Električna energija

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

interkonektor baltik svedska nemacka

Foto: Henning_W from Pixabay

Objavljeno

18.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Švedske odbacila je predlog da se izgradi podmorski interkonektor kapaciteta 700 MW između Švedske i Nemačke, navodeći kao razlog neefikasnost nemačkog tržišta električne energije i bojazan da će to povećati cene struje. Hansa PowerBridge, zajednički projekat mrežnih operatera Svenska Kraftnät i 50Hertz, trebalo je da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku.

Južni deo Švedske već ima deficit u proizvodnji električne energije, a njegovo povezivanje sa Nemačkom preko planiranog podmorskog interkonektora dodatno bi destabilizovalo tržište i dovelo do viših cena struje, izjavila je Eba Buš, potpredsednica Vlade Švedske i ministarka za energetiku, biznis i industriju, prenele su novinske agencije.

Švedska ministarka: Povezivanje južne Švedske sa Nemačkom dodatno bi destabilizovalo tržište

Nemačko tržište električne energije, za razliku od švedskog, nije podeljeno na cenovne zone koje omogućavaju da se kontrolišu zagušenja na mreži, objašnjava Vlada Švedske. Iako ovo dovodi do značajnih zagušenja, Nemačka nije voljna da svoje tržište podeli na zone, strahujući da bi to moglo da dovede do poskupljenja struje.

Nemački partner na projektu, 50Hertz, smatra da je kabl Hansa PowerBridge bio prilika za jačanje unutrašnjeg evropskog tržišta električne energije. Kompanija je, međutim, dodala da odluka Švedske neće uticati na sigurnost snabdevanja i stabilnost sistema unutar područja koje pokriva njena mreža.

Investicija je bila procenjena na oko 600 miliona evra

Plan je bio da Hansa PowerBridge počne sa radom 2025. ili 2026. godine, a investicija je bila procenjena na oko 600 miliona evra. Interkonektor, koji bi bio građen delom na kopnu a delom pod vodom, povezao bi preko Baltičkog mora opštinu Gistrov u Nemačkoj sa švedskom opštinom Herbi.

Nemačka nastoji da stabilizuje elektromrežu zbog velikog rasta obnovljivih izvora

Inicijativa za izgradnju podmorskog kabla između dve zemlje je proistekla iz nastojanja Nemačke da obezbedi stabilnost svoje elektroenergetske mreže i omogući integraciju sve većih kapaciteta solara i vetra.

U Nemačkoj je prošle godine instalirano 17 GW obnovljivih izvora

Ukupan kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Nemačkoj je prošle godine porastao za 17 GW, ili 12%, na ukupno 170 GW. Najveći doprinos tome je dao solar, sa čak 14,1 GW, a snažan rast se očekuje i u 2024.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

18. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

18. jun 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

18. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

18. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.