će biti prva elektrana koju je Gazprom Energoholding izgradio van Ruske Federacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata