x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

TE-TO Pančevo počinje proizvodnju energije do kraja 2020.

09.10.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Sastanak u Sankt Peterburgu (Twitter/Aleksandar Antić)
TE-TO Pančevo počinje proizvodnju energije do kraja 2020.

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo, snage 200 MW, trebalo bi da bude izgrađena do 2020. godine, a početak rada očekuje se u poslednjem kvartalu te godine, izjavio je Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike.

Antić je to rekao posle sastanka sa predstavnicima kompanije Gazprom Energoholding, koje je predvodio direktor Denis Fyodorov, na Devetom međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu. Gazprom Energoholding, deo Gazproma, je investitor u TE-TO Pančevo, čija izgradnja bi trebalo da košta oko 180 miliona evra.

Investicije je vredna oko 180 miliona evra

Na sastanku je, kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, zajednički ocenjeno da se projekat TE-TO Pančevo odvija planiranom dinamikom.

To znači da će biti završen do 2020. godine, a proizvodnja električne i toplotne energije počeće u četvrtom kvartalu te godine, rekao je Antić.

Ruska kompanija zainteresovan za razvoj novih gasnih elektrana, kao i za projekte iz obnovljivih izvora energije

Direktor Fyodorov istakao je da je Gazprom Energoholding zainteresovan i za razvoj i realizaciju novih gasnih elektrana, kao i za projekte iz obnovljivih izvora energije (OIE), pre svega iz hidro potencijala i energije vetra.

U srpskoj delegaciji, koja je na Devetom međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu učestvovala na Plenarnoj sesiji “Strateški prioriteti međunarodne energetske saradnje”, osim ministra bili su i savetnik predsednika Republike Srbije Dragutin Matanović i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Izvođač radova je kineski Shanghai Electric Group, dok će glavnu opremu isporučiti italijanska Ansaldo Energia

Gradnja kogeneracijskog postrojenja TE-TO Pančevo, koja će toplotnu i električnu energiju, ali i tehnološku paru isporučivati Rafineriji Pančevo i na tržište, počela je u martu 2019. godine. Izvođač radova je kineska kompanija Shanghai Electric Group, dok će glavnu opremu – gasne turbine i generator isporučiti italijanska kompanija Ansaldo Energia.

Vlasnici nove TE-TO biće Gazprom Energoholding i NIS Gazprom Neft u odnosu 51% prema 49%. Ovo će biti prva elektrana koju je Gazprom Energoholding izgradio van Ruske Federacije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.