Električna energija

TE-TO Pančevo počinje proizvodnju energije do kraja 2020.

TE-TO-Pancevo-pocinje-proizvodnju-energije-2020

Sastanak u Sankt Peterburgu (Slika: Twitter/AAnticBg)

Objavljeno

09.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo, snage 200 MW, trebalo bi da bude izgrađena do 2020. godine, a početak rada očekuje se u poslednjem kvartalu te godine, izjavio je Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike.

Antić je to rekao posle sastanka sa predstavnicima kompanije Gazprom Energoholding, koje je predvodio direktor Denis Fyodorov, na Devetom međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu. Gazprom Energoholding, deo Gazproma, je investitor u TE-TO Pančevo, čija izgradnja bi trebalo da košta oko 180 miliona evra.

Investicije je vredna oko 180 miliona evra

Na sastanku je, kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, zajednički ocenjeno da se projekat TE-TO Pančevo odvija planiranom dinamikom.

To znači da će biti završen do 2020. godine, a proizvodnja električne i toplotne energije počeće u četvrtom kvartalu te godine, rekao je Antić.

Ruska kompanija zainteresovan za razvoj novih gasnih elektrana, kao i za projekte iz obnovljivih izvora energije

Direktor Fyodorov istakao je da je Gazprom Energoholding zainteresovan i za razvoj i realizaciju novih gasnih elektrana, kao i za projekte iz obnovljivih izvora energije (OIE), pre svega iz hidro potencijala i energije vetra.

U srpskoj delegaciji, koja je na Devetom međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu učestvovala na Plenarnoj sesiji „Strateški prioriteti međunarodne energetske saradnje“, osim ministra bili su i savetnik predsednika Republike Srbije Dragutin Matanović i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Izvođač radova je kineski Shanghai Electric Group, dok će glavnu opremu isporučiti italijanska Ansaldo Energia

Gradnja kogeneracijskog postrojenja TE-TO Pančevo, koja će toplotnu i električnu energiju, ali i tehnološku paru isporučivati Rafineriji Pančevo i na tržište, počela je u martu 2019. godine. Izvođač radova je kineska kompanija Shanghai Electric Group, dok će glavnu opremu – gasne turbine i generator isporučiti italijanska kompanija Ansaldo Energia.

Vlasnici nove TE-TO biće Gazprom Energoholding i NIS Gazprom Neft u odnosu 51% prema 49%. Ovo će biti prva elektrana koju je Gazprom Energoholding izgradio van Ruske Federacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski